Angelo Bucarelli halılar üzerindeki kaligrafilerle suyu anlattı
Romalı sanatçı Angelo Bucarelli’nin İstanbul’un en eski hamamı Küçük Mustafa Paşa’da gerçekleştirdiği 'Su. Aşkın Gözyaşları Gibi' adlı enstalasyonunu birçok sanatsever ilgiyle izledi. Bu konsept çerçevesinde halının bir malzeme olarak nasıl sanata ilham kaynağı olabileceği örnek teşkil etti. Sergi, halıda tasarımı geliştirmek ve tasarım yanını öne çıkarmak adına yıllardır organize ettiği yarışmalarla adını duyuran İHİB için 7. HalıTasarım Yarışması öncesinde yapıldı. İHİB böylece bir sanatçının
Angelo Bucarelli, hazırladığı serginin adını “Su. Aşkın Gözyaşları Gibi” diye belirlemişti.Bucarelli serginin adını İstanbul'un yeni fethedildiği dönemde Fatih Sultan Mehmet'in müellifi, tarihçi ve şair Tursun Bey'in İstanbul'un su ve bahçelerinin bolluğu karşısında duygulanarak oluşturduğu bir dizeden ilham aldığını belirtti. Bucarelli, sergi mekanı olarakeski bir hamamı seçmiş olmasını, suyun baş rol oynadığı bir mekan olması ve toplumsal uygarlığın simgesi olmasına bağladı. Şehrin en eski semtlerinden birisi olan Cibali'de yer alan hamam tarihsel dokusuyla da konsepte güç kattı. Bizans/Constantinople/İstanbul'un özünü suda tanımlayan Bucarelli, sergisinde geleneksel el sanatları arasındanhalıyısanatsal bir malzeme olarak kullandı. Bucarellitamamladığı sergideTürk halıları konusunda ise şu yorumda bulundu; “Halı evin ve el sanatlarının sembolü. İstanbul'da halıcılık zanaatını ise asla yok sayamazsınız.” AyrıcaBucarelli, sergide yer alan dev boyutlardaki halılarda Osmanlıca'dan ve Osmanlı kültüründen yansıyan kültürel ögeleri ana malzeme olarak ele aldı. Kaligrafilerle su temasını halılara işleyen sanatçı geçmişten günümüze suyun serüvenini anlattı. Sergide öne çıkan ve boyutları 2mx3m olan en büyük halı üzerindeki işlemeler için Bucarelli şöyle konuştu; “Su ve suyu tanımlayan 12 tane kelimeyi yansıtıyor. 12 ise, Kabala sayısıdır ve dengeyi temsil eder”.
İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) bu projeyle, tasarıma ve tasarımcıya verdiği önemi bir kez daha sanatçının, tasarımı halıya nasıl başarılı bir şekilde yansıttığını ve halının tasarımcılara ne boyutta ilham kaynağı olabileceğini kanıtlamış oldu.
Yorum Yaz