Ayhan Şahenk, İstinye Park AVM'nin yerine Cleveland Clinics’i getirecekti!
Hürriyet Gazetesi yazarlarından Vahap Munyar, Ayhan Şahenk’in şuan İstinye Park’ın bulunduğu alana Cleveland Clinic’i getirmek istediğini yazdı
Hürriyet Gazetesi yazarlarından Vahap Munyar, Ayhan Şahenk'in şuan İstinye Park'ın bulunduğu alana Cleveland Clinic'i getirmek istediğini yazdı
Dünya Odalar Federasyonu Başkanı Rona Yırcalı'nın İstanbul'daki Konsey toplantısı sonrasında verdiği davette DEİK bünyesindeki Türk-Libya İş Konseyi Başkanı, TML İnşaat'ın patronu Ersin Takla'yla karşılaştım:
- ABD'deki ünlü Cleveland Clinic'in benim de içinde bulunduğum Uluslararası Danışma Kurulu ilk kez İstanbul'da toplanacak. Cleveland Clinic Başkan ve CEO'su Delos M. Cosgrove da burada olacak. Görüşmek ister misiniz?
Kemal Unakıtan, Maliye Bakanlığı döneminde tedaviye gittiğinde eşinin, “Rabbim rüyamda Cleveland'ı gösterdi” sözleriyle uzun süre gündemde kalan ünlü kliniğin Başkan ve CEO'su Cosgrove ile görüşme fırsatını elbette kaçırmadım.
Cosgrove'la görüşürken Cleveland Clinic Uluslararası Tıp Eğitimi Merkezi Başkanlığını da yürüten Kolorektal Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Feza Remzi de yanındaydı.
Cosgrove'a öncelikle ABD dışından tedavi ettikleri yıllık hasta sayısını sordum:
- ABD'deki 5 kliniğimizde yılda 1 milyonu bulan hastaya hizmet veriyoruz. Bunun yüzde 1'ini ABD dışından gelen hastalar oluşturuyor.
- O yüzde 1'in arasında Türkler'in oranı nedir?
- Verilere bakmadan anımsamam mümkün değil.
- Türkiye'den bakanlar, işadamları Cleveland Clinic'e geldikçe gündem oluşturduğu için bizde ABD dışından çok sayıda hastaya hizmet verdiğiniz izlenimi oluşmuş durumda.
- Olabilir, ancak ABD dışından gelen hastalarımızın sayısı 10 bin dolayında.
- Yıllık cironuz ne düzeyde?
- 6.5 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.
Bu noktada Cleveland Clinic'in vakfa ait olduğunu, tıp fakültesi ve önemli araştırma merkezinde sahip bulunduğunu vurguladı:
- 43 bini aşkın çalışanımız var. Bunların 3 bini öğretim üyesi düzeyindeki doktorlardan oluşuyor. Hiçbirinin hastanelerimiz dışında muayenehanesi yok. Bir yandan araştırma yapıp, diğer taraftan hastalarımızla ilgileniyorlar.
- ABD dışında yönettiğiniz hastane var mı?
- Abu Dhabi'de şu anda kamudan bize verilen bir hastaneyi yönetiyoruz. Ayrıca yeni bir hastane yatırımı sürüyor. Aslında 70 ülkeden bize hastane kurmak ve yönetmek için teklif var.
- Bu ülkeler arasında Türkiye de var mı?
- Elbette var. Özel sektörden bizimle temas kuranlar oluyor.
- Türkiye'de hastane kurmayı düşünüyor musunuz?
- Abu Dhabi'deki yeni hastaneyi tamamlayıp, işleri oturttuktan sonra başka ülkeleri değerlendirmeye alacağız. Biz başka kurumlara benzemeyiz. Yani, sadece ismimizi vermek yetmez. Kendimiz yönetmek isteriz. O nedenle bu konuda karar almak için Abu Dhabi örneğinin başarısını görmemiz gerekiyor.
Cleveland Clinic'in mevcut yönetimi Türkiye'de hastane kurma ve işletmeyi şimdilik gündeme almayı düşünmese de Ersin Takla, geçmişte Doğuş Holding'in kurucusu Ayhan Şahenk'in böyle bir yatırımı denediğini anımsattı.
Ersin Takla'nın bu sözleri üzerine Emaar Türkiye CEO'su Ozan Balaban'la bir süre önce yaptığımız sohbeti anımsadım. Balaban, Ayhan Şahenk'in şimdiki İstinye Park'ın bulunduğu alanda Cleveland Clinic'le birlikte hastane yatırımı planladığını, sonradan rafa kalkan projede bir süre kendisinin de çalıştığını söylemişti...
Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk de Cleveland Clinic'in Türkiye'ye davet edenler arasında var mı acaba?
