Arı Teknokent'ten silüet açıklaması!
Arı Teknokent, Sabah Gazetesi'nde yer alan “Boğaz’ın silüetini bozmaktan yargılanacaklar!” haberi ile ilgili bir tekzip yayımladı.
23.02.2022 tarihinde Sabah Gazetesi'nde yer alan “Boğaz’ın silüetini bozmaktan yargılanacaklar!” haberi, gerçeğe aykırı ve kamuyu yanıltıcı ifadeler içermesi sebebiyle, ARI Teknokent şirketini, İTÜ Arı Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi bünyesinde faaliyette bulunan firmaları ve ekosistemimizin paydaşlarını derinden üzmüştür. Gerçeğe aykırı bu haber ARI Teknokent şirketinin itibarını zedelemekte olup; bu nedenle 5187 ve 5651 sayılı kanunlardan doğan tekzip hakkımızı kullanma gereği doğmuştur.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 4691 sayılı Kanun uyarınca Teknoloji Geliştirme Bölgeleri yönetici şirketleri nezdinde gerçekleştirilen periyodik denetimlerde bildirilen hususlar, ARI Teknokent tarafından süresi içerisinde yerine getirilerek ilgili bakanlığa düzenli olarak rapor edilmektedir. Haber metni içerisinde yer alan hususlar gerçeğe uygun değildir.
Haber metninde yer alan kayyum atandığı iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. ARI Teknokent, hâlihazırda usulüne göre seçilen yönetim kurulu üyelerince yönetilmektedir. İstanbul 20. Asliye Ticaret Mahkemesi nezdinde açılan habere konu davada ARI Teknokent’in yönetimine kayyum atandığı ve yönetiminin feshine karar verildiği ifadesi gerçeğe aykırı olup, dava konusu iddialara yönelik hukuki süreç devam etmektedir.
Haberde yer alan ARI Teknokent’in “keyfi harcama” yaptığı iddiası da aynı şekilde gerçeği yansıtmamaktadır. Zaten Bakanlığın inceleme raporlarında bu yönde hiçbir ifadeye kesinlikle yer verilmemiştir.
Haber metninde görseli olan bina ARI-3 binasıdır. İTÜ ARI Teknokent’in kullanımda olan tüm binaların yapı izin ve kayıt belgeleri mevcuttur. Ruhsatsız yapı iddiası ile kastedilen bina ise, İTÜ İleri Araç Teknolojileri ve Güç Geliştirme Merkezi (Mekatronik Laboratuvarı)’nin de içinde yer aldığı binadır. Bina, öncelikle bu Merkez için tasarlanmış olup, Merkezin ekipman ve cihazları İTÜ tarafından Kalkınma Bakanlığı desteği ile satın alınmıştır. Bu binanın yapım ihalesi, 2017 yılında dönemin İTÜ Rektörü’nün talimatı ve imzasıyla İTÜ Rektörlüğü tarafından başlatılmıştır. Ancak başlatılan yapım süreci, kaynak yetersizliği sebebiyle yine ilgili dönemde Rektörlük kararıyla ARI Teknokent’e bırakılmıştır. Arazinin mülkiyeti İTÜ’ye ait olduğu için ruhsat işlemlerinin takibi ve yürütülmesi İTÜ’nün sorumluluğundadır. ARI Teknokent, inşaatı ve ruhsat işlemleri yarım kalan bu binanın hukuka uygun bir şekilde tamamlanabilmesi için gerekli desteği vermektedir. Dolayısıyla haberde yer alan iddialar hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır.
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yönetici Şirketlerinin “emlak ofisi gibi hizmet verdiği ve yüksek kira bedelleri uyguladığı” iddiası da gerçek dışıdır. Mevzuata uygun olarak belirlediğimiz kira bedelleri, Bakanlık tarafından onaylanarak uygulanmaktadır. Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin yönetici şirketlerinin kiralama faaliyetleri, Bakanlık tarafından denetlenmekte olup, hukuka uygun şekilde yürütülmektedir.
ARI Teknokent, kurulduğu 2002 yılından beri “Türkiye’nin teknolojiye dayalı kalkınma seferberliği” misyoni ile hareket etmektedir. ARI Teknokent, 225 adet ileri teknoloji, 80 adet akademik firması ve yürüttüğü ileri girişimcilik programlarıyla bugüne kadar ilgili Bakanlığın performans endekslerine göre en başarılı teknokentleri arasında hep ilk dörtte yer almıştır. İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi ise, Dünyadaki tüm üniversitelerin bütün kuluçka merkezlerini karşılaştıran uluslararası UBI Global Endeksi tarafından yapılan sıralamada ilk beşte yer almıştır.
Bu haber her yıl 500 girişimciyi yetiştiren ve Türkiye’nin en çok yatırım alan girişimcilik ekosistemine sahip ARI Teknokent’i haksız şekilde karalamaktadır ve Bakanlık değerlendirmelerini de töhmet altında bırakmaktadır.
Kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız.
Yorum Yaz