Aksa Enerji, Bolu’da kömürden enerji üretecek!
270 MW Kurulu güçte olacak termik santral için Garanti Bankası ve Türkiye İş Bankası’nın sağladığı 240 milyon ABD Doları tutarındaki proje finansmanı Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nun katılımıyla imzalandı
270 MW Kurulu güçte olacak termik santral için Garanti Bankası ve Türkiye İş Bankası'nın sağladığı 240 milyon ABD Doları tutarındaki proje finansmanı Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'nun katılımıyla imzalandı.
Ülkemiz enerji sektöründe yerel kaynaklar kullanılarak elektrik üretilmesi modelinin önemli bir örneği olacak olan Aksa Göynük Enerji Üretim A.Ş. termik santral proje finansmanı imza töreni 19 Aralık 2012 tarihinde Aksa Enerji, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu, Garanti Bankası ve Türkiye İş Bankası'nın katılımlarıyla gerçekleşti.
İmza töreninde konuşan Aksa Enerji Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, imzalanan bu anlaşmalara yönelik olarak “Enerji sektöründe lider duruşumuzu devam ettirmek adına son derece önemli bir finansmana imza atmış bulunuyoruz. Bu anlamda Garanti Bankası ve Türkiye İş Bankası'na şirketimizin enerji sektöründe oynayacağı lider role güvendiklerinigösterdikleriiçin öncelikle teşekkür etmek istiyorum.
Kazancı Grubu'nun en büyük yatırımı olan Aksa Enerji'nin büyüme çizgisi hız kesmeden devam etmektedir. 2017 yılı için koymuş olduğumuz 4500 MW kurulu güç hedefine adım adım ilerliyoruz. 2012 yılı itibarıyle ulaşmış olduğumuz 2045MW kurulu güç ve aylık 1 milyar KWh üretim ile ülkemizin toplam enerji talebinin yaklaşık %4.5'luk kısmını karşılamaktayız. İkili anlaşmalarımız ile serbest enerji tüketicileri pazarındaki payımız, komşu ülkelere yapmakta olduğumuz enerji ihracatı ile garantili bir satış ağımızı kurmayı başardık. Yenilenebilir kaynaklarımızla ürettiğimiz enerji miktarımız gün geçtikçe artmaktadır. Yerel kaynaklardan (linyit gibi) enerji üretimine daha fazla yatırım yapmak gayreti içinde bugün imza törenine konu olan Aksa Göynük Enerji Üretim A.Ş. termik santral projemizin en önemli merhalesi olan finansmanı da tamamlamış bulunuyoruz.
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'na ait linyit kömürü sahalarının termik santrali kurulması şartıyla özel sektöre açılması sonucunda Bolu Göynük sahasında kömür üretimi ile aynı anda Aksa Enerji Göynük Termik Santrali'nin proje çalışmaları başladı. Bu proje çalışmaları sonucunda Bolu Göynük'te temelleri atılan 270 MW kurulu güçte olacak olan yerli kömür santrali, faaliyete geçmesi ile birlikte kullanacağı yerli kaynaklar sayesinde dışa bağlı kalmadan ülkemize önemli derecede katma değer sağlayacak elektrik üretimini gerçekleştirecektir. Santral 320 milyon USD'lik yatırım sonucunda, yıllık 2 milyar kilowatsaat elektrik üretimi ile 2014 yılında faaliyete girecektir. Yatırımın finansmanı için Garanti Bankası ve Türkiye İş Bankası önderliğinde 240 milyon USD'lik uzun vadeli proje finansmanı tamamlanmıştır.
Söz konusu finansman, 3 yılı geri ödemesiz toplam 12 senelik bir vade yapısı ile sağlanmıştır.
Bu vesile ile ülkemizin doğal kaynaklarını doğru iş modelleriyle ekonomiye geri kazandıran Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'na devamlı ve kuvvetli desteklerinden dolayı teşekkürlerimizi iletmek istiyorum. Bolu Göynük sahası ile başlayan iş birlikteliğimizi yeni kömür sahaları özelleştirmeleri fırsatlarında da değerlendirmek üzere Aksa Enerji olarak azami gayret içerisinde olacağız. Aksa Göynük Enerji termik santrali finansmanı başta olmak üzere, büyüme hikayemizde bize ciddi destekler vermiş olan Garanti Bankası ve Türkiye İş Bankası'na katkılarından dolayı bir kez daha teşekkürlerimi bildirmek istiyorum.”şeklinde açıklama yaptı.
