Balıkesir OSB yeni yatırımcılar için hazır!
Balıkesir OSB, ülkemizin ekonomik değerlerine katkı sağlamaya hazır şekilde yatırımcıları bekliyor.
Türkiye'nin en güzel şehirlerinden biri olan Balıkesir, turizm, gastronomi, tarım ve hayvancılığın yanı sıra çok büyük bir sanayi potansiyeline sahip… Marmara Bölgesi'nde ‘altın çember' diye anılan ticari ring hattının odak noktasında yer alan Balıkesir, her geçen gün güçlenen altyapısıyla yeni yatırımlar için bir fırsat şehrine dönüşmeye devam ediyor. Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'nin (BALOSB) şehrin kalkınmasına büyük destek verdiğini hatırlatan Balıkesir Sanayi Odası Başkanı ve BALOSB Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Ali Eğinlioğlu, ‘'Ulaşım avantajları, güçlü yönetimi, dinamik yapısı ve yüksek hizmet kalitesi ile Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi olarak şehrimizin ve ülkemizin ekonomik değerlerine katkı sağlamaya hazır şekilde yatırımcıları bekliyoruz” diyor.
Marmara ve Ege Bölgesinin kesişim noktasındaki Balıkesir, sanayi alanında da iddiasını ortaya koyuyor. Kuzey Marmara Otobanı ile İstanbul-İzmir otobanının açılması ve 1915 Çanakkale Köprüsü'nün bulunduğu Tekirdağ-Çanakkale otobanı projesinin de başlamasıyla Marmara Bölgesi'nde ‘altın çember' diye anılan ticari ring hattının odak noktası yer alan Balıkesir'de ikisi kurulum aşamasında toplam 8 organize sanayi bölgesi bulunuyor. “İstanbul'un sanayiden arındırılmasının konuşulduğu, Gebze, Kocaeli ve hatta Bursa'daki sanayinin doygunluğunun gündeme geldiği bir dönemde, yatırımcının gözünü Balıkesir'e çevirmesi özellikle Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'ni (BALOSB) yeni çekim merkezi haline getirdi” diyen Balıkesir Sanayi Odası Başkanı ve BALOSB Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Ali Eğinlioğlu; Şişecam, Kalekim, BETEK, HEG Gıda gibi sektörlerinin lideri şirketlerin fabrikalarının da Balıkesir'de bulunduğuna dikkat çekiyor.
BALOSB yeni yatırımcılarını bekliyor
Bir şehirde sanayi ne kadar gelişirse şehrin de o kadar güçlü olacağını hatırlatan Eğinlioğlu, Balıkesir'in kalkınmasına en büyük desteği veren BALOSB'nin gelişimini artan bir ivmeyle sürdürdüğünün ve bugün yaklaşık 15 bin kişiye istihdam sağladığının altını çiziyor. Eğinlioğlu, BALOSB'nin hedeflerinden birinin Balıkesir'i Türkiye'nin en önemli üretim ve inovasyon merkezlerinden biri yapmak olduğunu anlatıyor. Yatırım ortamının iyileştirilmesi için her türlü adımın atıldığını, sanayicilere kolaylık sağlandığını söyleyen Eğinlioğlu, “Balıkesir'in sanayi ve ekonomi ile ilgili tüm kurumları, odaları ve STK'ları tam bir işbirliği ruhu ve koordinasyonla hareket ediyor. Balıkesir rüzgârın merkezi olan bir şehir. Doğru ve hızlı gitmek isteyen rüzgârı arkasına alır. Demek ki biz şehir olarak rüzgârı arkamıza aldık. Ulaşım avantajları, güçlü yönetimi, dinamik yapısı ve yüksek hizmet kalitesi ile Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi olarak şehrimizin ve ülkemizin ekonomik değerlerine katkı sağlamaya hazır şekilde yatırımcıları bekliyoruz” diyor.
