Anayasa Yazım Komisyonu'nda azınlık mülkleri konusundaki düzenlemeye yer verilmedi!
Başbakanlık’ta Mor Gabriel Manastırı’na ait arazilerin Süryanilere iadesi amacıyla çalışma grubu oluşturulması, soruna kalıcı çözüm için azınlık cemaatlerinin mülkiyet haklarının anayasal güvenceye alınması taleplerini güncelleştirdi
Başbakanlık'ta Mor Gabriel Manastırı'na ait arazilerin Süryanilere iadesi amacıyla çalışma grubu oluşturulması, soruna kalıcı çözüm için azınlık cemaatlerinin mülkiyet haklarının anayasal güvenceye alınması taleplerini güncelleştirdi. Ancak yeni Anayasa Yazım Komisyonu daha önce görüştüğü “mülkiyet” başlıklı maddede, bu konuda özel bir düzenlemeye yer vermedi.
Süryani cemaati için kutsal olan Mor Gabriel Manastırı'nın üzerinde bulunduğu 276 dönümlük arazi 1998 yılında başlayan yargı sürecinin ilk aşamasında Manastır adına tescil edilmişti. Ancak, geçen yıl Yargıtay bu kararı bozmuş, Manastır'ı sözkonusu araziler üzerinde işgalci konumuna düşürmüş ve mülkiyet hakkını elinden almıştı. Süryanilerin 1937'den bu yana vergilerini de düzenli ödedikleri arazinin, hazine adına tescil edilmesi anlamına gelen karara Süryaniler tepki göstermişti.
Radikal 'in haberine göre, bu amaçla Başbakanlık'ta bir çalışma grubu oluşturuldu. Haberde, Süryani cemaatine sunulması düşünülen ilk seçeneğin, arazinin 49 veya 99 yıllığına cüzi bir ücrete kiralanması, ikinci seçeneğin ise yine sembolik bir rakama ihale yoluyla satış olacağı dile getirildi. Haberde, Başbakanlık'taki çalışma grubundan Mor Gabriel Manastırı yönetimine bu konuda henüz bilgilendirme yapılmadığına de yer verildi. Yeni anayasa yazım sürecinde ise bugüne kadar geçen sürede, “azınlık mallarına anayasal güvence talepleri” es geçildi.
Yeni Anayasa'nın “Mülkiyet ve Miras Hakkı” başlıklı 21. Madde'de azınlık mallarıyla ilgili herhangi ibareye yer verilmedi. Sözkonusu maddede, CHP ve BDP'li üyeler başka önerilerde bulunmakla birlikte dört partinin anlaştığı düzenlemeler çok sınırlı kalmıştı.
Taraf
Yorum Yaz