Aksaray Organize Sanayi Bölgesi’ne yatırımcı akını!
Teşvik sistemi sayesinde Aksaray OSB tamamen dolunca, açılması planlanan üçüncü genişleme alanına 363 firma başvuruda bulundu.
Teşvik sisteminde 6. bölgede yer almasından dolayı yatırımcılar için cazibe merkezi haline gelen Aksaray Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB), doluluk oranının yüzde 100'e ulaşması üzerine açılması planlanan 500 hektarlık üçüncü genişleme alanına 363 firma başvuruda bulundu.
Teşvik sisteminin sağladığı avantajların yanı sıra Türkiye'nin doğu-batı, güney-kuzey yönlerine uzanan karayolları kavşağında yer alan ilde, son yıllarda Mercedes, Sütaş, Collin's ve Brisa gibi önemli firmaların yatırımları dikkati çekiyor.
"Kırşehir-Aksaray-Ulukışla Demiryolu Projesi"nin devreye girmesiyle Mersin Limanı'na demiryoluyla bağlanacak şehir, dünyanın birçok bölgesine daha düşük maliyet ile sanayi ürünlerinin taşınmasını sağlayacak.
308 yatırımcıya 800 hektarlık parsel tahsisi yapılan OSB'de, yeni yatırım kararı doğrultusunda açılması planlanan 500 hektarlık 3. genişleme alanına ulusal ve uluslararası firmaların başvuruları alınıyor.
"200 işletme faal olarak çalışıyor"
Aksaray Valisi ve OSB Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Pekmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yatırımcılara sunulan teşvik avantajları dolayısıyla yoğun talep aldıklarını belirtti.
Yeni genişleme planıyla OSB'nin Türkiye'nin sayılı sanayi bölgelerinden biri olacağını anlatan Pekmez, şöyle devam etti:
"Aksaray OSB, yeni planlamayla beraber üçüncü genişleme alanına sahip oldu. İmar çalışması ve talep toplama aşamasındayız. Bir ve ikinci genişleme alanında 800 hektarlık büyüklüğümüz vardı. 308 yatırımcıya parsel tahsisi yapıldı. Şu an 200 işletme faal olarak çalışıyor. Diğer parsellerdeki firmalar ise ya inşaatlarını bitirmek üzere ya da ruhsat aşamasındalar. Onlar da yakın zamanda faaliyete geçecek. Yeni açılacak üçüncü genişleme alanıyla bin 300 hektara ulaşacağız. Büyüklük bakımından Türkiye'nin en büyük OSB sıralamasında 10 veya 11. sıraya yerleşeceğiz. Yatırım yapacak firmalarla ilgili talep toplama işlemleri devam ediyor."
Pekmez, son 2 yılda istihdam ve ihracat miktarının arttığını ifade ederek, "2015 yılında 280 olan yatırımcı sayımız bu yıl 308'e, 7 bin 443 olan istihdam sayımız ise yüzde 11 bin 600'e yükseldi." diye konuştu.
Mersin ve Samsun limanlarına bağlanacak
TÜİK verilerine göre, Aksaray OSB'den 80 milyon dolar ihracat yapıldığına işaret eden Pekmez, şunları söyledi:
"OSB'de faaliyet gösterip, ihracat yapan, ancak vergi dairesi farklı illerde olan firmaları da kattığımızda bu rakam 400-500 milyon dolar seviyesine çıkıyor. Ayrıca etüt ve proje çalışması biten, maliyet hesabı aşamasında olan demiryolu yatırımımız da olacak. Bu sayede hem Niğde Ulukışla hem de Kırıkkale bağlantımız sağlanacak. Mersin ve Samsun limanlarına ulaşmış olacağız. Demiryolu, sanayi için en hızlı ve ucuz ulaşım aracıdır. Onun da yapılacak olması buraya yatırımı artıracaktır."
"Babayiğitleri Aksaray'a davet ettik"
Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Koçaş da OSB'nin ulusal ve uluslararası yatırımcılar sayesinde sürekli geliştiğini belirterek, kentte çok sayıda otomotiv firmasının bulunmasından dolayı yerli otomobil fabrikasının Aksaray'da kurulması için daha önce çalışma başlattıklarını anımsattı.
Yerli otomobilin Aksaray'da üretilmesi halinde değeri 25 milyon lira olan OSB'deki bin dönümlük arsayı bu projeye hediye edeceklerini aktaran Koçaş, yerli otomobili üretecek firmalara yatırım yapılabilecek alanla ilgili teknik bilgileri gönderdiklerini kaydetti.
Koçaş, "Babayiğitleri Aksaray'a davet ettik. Aksaray olarak diğer şehirler gibi beklemedeyiz. Mercedes Kamyon Fabrikası, Brisa lastik fabrikası ve otomotiv yan sanayi alanındaki fabrikaların kentte bulunması, bizleri yerli otomobilin burada üretilmesi konusunda ümitlendiriyor. Aksaray'a bu görev verildiği takdirde üzerimize düşen tüm sorumluluğu yerine getireceğiz." diye konuştu.
Yorum Yaz