Binali Yıldırım: Dünyanın en büyük havaalanını İstanbul'a yapıyoruz. Yakında ihaleye çıkıyoruz!
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım: "Dünyanın en büyük havaalanını İstanbul'a yapıyoruz. Bugünlerde de ihaleye çıkıyoruz"
Yıldırım, Pegasus Hava Yolları 2023 vizyonu paylaşımı ve Pegasus ile Airbus işbirliği anlaşmasına ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türk sivil havacılığında yeni bir atılımı birlikte yaşandığını belirterek, ''2003 yılında göreve geldiğimizde sivil havacılıktaki manzaraya baktığımda bugün yaşadıklarımızın ne kadar önemli bir gelişme olduğunu görüyoruz. 2003 yılı Türkiye sivil havacılıkta maalesef beklenen atılımı yapamamış her seferinde ayakları yerden kesilecekken biri asılmış ayakları yere çivilemiş'' diye konuştu.
Vecihi Hürkuş'un ilk yerli uçağı yaparken aynı akıbete uğradığını ve 1936'da Nuri Demirören'in bu akıbeti gördüğünü ve Türk sivil havacılığının gelişiminin yarım asır geride kaldığını ifade eden Yıldırım, şunları söyledi:''Büyük Atatürk, 'İstikbal göklerdedir' diye tarihi hedefini göstermesine rağmen gizli bir el her seferinde Türk sivil havacılığının gelişmenin önündeki bütün fırsatları kaybettirmiştir. Havayolu halkın yolu olacaksa, sivil havacılığın serbestleşmesi şarttır. Vatandaşın seçme özgürlüğünün olması şarttır. Kimseye artık fabrika yemeği servisi yapamayız. Diri havacılık olması için nefesini ensenizde hissettiğiniz bir rakibinizin olması lazım. İç hatlar yolcu sayısı 61 milyonu aşmış bir ülkeden bahsediyoruz. Bu sayı 65 milyona aşacaktır. Dış hatlarda 65 milyonu bulan yolcu sayısı var.''
''Bilet işinde 10 dakika geç karar verirsen kazığı yersin''
Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı'ya ''Oturdun para, kalktın para, nefes aldın para, bedava hiçbir hizmet yok'' diyen Bakan Yıldırım, ''Aslında bu doğru bir şey. Her verilen bedava hizmet, 75 milyon vatandaşa bölünüyor herkes bir parça ödüyor. Hizmeti vereceksiniz, bedelini de alacaksınız'' dedi.
Yıldırım, her gün 1.500'e yakın uçuşun bulunduğunu anımsatarak, ''Gelip bana tarifeleri soruyorlar. İnternet var, müracat edecek, telefonlar var açıp bakacaksın ama fazla oyalanmayacaksın. Seçme işinde 10 dakika geç karar verirsen kazığı yersin. Bizim oğlana bilet al dedim; 91 liradan başladı 131'e kadar çıktı'' diye konuştu.
Sabancı'nın, yolcuların yüzde 74'ünün 10 liranın altında, yüzde 27'sinin 50 liranın altında uçurduğu ifadesini anımsatan Yıldırım, ''Demekki biz o yüzde 74'ün içinde yokuz, yüzde 27'nin hiç yokuz, en pahalı bilet alan yüzde 5 mutlu azınlıktan biriyim'' ifadelerini kullandı.
Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:''100 uçak ben göreve başladığımda sivil havacılığın ticari filosunun yüzde 67'sini oluşturuyordu. İkinci büyük taşıyıcı 100 sipariş veriyor. Birinci taşıyıcı kızıp 400 uçak sipariş edecek. Şimdi bu uçakları nereye koyacağız. Yeni havalimanı ve aktarma merkezine ihtiyaç var. Türkiye'nin zenginlik merkezlerini başka tarafa da yaymamız lazım. Bu havalimanı rehabilitasyon merkezi şeklindeydi. Issız, sessiz, gelen yok giden yoktu. Bu havalimanının yüzde 59'u Pegasus'a ait. Atatürk Havalimanının yüzde 69'u da büyük ağabeye ait. Burada bir fark yok. Pegasus, 2012'de 8 ülkeye 46 frekans, THY 35 ülke 160 frekansa ulaşmış. Bundan sonra oranladığında adaleti tam anlamıyla tesis etmişiz daha çok çalışıp kaliteyi arttıracaksınız. Biz de elimizdeki imkanları herkese vereceğiz. Biz herhangi bir firmaya ayrım yapmamız mümkün değil. Sektörde faaliyet gösterenler öz evladımızdır.''
''3. Havaalanı için bugünlerde ihaleye çıkıyoruz''
Yıldırım, Pegasus'un 2023'e hedef koyarak, 100 uçak alacağını belirterek, şunları kaydetti:''Uçak alacağım deyip 12 milyar dolarlık sözleşmenin altına imza atıyor. Bu ülkedeki güven ve istikrarın güzlü siyasi idarenin ülkeyi nereye getirdiğini gösteriyor. Bu hedefleri koyarken bu günlerin geleceğini öngördük. 2023 hedeflerimizi kararlaştırırken 'çok gerçekçi hedefler değil' dediler. o günün hedeflerini çok daha öncesinden yakalayacağız dedim. 2015 yılı için Uluslararası Sivil Havacılık Örgütünün öngördüğü toplam misafir sayısı 55 milyondu. 10 yıl önce biz o noktaya geldik. Şimdi hedef 350 milyon. Buna karşılık uçak sayımız 750 adettir. Hava alanı kapasitemiz 400 milyon. Dünyanın en büyük havaalanını İstanbul'a yapıyoruz. Bugünlerde de ihaleye çıkıyoruz. Bu havalimanı devreye girdiğinde o zaman hiçbirinizin problemi kalmayacak istediğiniz kadar uçuş, ülkenin her yerine uçacağız. Halkın birbiriyle daha fazla sevgiyle saygıyla kucaklaşmasına sağlayacağız. ''
''Ben yapmam kimseye de yaptırmam'' anlayışının çağ dışı olduğunu belirterek, ''Herkesi denize atacağız, herkes hayatta kalmasını başaracak''dedi. Bakan Yıldırım, Airbus ilişkilerinin AB ilişkilerinden daha fazla geliştiğini ifade ederek, ''İlk bölgesel havalimanını açtık. İkincisi Çukurova'da, üçüncüsü Ordu-Giresun arasında olacak'' diye konuştu.
Köprü ve otoyolların özelleştirilmesine ilişkin de Bakan Yıldırım, ''Bu Türkiye'ye olan güveni gösteriyor. Bunlar yol, havaalanı, hızlı demiryolu olarak, hizmet olarak insanımıza geri dönecek. Her şeyi bütçeden yapamıyoruz. Mutlaka yeni kaynaklara ihtiyaç var, bunları böylece değerlendirmek lazım'' ifadelerini kullandı.
AA
Yorum Yaz