Almanya da banka faizlerindeki vurguna katıldı!
Bankaların müşterilere uyguladığı ve aldığı faiz oranları arasındaki derin uçurum Almanya'yı harekete geçirdi.
Ülke, farkın 10 puanı aşması üzerine, yasal düzenleme için harekete geçti. Türkiye'de ise fark aylık olarak yüzde 5'i aştı.
Bankaların müşterilere uyguladığı ve aldığı faiz oranları arasındaki farkın giderek büyümesi ülkeleri bir bir harekete geçiriyor. Son olarak Almanya'da bankaların eksi bakiyeye düşen müşterilere uyguladığı faizler ortalama yüzde 10,94'e yükseldi. Ancak aynı bankalar yüzde 1'in altında faizle para temin edebiliyor. Almanya'da Ana muhalefet Sosyal Demokrat Parti (SPD) yaşanan 'faiz vurgununa' daha fazla seyirci kalmak istemediğini ve faiz oranlarına yasal üst sınır getireceklerini açıkladı.
EKSİ BAKİYE FAİZİNE SINIR
SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, bankaların yıllardır süren "faiz vurgununa" karşı yasal düzenleme hazırlanmasını ve 'artı bakiye kredisi' (Dispokredit) kullanan tüketicilere uygulanan faizlere yasal üst sınır getirilmesini talep etti. Konu hakkında açıklamaya yapan Gabriel, "Bankalar Avrupa Merkez Bankası'ndan yüzde 1 faizle para temin edebiliyor. Ancak Almanya'daki banka müşterileri artı bakiye kredilerinden yararlanırken yüzde 10'un üzerinde faiz ödüyor. Bunun adı vurgundur" diye konuştu.
TÜRKİYE'DE FARK 4 PUANI AŞTI
Türkiye'de ise durum gittikçe kötüleşiyor. Merkez Bankası, kredi kartı gecikme faiz oranlarına sınırlama getirirken son aylarda gittikçe yaygınlaşan Kredili Mevduat Hesabı'nda (KMH) her hangi bir sınırlamaya gitmedi. Şu anda bankadan bankaya değişmekle birlikte KMH aylık faiz oranları yüzde 2,99 ile yüzde 5,25 arasında değişiyor. Aynı bankalar tasarruf mevduatlarına ise aylık yüzde 1'in çok altın faiz uyguluyor.
Finans danışmanlığı kuruluşlarından FMH'nın yaptığı son araştırmalara göre bankaların halen uyguladığı faizlerin genel ortalaması yüzde 10,94 düzeyinde seyrediyor. Buna karşılık kendileri için yüzde 0,75 faizle para temin edebiliyor. Bankaların faizlere üst sınır uygulanması hakkında anlaşmaya varması halinde, tüketicilerin faiz yükünün de 376 milyon avro azalması mümkün olacak.
YeniŞafak
Yorum Yaz