Bakan Arslan, 3. havalimanı inşaatını gezdi
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, çalışmaları hızla devam eden İstanbul Yeni Havalimanı şantiyesinde incelemelerde bulundu.
Arslan, İstanbul Yeni Havalimanı şantiyesinde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı. Alana gelişinde Arslan'ı Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, İstanbul Grand Airport (İGA) Havalimanları Üst Yöneticisi (CEO) Yusuf Akçayoğlu, Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sezai Bacaksız, Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz ve diğer yöneticiler karşıladı.
Şantiye gezisinden önce Bakan Arslan ve beraberindeki bürokratlar ile İGA ve üstlenici konsorsiyum yetkililerinin katıldığı bir toplantı gerçekleştirildi.
Toplantıda Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Üçüncü Havalimanı inşaatının son durumu hakkında bilgi verdi.
Toplantı sonrası şantiye alanını gezen Arslan, burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Üçüncü Havalimanı'nın yükselen, yücelen Türkiye Cumhuriyeti'nin marka projelerinden olduğunu söyledi.
Projede incelemelerde bulunduklarını ve brifing aldıklarını dile getiren Arslan, böyle projeler hakkında masa başında da bilgi alabildiklerini, ancak inşaat alanında incelemelerde bulunarak sonraki süreçlerde karar almanın şantiyeciliğin güzel taraflarından olduğunu anlattı.
"Dünyanın en büyüğü olacak"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonu, Başbakan Binali Yıldırım'ın kendilerine gösterdiği hedefler doğrultusunda bu projelerle birlikte daha büyük projeleri de yapacaklarını dile getiren Arslan, dünyanın en büyüğü olacak Üçüncü Havalimanı'ndan dünyanın her yerine uçuş gerçekleştirileceğini söyledi.
Arslan, son 14 yılda Türkiye'de havacılık alanında yaşanan gelişmelere değinerek, birçok havalimanının kapasitesinin üzerinde iş yaptığını bildirdi.
Bakan Arslan, "Burasını da gelecek 50 yılı planladığımız için 200 milyonluk yapıyoruz. Bu projeyle birlikte ülkemiz dünya havacılık sektöründe daha çok söz sahibi olacak" diye konuştu.
Havalimanının şu anda bile adeta bir şehir olduğunu, 16 bin kişinin çalıştığını ifade eden Arslan, bu rakamın seneye 30 bine çıkacağı bilgisini verdi.
Arslan, "İnşallah 2018'in ilk çeyreğinde burası yolcuların geldiği, yolcuların gittiği, uçakların peşi sıra indiği bir havalimanı olacak. Şu anda 1300-1400 uçak inen havalimanlarına büyük diyoruz. Burası ilk bittiğinde 2 bin, tamamı bittiğinde 3 bin uçak inecek" ifadelerini kullandı.
Başbakan Yıldırım'ın bakanlığı döneminde gurur duyulacak işlere imza atıldığını anlatan Arslan, kendilerinin daha büyük başarılara imza atacaklarını, bundan hiç kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini, Türk insanını ve Türkiye'den medet bekleyenleri gururlandıracaklarını söyledi.
Arslan, bu sözlerinin iddialı gelebileceğini kaydederek, "İddialı değilseniz ve ortaya büyük hedefler koyamazsanız başarılı olma şansınız yok" dedi.
Gayrettepe-Üçüncü Havalimanı metro hattı ne zaman ihaleye çıkacak?
Arslan, bir basın mensubunun Gayrettepe-Üçüncü Havalimanı metro hattının ne zaman ihaleye çıkacağına ve yapımına başlanacağına ilişkin bir soru üzerine, "Uygulama projeleri bitti. 15 güne kadar netleşmiş olacak. Ve ihaleye çıkacağız. Yapım süresi olarak da rekor bir sürede bitirmek istiyoruz. Bu konuda bütün gayretlerimizi ortaya koyuyoruz" diye konuştu.
Uçak bilet fiyatlarında daha önce uygulanan tavan fiyat uygulamasının tekrar uygulanmasının düşünülüp düşünülmediğine dair bir soruya karşılık Arslan, şunları söyledi:
"Biz geldik yeni bir şey gelmedi. Zaten yürüyen başarılı bir sistem var. Sistemin devam etmesi adına gayretlerimizi koyuyoruz. Koymaya devam edeceğiz. Tabii ki bilet fiyatlarının belirli bir marjda tutulmasıyla ilgili çalışma var. Ancak insanımız da artık zamanı planlayarak biraz daha erken bilet alırsa daha uygun olacak. Son gün pahalı bilet almak zorunda kalanların acil işi olan kişiler olması lazım. Havayolu şirketleri de erken bilet alınması dolayısıyla sağlıklı planlama yapabilsin. Burada bir denge var."
Arslan, şu ana kadar havalimanı inşaatının yüzde 27'sinin bittiğini, ancak her geçen gün çalışan personel ve iş makinesi sayısının artacağını, işlerin daha da hızlanacağını sözlerine ekledi.
"İlk etap için 2 milyar avro kaynak harcadık"
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ise yaptığı bilgilendirme konuşmasında, havalimanını en hızlı şekilde çalışarak taahhüt ettikleri tarihte bitirmeyi amaçladıklarını söyledi.
"Projemiz şu anda dünyanın en büyük projesidir. 1500'ü beyaz yakalı olmak üzere 16 bin kişi çalışıyor" diyen Özdemir, projede 2 bin 200'ü ağır tonajlı olmak üzere 3 bin iş makinesinin çalıştırıldığını anlattı.
Özdemir, "Havalimanının ilk etabı için şu ana kadar 2 milyar avro kaynak harcadık. Bu da işin yüzde 27'sine denk gelmektedir" dedi.
Alanda 374 milyon metreküp kazı, 105 milyon metreküp dolgu yaptıklarını dile getiren Özdemir, 11 yılda bitirilen Atatürk Barajı'nda toplam dolgu miktarının 80 milyon metreküp olduğunu aktardı.
Özdemir, günde 1,5 milyon metreküp kazı ve dolgu çalışması yaptıklarını, inşaat ve tasarım faaliyetlerinin eş zamanlı yürüdüğünü kaydederek, "Günde 5 bin metreküp beton döküyoruz. Bu da bu alanda bir rekordur." diye konuştu.
Türk havacılık sektörü için hayati önem taşıyan cumhuriyet tarihinin en büyük projesini başarılı bir şekilde bitirmek için durmadan çalıştıklarını anlatan Özdemir, yıl sonuna kadar 1 milyon 300 bin metrekarelik terminal binasının kaba inşaatını bitirecekleri bilgisini verdi.
- Etiketler:
- 3. havalimanı şantiyesi
Yorum Yaz