Kendi enerjisini kendi üretiyor
Balıkesir OSB ile Balıkesir II. OSB'nin, bitişik konumları ve idari, mali ve teknik kaynakların etkin ve ergonomik kullanılmasını sağlamak amacıyla 29 Ocak 2021 tarihinde BALOSB çatısı altında birleştiğini belirten Eğinlioğlu, son gelişmeleri şöyle anlatıyor: “570 hektar büyüklüğündeki mevcut alanda kurulu tahsis edilecek sanayi parseli kalmadığı için Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi genişleme sürecine girdi. 156 hektar büyüklüğündeki 1. Etap alanın kamulaştırılması tamamlandı, altyapı çalışmalarına Mart ayı itibarıyla başlayacağız. 350 hektar büyüklüğündeki 2. etap kamulaştırma çalışmaları Ocak ayında başladık. BALOSB sanayicilere sunduğu hizmetlerle fark oluşturuyor. Elektrik dağıtım lisansına sahip BALOSB bünyesindeki şalt tesisi ve yer altı şebekesiyle sanayiciye kesintisiz ve güvenli enerji sağlıyoruz. Şu anda toplam güç 162,5 MVA'tır. Atıksu Arıtma Tesisimiz 3.300 m3/gün kapasitesinde hizmet veriyor. Genişleme alanlarına gelecek yeni fabrikalar da düşünülerek 10 bin m3/gün kapasiteli yeni bir arıtma tesisi için çalışmalarımız devam ediyor, yeni tesisi Mart 2022'de devreye alacağız. Balıkesir OSB, şehrin içme suyu ihtiyacını karşılayan İkizcetepeler Barajı'nın da ortaklarından biri... Dolayısıyla fabrikaların içme suyu ihtiyacı evlerden akan suyun kalitesinde karşılanıyor. BALOSB Gümrük Müdürlüğü kurulması için gerekli adımlar da atıldı. 2021 yılı son çeyreğine açılışının yetiştirilme gayreti içerisindeyiz.”
BALOSB 1 milyar TL'lik yatırımla Türkiye'nin marka OSB'leri arasına girecek
2. ve 3. etap kamulaştırma ve altyapı çalışmalarının 3 yıl içerisinde tamamlanmasının planlandığını belirten Eğinlioğlu, yatırımların toplam bütçesinin 1 milyar TL olduğunu ifade ediyor. Eğinlioğlu, fabrika proje ve inşaat süreleri de göz önüne alındığında BALOSB'nin 5-6 yıl içinde 40 bin kişinin istihdam edildiği, Türkiye'nin marka organize sanayi bölgelerinden biri olacağının altını çiziyor. Sanayi geliştikçe enerjiye olan ihtiyaç da arttığını hatırlatan Hasan Ali Eğinlioğlu, “2016 yılında BALOSB'nin elektrik üretimi aylık 9 milyon kW/sa iken 2020 yılındaki son verilere göre 25 milyon kW/sa'e yükseldi. Bugün BALOSB yıllık 300 milyon kW/sa elektrik tüketimi ile ülkemizdeki 325 OSB arasında en fazla elektrik tüketen 38. OSB haline geldi. Pandemi döneminde, Nisan 2020, hariç elektrik tüketimi arttı, fabrikalar üretimini ve ihracat çalışmalarını sürdürdü” diyor.
Yeni yatırımlarla BALOSB'nin GES kapasitesini 900 kwh'ya ulaşacak
Balıkesir OSB'nin Güney Marmara Kalkınma Ajansı ile iş birliği içinde önemli projelere imza attığının altını çizen Eğinlioğlu, ortak projeleri ise şöyle anlatıyor: “2016 yılında arıtma tesisinin elektriğini karşılamak amacıyla güneş enerji santrali (GES) kurulumu kapsamında bir proje hazırlandı. Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın (GMKA) 2 milyon 750 bin TL desteği ile 630 Kwh gücünde sistem kurularak tesisin elektrik ihtiyacı GES üzerinden karşılanmaya başlandı. 2019 yılında hazırlanan “BALOSB Atıksu Arıtma Tesisi Güneşi Sevdi” projesi GMKA'nın 1 milyon 750 bin TL tutarındaki desteği ile mevcut 630 kwh kapasiteli GES kapasitesi 900 kwh'ya ulaşacak.”
Nitelikli personeli kendi bünyesinde yetiştirecek
Günümüzde sanayinin en önemli ihtiyaçlarının başında şüphesiz nitelikli personel geliyor. BALOSB'de fabrikaların nitelikli personel ihtiyacını karşılamak amacıyla geçen yıl Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (MESTEM) kuruldu. Tüm atölye ve dershaneleriyle hazır haldeki merkeze Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 7.5 milyon TL destek sağlandığının altını çizen Hasan Ali Eğinlioğlu, makine parkı ve diğer eğitim desteği için tüm makine ve ekipmanların da aktif halde olduğunu belirtiyor. MESTEM'de yetiştirilen nitelikli personelin OSB'de istihdam edileceğini hatırlatan Eğinlioğlu, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Merkez bünyesinde fabrika otomasyon atölyesi, metal işleri atölyesi, makine teknolojisi atölyesi, yenilenebilir enerji atölyesi ve temel mekanik atölyesi olmak üzere 5 atölye bulunuyor. Ayrıca endüstriyel otomasyon dershanesi, bilişim dershanesi, elektrik dershanesi, enerji verimliliği dershanesi ve genel dershanemiz de var. Burada hem OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin atölye ihtiyacı karşılanacak hem de mesleği olmayan gençlerin meslek sahibi olmalarını sağlayacağız” diyor.
Yorum Yaz