Bauma 2013 Fuarı’nda en yoğun ilgiyi Türk firmalar gördü!
Dünyanın en önemli inşaat makina ve teknolojileri fuarı Bauma’ya 57 ülkeden 3 bin 400 firma katıldı. Fuara 124 firma ile katılan Türkiye, en fazla katılım yapan 5'inci ülke oldu
Dünyanın en önemli inşaat makina ve teknolojileri fuarı Bauma'ya 57 ülkeden 3 bin 400 firma katıldı. Fuara 124 firma ile katılan Türkiye, en fazla katılım yapan 5'inci ülke oldu.
Geçen yıl 21.4 milyar dolarlık yapı malzemesi ihracatıyla dünyanın önemli ihracatçısı konumuna gelen Türk firmaları, Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen dünyanın büyük inşaat makinaları ve teknolojileri fuarı Bauma 2013'e çıkarma yaptı. 57 ülkeden 3 bin 400 firmanın katıldığı fuara 124 firma katılan Türkiye, en fazla katılım yapan 5'inci ülke oldu. Üç yılda bir düzenlenen ve bu yıl 30'uncusu yapılan fuara Türk firmalarının bu yıl katılımı yüzde 50 arttı.
Fuarla ilgili bilgi veren Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Üyesi ve İMMİB Yapı Malzemesi Komitesi Başkanı Serdar Urfalılar, "2010'da 89 firma katılırken bu yıl katılım yüzde 50 artarak 124'e ulaştı. 70 firmamız ise yer bulmadığı için katılamadı" diye konuştu.
İMMİB Yapı Malzemesi Komitesi'nin bu yıl fuara ikinci kez katıldığını söyleyen Urfalılar, fuarı 600-700 bin kişinin ziyaret ettiğini ifade etti. Türkiye'nin yapı malzemeleri alanında önemli bir ihracatçı konumunda olduğunu söyleyen Urfalılar, çelik profil, çimento, mermer, traverten ve inşaat demiri ihracatında dünyada ilk sırada yer alan Türkiye'nin 2012'de 21.4 milyar dolar yapı malzemesi ihracatı gerçekleştirdiğini belirtti. Sektörün 2023 hedefinin 100 milyar dolar ihracat olduğunu anlatan Urfalılar şöyle konuştu: "Bu hedefi yakalamak için katma değerli ürünler ağırlık veriyoruz. 2012'de yaptığımız ihracatın kilogram fiyatı 1.46 dolarken, Almanya 4, Güney Kore ve Japonya 3.5 dolara satıyor. Hedefimiz daha teknolojik ürünleri yaparak bu rakamları yakalamak."
220 ülkeye malzeme satıyoruz
Seramikten vitrifiye ürünlerine, boyadan diğer yapı malzemelerine kadar sektörde pek çık yenilik yaşandığına dikkat çeken Urfalılar, "Örneğin Türk firmaları kendi kendini temizleyen boyalar ve dünyanın en büyük boyutlu tek parça seramiğini üretiyorlar. Yeni ürünler geliştiren sektörün en büyük ihracat pazarı Almanya'ya ihracat geçen yıl yüzde 92 artarak 1 milyar 367 milyon dolara çıktı. 2012'de Türk müteahhitleri 96 ülkede iş yaparken, yapı malzemeleri üreticileri de 220 ülkeye ihracat yaptı" dedi.
Bauma Fuarı'nın dünyadaki önemli karar vericileri buluşturduğunu dile getiren Serdar Urfalılar, Türklerin Ortadoğu pazarından daha fazla pay alması için özellikle Ortadoğu'da çalışan Güney Koreli firmalardan iş almayı hedeflediklerini aktararak, "Bu amaçla bir heyetle Güney Koreli Müteahhitleri Birliği ile toplantı yapacağız" diye konuştu.
E-Mak, Almanlara 3 milyon euroluk makine sattı
Bursa'da 1977 yılında kurulan Simge Group iştiraki E-Mak, kendi geliştirdiği asfalt teknolojisini Almanlara satarak BAUMA fuarında ses getirdi. Fuarda yapılan törene Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da katıldı. Törende konuşan E-Mak Yönetim Kurulu Başkanı Nezir Gencer, "Türkiye'den Almanya'ya makine ihracatı yapmanın gururunu yaşıyorum. Endüstri olimpiyatı olarak tanımlanan Bauma fuarına, iki ayrı asfalt makinesiyle katıldık ve birini bu konuda marka olan Almanya'ya 3 milyon euroya sattık" dedi. Tasarımı ve lisans hakları kendilerine ait olan 200 ton saat kapasiteli asfalt ve asfalt geri dönüşüm fabrikasını Almanya'nın AMW-HTV GmbH firmasına sattıklarını anlatan Gencer, "Bu çapta bir teknolojinin Türkiye'den Almanya'ya ihraç edilmesi her iki ülke için de tarihte bir ilk" diye konuştu.
Leyla İlhan/Dünya
Yorum Yaz