Bergama'da ‘termik santral’ sorunu
İzmir’in ilçesi Bergama’da kurulması planlanan termik santrale, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’ten itiraz geldi.
'Mücadele edeceğiz'
Termik santrale ilişkin olarak, "Binlerce insanın yaşamını hiçe sayıp bunları kendine yapma hakkı gören insanlara karşı mücadele vereceğiz" diyen Başkan Gönenç, bilgilendirme toplantısındaki konuşmasında, belediye olarak termik santrale karşı hukuken ve teknik anlamda mücadele edeceklerini ifade etti.
Bu süreçte sokağa çıkmaları gerekirse sokağa çıkacaklarının altını çizen Gönenç, şöyle konuştu:
‘Bu meşru müdafaamız olacak'
"Kepçenin önüne yatmamız gerekiyorsa; kepçenin önüne yatacağız. Ne gerekiyorsa yapacağız. Sonuçta bizim bu meşru müdafaamız olacak. Binlerce insanın yaşamını hiçe sayıp bunları kendine yapma hakkı gören insanlara karşı mücadele vereceğiz. Burası bir kamu kurumu. Öncelik yasalar ama yasalar bizi korumuyorsa, biz de başka anlamda mücadele vereceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın."
‘UNESCO'da karşı çıkabilir'
Gönenç, bir soru üzerine UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Bergama'ya yapılacak termal santrale UNESCO'nun da karşı çıkabileceğini söyleyerek "Çevre Bakanlığı'nın sayfasına girdiğinizde, 'santralin kurulduğu bölgelerde asit yağmurunun yalnızca canlılar için değil, taş yapıtlar ve eski sanat eserleri için de önemli bir tehlike oluşturmaktadır' ibaresi yer alıyor. Her şeyin bu kadar açıkça ifade edildiği bir ortamda olumlu sonuçlardan bahsetmek çok zor" dedi.
‘Doğa'nın dengesini altüst edecek'
Termik santral için seçilen yerin Akropol'ün hemen arkasında Kestel sulama barajına 600 metre mesafede olduğunu belirten Gönenç, "Burada depolama yapılması tarım alanlarının ve doğanın dengesini altüst edecek. 37 bin dekarlık tarım alanının sulandığı bir baraja sızıntı suların karışması kaçınılmaz olacak. Bu sadece Bergama'yı değil, tüm herkesi ilgilendiren bir durumdur. Sonuna kadar mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı.
- Etiketler:
- Bergama
- İzmir
- Termik santral
- Mehmet gönenç
Yorum Yaz