‘Rabbim Cleveland dedi'ye ‘Zengin, yoksul ünlü ünsüz ayrımı yapmayız' yanıtını verdi
CLEVELAND Clinic Başkan ve CEO'su Delos Cosgrove'la konuşurken eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın eşi Ahsen Unakıtan'ın sözlerini aktardım:
- Unakıtan, Maliye Bakanlığı sırasında kliniğinize tedaviye gelmişti. Eşi bu durumu, “Rabbim bize Cleveland'ı gösterdi” sözleriyle açıklamıştı. Size o dönemde bu konu nasıl yansıdı?
- Kliniğimize ABD'den ve diğer ülkelerden ünlü, ünsüz, zengin, yoksul hastalar gelir. Biz tedavi sırasında onların sadece hastalıklarıyla ilgileniriz.
Türkiye'ye 1969'dan beri gelirim, müthiş gelişme var
CLEVELAND Clinic Başkanı Delos Cosgrove, Türkiye'nin dünyada çok konuşulan ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldığını kaydetti:
- Türkiye'ye ilk 1969 yılında gelmiştim. Sonra sıkça ülkenizde bulundum. Her geldiğimde gelişmeyi gördüm. Bu son gelişimde müthiş gelişmeye tanık oldum.
İstanbul ve Türkiye'nin gündemde olmasına bir örnek de kızı üzerinden verdi:
- Kızım bekarlığa veda partisini İstanbul'da
yaptı. Dünyanın çeşitli noktalarındaki arkadaşlarıyla İstanbul'da buluştu.
500 milyon dolarlık Ar-Ge bütçemiz var meme kanseri için aşı geliştirmede öndeyiz
DELOS Cosgrove, ilk anjiyo ve by-pass ameliyatının geçmişte Cleveland Clinic'te gerçekleştirildiğini ifade edip, ekledi:
- Ar-Ge'ye 500 milyon dolarlık bütçe ayırıyoruz. Sürekli yeni tedavi yöntemleri geliştiriyoruz.
- Yakın zamanda açıklayacağınız yeni bir buluşunuz var mı?
- Meme kanserine karşı aşı üzerinde çalışmalarımız sürüyor.
- Bu konuda başka kuruluşların da çalışmalar var sanıyorum.
- Öyle ama biz hepsinden öndeyiz.
Tıp fakültemizde öğrenciden ücret almayız burs veririz
DELOS Cosgrove, Cleveland Clinic'in dünyada önde gelen tıp fakültelerinden birine sahip olduğunu vurguladı:
- Yılda 35 öğrenci alırız. Hiçbirinin ücret ödemesi söz konusu değildir. Hepsi burslu öğrencimiz olur.
- Bu öğrencileri nasıl belirliyorsunuz?
- Başvurular arasında en iyileri seçmeye özen gösteririz. Onların Cleveland Clinic'in araştırma gücüne katkıda bulunmasına önem veririz.
Ülkemin ve Türk hastaların emrindeyim
CLEVELAND Clinic Uluslararası Tıp Eğitim Merkezi ve Kolorektal Cerrahi Bölümü Başkanı Prof. Feza Remzi, babası Prof. Doğan Remzi'nin Prof. İhsan Doğramacı'nın davetiyle Hacettepe Üniversitesi'nin kuruluşunda görev aldığını belirtti:
- Ben Hacettepe Tıp mezunuyum. Eşim Berna ile de üniversitede tanışmıştım. Bana Cleveland Clinic'in kapısını babamın bir arkadaşı açtı. Araştırma görevlisi olarak bir yıl çalıştım. Ertesi yıl asistanlığa kabul edildim. Böylece Cleveland Clinic'te çalışmayı sürdürdüm, araştırmalarımla katkıda bulundum.
Prof. Feza Remzi, Türkiye'den giden 20'yi aşkın araştırma görevlisine bugüne kadar destek olduğunu, bunların haricinde 4 Türk öğretim üyesine de Cleveland Clinic'in kapılarını açtığını kaydetti:
- Öncelikle ülkemin her zaman emrindeyim. Araştırma görevlisi ve öğretim üyesi Türk arkadaşlara hep kapım açık. Ayrıca Cleveland'a gelen Türk hastalara da elimden gelen yardımı yapıyorum.
Cleveland'a tedavi için çok sık yolum düştü Uluslararası Danışma Kurulu'na öyle girdim
TML İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Takla'ya Cleveland Clinic Uluslararası Danışma Kurulu'na nasıl girdiğini sordum:
- Cleveland Clinic'te önce ben operasyon geçirdim, sonra da eşim Şeyma tedavi gördü.
Kızım da geçirdiği kaza sonrasında orada tedavi oldu. Her seferinde de Prof. Feza Remzi'nin çok desteğini gördük. Cleveland'a bu kadar sık yolumuz düşünce teklifte bulundular. Ben de Uluslararası Danışma Kurulu'na girdim.
- İstanbul'daki toplantı nasıl gündeme geldi?
- Londra'da Pramod Mittal en son Uluslararası Danışma Kurulu'nu ağırlamıştı. Orada istanbul'u soranlar oldu. Bunu üzerine davet ettim. Alkışlarla kabul ettiler.
Vahap Munyar/Hürriyet
Yorum Yaz