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdür Yardımıcısı Mustafa Özdingiş ise“Sürdürülebilir enerji politikaları ve enerji arz güvenliğinin, ülkelerin gelişmeleri ile ekonomik ve milli güvenliklerinin temelini oluşturduğunun hepimiz farkındayız.İşte bu nedenle de, enerji kaynaklarının kesintisiz, güvenilir, ucuz, temiz ve çeşitlendirilmiş kaynaklardan ve sürdürülebilir olarak sağlanması ve verimli kullanılması, ülkelerin güvence altına alması gereken en önemli konularındandır.
Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 yılına kadar, tüm yerli kömür potansiyelimizin ekonomimize kazandırılması ve elektrik üretiminde kömürün payının da %30 olması amaçlanmaktadır.Bu kapsamda, yine ülkemizin farklı bölgelerinde bulunan ve TKİ'ye ait kömür sahalarının, AKSA Göynük Enerji Üretim A. Ş.'ne uygulanan yöntemle yani üretilen birim elektrik enerjisi üzerinden rödövans payı almak şeklinde ihaleleri gerçekleştiriyoruz.
Bu vesileyle, yerli enerji kaynağı olan linyitlerimize yönelik yapılacak olan Aksa Göynük Enerji termik santral inşaatı için tüm emeği geçenlere teşekkür ediyor ve yatırımın ülkemize hayırlı olmasını ve kazasız belasız bir çalışma sürecini temenni ediyorum.” şeklinde görüşlerini belirtmişlerdir.
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edinise, "Garanti Bankası olarak, enerji talebinin hızla arttığı ülkemizde, ekonominin gelişiminde büyük önem taşıyan enerji yatırımlarını, düzgün yapılandırılmış ve mevzuat ile uyumlu olduğu sürece destekliyoruz. Enerji projelerine sağladığımız toplam kredi büyüklüğü, bugün 6,5 milyar USD seviyesine ulaştı. Enerji kredilerinin toplam yabancı para kredilerimiz içindeki payı ise %16'ya yükseldi.
Aksa Göynük Enerji Termik Santralı projesini; cari açık, enerji ihtiyacı ve istihdam konularındaki olumlu katkıları ve enerjide dışa bağımlılığı azaltması açısından çok önemsiyoruz. Bu doğrultuda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın yerli kömür santralı yatırımlarının hızlanması için son yıllarda yaptığı çalışmaları, memnuniyetle izliyoruz. Sektörün en büyük finansörlerinden biri olarak, enerji arz güvenliğinin sürekliliğine ve ülkemizin büyümesine katkıda bulunmak, bizim için mutluluk verici. Milli kaynaklarımızın kullanıldığı benzer projeleri ve yenilenebilir enerji projelerini aynı güven ve inançla finanse etmeye devam edeceğiz." şeklinde açıklamalarda bulundu.
Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat İnceise; “Dengeli ve randımanlı büyüme politikası doğrultusunda, 2012 Eylül sonu itibarıyla toplam kredi hacminden aldığı yaklaşık %13'lük payla lider banka konumunu sürdüren İş Bankası'nın Aksa Göynük Enerji Termik Santrali yatırımına sağlayacağı 120 milyon USD tutarındaki finansman desteğinin, Türkiye İş Bankası'nın reel sektörü destekleme ve ulusal ekonomiye katkı sağlama misyonuna ilişkin gayretinin ve kararlılığının açık bir göstergesi olduğunu belirtti.
Enerji üretim projeleri, elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirmeleri ve şirket satın alımları dahil olmak üzere bugüne kadar 100'den fazla enerji projesine, 6 milyar USD'yi aşan tutarda finansman desteği sağlayan Türkiye İş Bankası'nın enerji sektörüne verdiği önemin artarak devam ettiğini ifade eden Suat İnce, yerli kömür kaynakları ile beslenecek olan Aksa Göynük Enerji Termik Santrali'nin, ülkemizin enerjide dışa bağımlılığının azaltılması açısından ayrı bir önem taşıdığını ve kendilerini sevindirdiğini belirttiler.
Yorum Yaz