maritbet girişmaritbet
Astarte projesiyle depremde tsunami uyarısı için 6 milyon liralık kaynak ayrıldı

Astarte projesiyle depremde tsunami uyarısı için 6 milyon liralık kaynak ayrıldı

Avrupa ve Türkiye kıyılarında deniz tabanındaki olası depremi ve tsunamiyi tespit edecek erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi ve önlem alınması için 6 milyon avro bütçeli Avrupa projesi başladı

Avrupa ve Türkiye kıyılarında deniz tabanındaki olası depremi ve tsunamiyi  tespit edecek erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi ve önlem alınması için 6 milyon avro bütçeli Avrupa projesi başladı. "ASTARTE" isimli projeyle Avrupa, Japonya ve Amerika'dan yüzlerce bilim insanı, İspanya'da Balear Adaları, Portekiz'de Sines limanı, Cezayir'de Tangier kıyıları, Fransa'da Nice kenti kıyıları, İtalya'da Siracuza, Norveç'te Lingen Fiyordu, Türkiye'de ise Haydarpaşa Limanı ve Güllük Körfezi'nde bilimsel araştırmalar yürütecek. UNESCO Kuzey Doğu Atlantik ve Akdeniz Tsunami Uyarı Sistemi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, tsunami çalışmalarına ilişkin AA muhabirine bilgi verdi.  2004 mega-tsunamisinin dünya çapında operasyonel erken uyarı sistemlerine duyulan ihtiyacı ortaya çıkardığını anlatan Yalçıner, bu durumun UNESCO'yu dünya okyanusları ve denizlerinde tsunami uyarı merkezlerinin geliştirilmesi yönünde çalışmaya yönlendirdiğini söyledi. Geçen ay imzaları atılan ve bu ay çalışmalarına başlayan Avrupa Birliği Çerçeve Programları tarafından desteklenen ASTARTE projesinin amacının, Avrupa'da özellikle Kuzey Doğu Atlantik ve Akdeniz'in tüm kıyılarında tsunami riskini tespit etmek olduğunu anlatan Yalçıner, şöyle konuştu:

"Afetler sonrasında yardım ve kurtarma çalışmalarında en önemli nokta limanlar, havaalanları ve yaşamsal altyapının dayanıklılığıdır. Bu nedenledir ki limanların böylesi zamanlarda hizmetini aksatmaması gereklidir. Bunu düşünerek Marmara'da önemli bir ulaşım merkezi olan Haydarpaşa Limanı da projeye test alanı olarak dahil edildi. Bunun yanında Ege'deki Santorini Adası'nda oluşan tsunamilerin tarihte Didim ve Güllük körfezlerine etkileri dikkate alınarak Güllük Körfezi de proje çalışmalarına dahil edildi. Böylece tsunamilerin balık çiftlikleri gibi denizdeki üretim tesislerine etkileri de araştırılacak ve bunun da önceden incelenmemiş bir konu olması nedeniyle projeye özgün başka bir nitelik daha kazandırıldı."

Simülasyonlar oluşturulacak
Proje kapsamında Avrupa'yı etkileyebilecek tsunamilerin oluşum mekanizmalarının da araştırılacağına, projede seçilen test alanlarına gelebilecek tsunami etkilerinin saptanacağına işaret eden Yalçıner, böylece tsunami oluşturabilecek bölgelerin doğru tahmin edilmesi için gerçek zamanlı, birbiriyle etkileşimli algoritmalar geliştirileceğini belirtti.

Prof. Dr. Yalçıner, projeye ilişkin şu bilgileri verdi:
"Tsunaminin oluşması, hareketi, kıyılara ilerlemesi, körfez, koy ve limanlardaki hareketleri, kıyılarda yaratacağı yükselmeler, tsunami simulasyonları için kullanılan sayısal modeller, kıyılarda, sığ sularda yaratacağı akıntıların sürükleme gücü, su düzeyi yükselmeleri, yapı özelliklerine bağlı olarak oluşacak hasar düzeylerini hesaplamak için yeni sayısal modeller geliştirilecek, standartlaştırılacak ve uygulamaya koyulacak. Bu çalışmalara paralel olarak test alanlarındaki bölgesel, yerel otoriteler ve paydaşların katılımı da sağlanacak. Projenin önemli diğer özelliği de sosyal altyapının irdelenmesi ve sosyal dayanıklılığın artırılması olarak belirlendi. Kısaca tsunamiye karşı sakınma önlemlerini geliştirmeyi ve olası bir felakette can ve mal kaybını en aza indirmeyi istiyoruz."

Projenin ortaklarının Portekiz, Türkiye, Fransa, İtalya, İspanya, Yunanistan, Almanya, Norveç, İrlanda, İngiltere, Danimarka, Rusya ve Fas olduğunu, bunların dışında Amerika ve Japonya'dan üniversite ve enstitülerin de projede yer aldığını belirten Yalçıner, proje bütçesinin de 6 milyon avro olduğunu bildirdi. 

Yalçıner, projeye Türkiye'den ODTÜ İnşaat Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Psikoloji, Sosyoloji ve Maden Mühendisliği Bölümünden öğretim üyeleri ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'ün iki ortak olarak katıldığını sözlerine ekledi. 

Selma Kasap, Eda Ay/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gordion Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi yolunda!
  • 26.03.2022 17:42

Gordion Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi yolunda!

45. Dünya Mirası Komitesi Toplantısı'nda Gordion Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Mi ...

Safranbolu UNESCO ile "dünya markası" oldu
  • 16.12.2021 16:46

Safranbolu UNESCO ile "dünya markası" oldu

Vali Fuat Gürel, "UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alması; bütün dünya ...

Tarihi Zeyrek Evleri'nde yenileme çalışmaları sürüyor
  • 16.09.2021 15:59

Tarihi Zeyrek Evleri'nde yenileme çalışmaları sürüyor

UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'ne alınan Zeyrek ve Cibali'deki sivil mima ...

Safranbolu'nun tarihi konakları salgın sürecinde nefes oldu
  • 06.01.2021 11:52

Safranbolu'nun tarihi konakları salgın sürecinde nefes oldu

Karabük'ün, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan tarihi yapılarıyla ünlü Saf ...

Göbeklitepe’de balon turizmi
  • 25.09.2020 14:14

Göbeklitepe’de balon turizmi

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve "tarihin sıfır noktası" olarak nitel ...

Tarihi Küpeli Kapısı, 6 yıllık restorasyon sonrası geçişe açıldı
  • 24.04.2021 12:06

Tarihi Küpeli Kapısı, 6 yıllık restorasyon sonrası geçişe açıldı

Diyarbakır'ın tarihi "Küpeli Kapısı" 6 yıl sonra restorasyonla geçişlere açıldı. ...