'Avrasya Tüneli yılda 52 milyon saat zaman kazandırıyor'
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Avrasya Tüneli ile İstanbullular yılda 52 milyon saat zaman kazanmaktadırlar" dedi.
Arslan, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, İstanbul'un trafik sorununun çözümü için Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Avrasya Tüneli'nin hizmete açıldığını, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün yükünün hafifletildiğini, inşa edilen ve edilmekte olan otoban, çevre ve bağlantı yollarının da tamamlanarak hizmete girmesiyle trafiğin önemli ölçüde rahatlayacağını vurguladı.
15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden günde ortalama 185 bin 262, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'den 183 bin 374, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'den 100 bin taşıtın geçtiğine dikkati çeken Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü bağlantı yolunun bulunduğu 04 Otoyolu Kurtköy kesiminde yaşanan trafik yoğunluğunun, aynı kesimde Mecidiye Kavşağı'nın açılmasıyla azaldığına işaret etti.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılmasıyla tüm kamyon ve ağır vasıtaların bu yola yönlendirilmesinin Mahmutbey Gişeler Yavuz Sultan Selim Köprüsü katılımında trafikte yoğunlaşmalara sebep olduğunu vurgulayan Arslan, bunun çözümü için başlanan Kuzey Marmara Otoyolu Çatalca bağlantılarının 2018 yılı sonunda hizmete girmesinin planlandığını bildirdi.
15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki üstyapı yenileme çalışmalarının tamamlanması ve Çamlıca Gişelerinde Serbest Geçiş Sistemi'nin de 23 Temmuz'da hizmete girmesiyle trafiğin daha hızlı şekilde akmasının sağlandığını aktaran Arslan, İstanbul'un Batı-Doğu akslarını oluşturan; Kuzey Marmara Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Avrasya Tüneli ve arabalı vapur seferleri ile artan trafik talebinin karşılandığının, sabah ve akşam saatlerinde oluşan pik saat trafiğinin süresinin kısaldığının altını çizdi.
Avrasya Tünelini kullananların kıtalararası yolculuğu yaklaşık 15 dakikada tamamlandığına dikkati çeken Arslan, "Seyahat süresini kısaltan Avrasya Tüneli ile İstanbullular yılda 52 milyon saat zaman kazanmaktadırlar. Ayrıca, trafiğin çok yoğun olduğu, Kazlıçeşme-Göztepe hattında yolculuk süresi 15 dakikaya indirilmiştir. Tarihi yarımadanın doğusunda kayda değer oranda trafik azalması ile 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile Galata ve Unkapanı köprülerindeki araç trafiğinde hissedilir rahatlama sağlanmıştır." ifadelerini kullandı.
Arslan, Marmaray'ın da modern bir işletmecilik anlayışıyla İstanbullulara hizmet vermeye devam ettiğini anımsattı.
Gebze-Pendik arası 20 kilometrelik güzergahta, T3 şehirlerarası tren hattı ile Gebze-Pendik arası şehirlerarası tren istasyonları ve elektrifikasyon ve sinyalizasyon işlemlerinin tamamlanarak 25 Temmuz 2014'te hatın açıldığını hatırlatan Arslan, Kazlıçeşme-Halkalı ve Ayrılık Çeşmesi-Gebze banliyö ve konvansiyonel hatlarının iyileştirilmesi ve yüksek hızlı tren hattıyla entegrasyonu çalışmalarının da devam ettiğini bildirdi.
"9 farklı raylı sistem ekspres metroyla birbirine bağlanacak"
Bu proje tamamlandığında İstanbul'un kent içi ulaşımında raylı sistemin payının yüzde 12'den yüzde 28'e çıkarılmasının hedeflendiğine işaret eden Arslan, şunları kaydetti:
"Buna mukabil, İstanbul'un artan nüfusu ve her bin kişiye düşen araç sayısının Avrupa ülkelerinin ortalamalarının altında olması sebebiyle, vatandaşlarımızdan araç sahibi olma talebinin artarak devam etmesi, yapılan yatırımlara rağmen trafik yoğunluğunun artmasının başlıca sebeplerini oluşturmaktadır. İstanbul'daki trafik sorunun çözümüne yönelik olarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve diğer kurumlar ile koordineli olarak çalışılmaktadır. Bu bağlamda yapılan metro çalışmaları ve diğer büyük projeler de İstanbul'un trafik sorununun azaltılması amacıyla hayata geçirilmektedir. Bunlara ilave olarak; 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli, İstanbul'un giderek çoğalan nüfusu ve buna bağlı olarak iki yaka arasında her geçen gün artan yolcu ve araç trafiğine çözüm olacak projelerden birisidir."
Arslan, bu tünelle 15 Temmuz Şehitler Köprüsü aksının ihtiyaç duyduğu metro tüneli ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü aksının ihtiyaç duyduğu karayolu tünelinin, iki köprünün ortasında birleştirilerek tek seferde geçilecek ve günde 6,5 milyon insanın kullanacağı 9 farklı raylı sistem ekspres metroyla birbirine bağlanacağını bildirdi.
Üç katlı tünelin karayolu bağlantılarıyla birlikte, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün araç trafiğinin rahatlatılmasına önemli katkı sağlayacağını kaydeden Arslan, "6,5 kilometre uzunluğunda ve 17 metre çapında olacak Büyük İstanbul Tüneli, deniz yüzeyinden 110 metre derinlikte döşenecektir. Proje kapsamında her iki yönde ikişer şeritli ve 16 kilometre uzunluğunda karayolu geçişiyle birlikte, boğaz geçişini sağlayan 31 kilometre uzunluğunda ve 14 istasyona sahip bir metro hattı planlanmaktadır. Dünyada ilk kez yapılacak olan 3 katlı tünel kesitine sahip proje, her iki ulaşım modunun ortaklaşa kullanımını amaçlayan etkin bir proje olmasının yanı sıra bir prestij projesi özelliğini taşımaktadır." değerlendirmesinde bulundu.
Yorum Yaz