Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin yüzde 99’u tamamlandı!
Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan demiryolu ağlarını birleştirecek olan Bakü- Tiflis-Kars demiryolu hattında sona yaklaşılıyor. Yüzde 99'u tamamlanan demiryolu hattı bu yıl içinde ulaşıma açılacak ve ilk trenler hizmete girecek
Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan demiryolu ağlarını birleştirecek olan Bakü- Tiflis-Kars demiryolu hattında sona yaklaşılıyor. Yüzde 99'u tamamlanan demiryolu hattı bu yıl içinde ulaşıma açılacak ve ilk trenler hizmete girecek.
Proje tamamlandıktan sonra ilk aşamada yıllık 1 milyon yolcu ve 6.5 milyon ton yük taşınabilecek.
Yaklaşık 10 yıl önce gündeme gelen ve Türkiye ile Gürcistan arasında doğrudan demiryolu bağlantısı kurmayı amaçlayan Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projesinin yüzde 99'u tamamlandı. Yaklaşık 500 milyon dolar maliyetli ve 295 milyon dolarını Türkiye'nin karşıladığı 105 kilometrelik demiryolu hattının, Kars ile Gürcistan sınırı arasında kalan 76 kilometrelik kısmının yapımını Türkiye gerçekleştirdi.
Türkiye'nin yapımını gerçekleştirdiği bölüm, çift altyapıya uygun, tek üst yapılı olarak inşa edilirken, Gürcistan ise, Azerbaycan'dan aldığı 200 milyon dolarlık krediyle Türkiye sınırından Ahılkelek'e kadar olan yaklaşık 30 kilometre yeni bir hat inşa ediyor ve var olan 160 kilometrelik demiryolunu da tekrardan elden geçiriyor. Proje hayata geçirildiğinde, Orta Asya'nın Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan-Türkmenistan üzerinden geçen demiryolu-denizyolu kombine taşımacılığıyla Akdeniz ve Avrupa'ya bağlanması öngörülüyor. Proje ile ilk aşamada yıllık 1 milyon yolcu ve 6.5 milyon ton yük taşınabilecek. 2034 yılında ise hat üzerinden yılda 3 milyon yolcu ve 17 milyon bin ton yük taşıması planlanıyor.
Azerilerden lojistik üs Projenin tamamlanmasının ardından Azerbaycan Devleti tarafından Kars'ta uluslararası boyutta hizmet verecek bir lojistik merkez kurulacak. Azeriler, yeni teşvik sistemi kapsamında Kars'ta 30 hektarlık arazi üzerine lojistik üs kurmayı planlıyor. Azerbaycan'ın Kars'ta kuracağı dev lojistik merkezde yüzlerce kişi istihdam edilecek. Azerbaycan, ihtiyacı olan malları, buradaki lojistik merkezi kanalıyla Türkiye'den ithal edecek.
Merkezi Kars'a kurulması planlanan lojistik üs bölgede günübirlik ticaret ile turizmi de canlandıracak. Asrın projesi olarak da adlandırılan proje Doğu'nun en büyük sorunlarından biri olan lojistik sorununa da çözüm getirecek. Ekonomik anlamda canlılık yaratacak proje bölgeye gelmekten çekinen ve bölgeyi terk eden yatırımcıyı da bölgeye geri çekecek.
Yetkililer, birçok ülkeden inanılmaz bir yük talebinin geleceğinin şimdiden belli olduğunu ifade ederek, "Hat üzerinde ciddi bir yük taşınacak. Tabi bu yükler Kars'ta kalacak diye bir şey yok. Bir lojistik merkezi kurulacak ve burada transit bir hat olacak. Bu hat üzerinden malların sevkiyatı gerçekleşecek" diye konuştu.
Kars-Tiflis-Bakü Projesi'nin tarihçesi
1993 yılında Ankara'da yapılan Gürcistan-Türkiye Karma Ulaştırma Komisyonu Toplantısı'nda gündeme gelen proje uluslararası baskılar nedeniyle bir türlü hayata geçirilememişti. Projenin hayata geçirilmemesi için Ermeni lobisi ABD aracılığıyla Gürcistan'a baskı uyguluyordu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, ABD Başkanı Bush'u arayarak destek istedi. Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan ulaştırma bakanlarının katılımıyla 2005'te müzakerelere başlandı. İlk temel, Gürcistan'da 21 Kasım 2007'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin katıldığı törenle atıldı. Türkiye, hattın 76 kilometrelik bölümünün yapımını gerçekleştiriyor. İnşaatı, 294 milyon TL ile ayan Özgün Yapı-Çelikler Ortak Girişimi yürütüyor. 2007'de DLH Genel Müdürlüğü yatırım programına giren proje bu yıl tamamlanacak.
"İstihdama da canlılık getirecek"
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Lütfü Yücelik BTK Projesi'nin kendilerini oldukça heyecanlandırdığını belirterek "Marmaray'ın da devreye girmesiyle Avrupa'dan Çin'e demiryoluyla kesintisiz yük taşınması mümkün olacak.
Böylece Avrupa ile Orta Asya arasındaki yük taşımalarının tamamına yakını demiryolu imkanlarıyla yapılabilecek.
Ayrıca BTK ve lojistik köy projeleri istihdam açısından da canlılık yaratacak. Geçen yıl temelleri atılan Ovit Tüneli ve Kop Dağı Tüneli ile birlikte tüm bu projeleri bölgemizin hem dış dünya ile hem de ülkemizin diğer bölgeleriyle ticari, sosyal ve kültürel bağlarını artacak, büyük fayda sağlanacak" dedi.
Dünya
Yorum Yaz