Ankara, 2060'a kadar su problemi yaşamayacak!
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gerede-Ankara projesiyle başkentte su problemi yaşanmayacağını açıkladı
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gerede-Ankara içme suyu projesiyle 2060 yılına kadar Ankara'nın su probleminin kökünden çözüleceğini belirterek "Zor bir inşaat çalışması var. 1,5 yıl içerisinde biteceğine inanıyoruz" dedi.
Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara İçme Suyu 2. Merhale Gerede Sistemi Projesi'nin 32 kilometre uzunluğunda, dünyanın sayılı içme suyu tünellerinden biri olduğunu söyledi.
Gerede'den gelecek suyun Çamlıdere Barajı'na aktarılacağını anlatan Eroğlu, "Oradan da Ankara'ya ulaşacak. Gerede-Ankara içme suyu projesiyle 2060 yılına kadar Ankara'nın su problemi kökünden çözülecek. Memba suyu gibi. Havzanın korunması için de gereken tedbirleri alıyoruz" diye konuştu.
Eroğlu, çalışmaların hızlı bir şekilde devam ettiğini söyleyerek "Zor bir inşaat çalışması var. 1,5 yıl içerisinde biteceğine inanıyoruz" ifadesini kullandı.
Yüzde 78,6'sı tamamlandı
Devlet Su İşleri (DSİ) 5. Bölge Müdürü Mahmut Dündar da Ankara'nın içme suyunu karşılayan Çubuk-2, Kurtboğazı, Çamlıdere, Eğrekkaya, Akyar, Kavşakkaya barajlarında 2014 yılının aynı tarihine göre yaklaşık 1,5 katı kadar içme suyu için kullanılabilecek suyun bulunduğunu kaydetti.
"Yakın zamanda hükümetimizin sağladığı desteklerle tamamlayacağımız Ankara İçme Suyu 2. Merhale Gerede Sistemi Projemizden sonra, inşallah çok uzun vadede Ankara'nın artık içme suyu diye bir problemi kalmayacak" diyen Dündar, "Gerede Çayı (Ulusu Çayı) Işıklı regülatöründen yani Gerede havzasından alınacak yıllık 226 milyon metreküp içme suyu, Çamlıdere Barajı'na aktarılmak suretiyle başkent Ankara'nın 2060 yılına kadar ihtiyacı olan kaliteli içme ve kullanma suyu karşılanacak" diye konuştu.
Çalışmalar hakkında da bilgi veren Dündar, şunları kaydetti:
"Bu su, 31,6 kilometre uzunluğundaki 4,5 metre çapındaki tünelle Çamlıdere Barajı göl alanına derive edilecektir. İşin ihale bedeli 229 milyon 426 bin 110 lira olup, yüzde 78,6'sı tamamlandı. Tünel uzunluğu açısından ise imalatların yaklaşık yüzde 73'ü bitirildi. Son süre uzatımına göre işin tamamlanma tarihi 22 Nisan 2018 olarak tespit edildi. Yaptığımız planlama çerçevesinde işin 2017 yılı sonuna kadar tamamlanması hedeflenmiştir. Yüklenici firmamız da bu konuda tüm imkanlarını seferber etmekte."
Projelendirme aşamasında yapılan sondaj çalışmalarıyla tünelin geçtiği güzergahtaki yer altı jeoloji haritasını yüzde 100 doğru olarak çıkartmanın mümkün olmadığına işaret eden Dündar, dolayısıyla güzergah üzerindeki çalışmalar esnasında yapılan sondaj çalışmalarında öngörülmesi mümkün olmayan jeolojik durumlarla karşılaşıldığını belirtti.
İşin bitim tarihi 22 Nisan 2018
Yüklenici firma tarafından 31,6 kilometrelik Tünel Delme Makineli (TDM) tünel imalatının 22,8 kilometresinin başarılı bir şekilde tamamlandığını vurgulayan Dündar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kalan 8,8 kilometrede ise çok sayıda fay zonları, su gelişleri ve kil formasyonlarıyla karşılaşıldı. İş sağlığı ve güvenliği nedeniyle mevcut ve öngörülemeyen jeolojik formasyonlarda çalışmanın sakıncaları, bağımsız uzman görüşleri ve Çalışma Bakanlığı tarafından tarafımıza bildirildi. Bu durum nedeniyle yani idaremiz ve yükleniciden kaynaklanmayan nedenlerle süre uzatımı verilerek, daha yavaş fakat emniyetli bir şekilde, karşılaşılan yeni formasyonlarda çalışabilecek yeni bir TDM ile işin bitirilmesi planlandı. Bu yeni makinenin üretim, nakliye ve montaj süreleriyle işin kalan kısmının tamamlanması için gereken süre dikkate alınarak işin bitim tarihi 22 Nisan 2018 tarihi olarak belirlendi. Bu çalışmalar sırasında yüklenici firmanın bir adet TDM'si, halen göçük altında. Diğer göçük altında kalan makine ise uzun uğraşlar sonucu çıkarıldı."
Yorum Yaz