Binali Yıldırım: Üçüncü havalimanı için Katar ve Çin’den teklifler var!
İstanbul'da 10 milyar TL yatırımla yapılacak olan ve dünyanın en büyük 3. havalimanı olması beklenen İstanbul 3. Havalimanı projesi için geri sayım sürüyor
İstanbul'da 10 milyar TL yatırımla yapılacak olan ve dünyanın en büyük 3. havalimanı olması beklenen İstanbul 3. Havalimanı projesi için geri sayım sürüyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, DÜNYA Gazetesi'ne yıllık 150 milyon yolcu kapasiteli olması beklenen ve dev Airbus A-380 uçaklarının ineceği pistlerinde olacağı 3. Havalimanı projesinin hayata geçmesiyle Atatürk Havalimanı'nın durumu ve işleticisi TAV'ın haklarının nasıl olacağı konusunda açıklama yaptı.
3. havalimanının işletmeye alındığında Atatürk Havalimanı'nın yolcu trafiğine kapatılacağı yönündeki iddiaların doğru olmadığını belirten Bakan Yıldırım, "Mevcut işletmecinin hakkı korunacak" diyerek, "3 alternatif üzerinde çalışıyoruz. Bunlardan biri 3 havalimanının da çalışması yönünde. Nereye ne kadar trafik yönlendireceğimizi biz biliyoruz. Onun hesabını biz yapacağız. Diyeceğiz ki, şurada şu kadar trafik olsun, burada bu kadar. Ayarlamayı biz yapacağız. Bunu düzenlediğimiz zaman 3 havalimanını da aktif hale getirmiş oluyoruz. Biz çerçeveyi çiziyoruz ve diyoruz ki, mevcut işletmecinin sözleşmesinden doğan hakkını hukukunu zayi etmeyecek bir düzenleme yapılacak. Mevcut işletmeci mağdur olmasın ama yeni havalimanına girecek işletmeciler için de cazip olmaya devam etsin. Bu dengeyi kurmak lazım" diye konuştu. Bakan Yıldırım, diğer alternatif çözümler üzerinde de çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
Şartname ortaya çıkıncı belirsizlikler bitecek
Yeni havalimanı açıldıktan sonra Atatürk Havalimanı'nın butik havalimanına dönüştürülmesi konusunun değerlendirildiğini kaydeden Yıldırım, "Henüz bu konuda bir karara varılmış değil. Ancak, burada bilinmesi gereken bir şey var. Hiç kimsenin mağdur olması, hakkının zayi olması söz konusu değildir" dedi. Şartnamenin titizlikle hazırlandığı bilgisini veren Bakan Yıldırım, 3. havalimanının işletmeye alınmasından sonra Atatürk Havalimanı'nın durumuyla ilgili soruya şu cevabı verdi: "Şartnamede Atatürk Havalimanı'nın durumu net olarak tanımlanacak. Bir belirsizlik olmayacak. Yatırımcılar bilecek ki orada bir havalimanı var. Burada da yeni bir havalimanı yapılıyor. Şartlar belli, eski havalimanının ne olacağı belli. Şartnameyi gün yüzüne çıkarttığımızda belirsizlik ortadan kalkacak. Şartname ortada olmadığı için bir belirsizlik varmış gibi bir durum oluştu." Yıldırım, Atatürk Havalimanı'ın mevcut işleticisi konumunda olan TAV'ın yeni havalimanından zarar görmemesi için Yeni Yap-İşet Devret (YİD) ihale dokümanlarında bu hususların dikkate alındığını belirtti.
100 bin kişiye istihdam sağlayacak
Ön değerlendirmelere göre yaklaşık 100 bin kişilik istihdam sağlanması beklenen yeni havalimanı projesinin İstanbul'un Kuzey'inde Avrupa Yakasında yaklaşık 87 milyon metrekarelik bir alana inşa edileceğini aktaran Bakan Yıldırım, "Havalimanının nihai yıllık yolcu kapasitesi 150 milyon olarak düşünülüyor. Yeni havalimanının ihale hazırlıkları devam ediyor. Ancak şunu söyleyebilirim ki, havalimanı faz faz inşa edilecek. Maliyetinin ise 10 milyar TL'yi aşacağını tahmin ediyoruz" dedi. Projenin mimarisine yönelik şirketlere proje empoze etmediklerini de belirten Yıldırım şöyle konuştu: "Kimseye biz projeyi hazırladık, şu projeyi yapın demiyoruz. Herkes kendilerinin hazırladığı projeyle teklif verecek. İlk etapta 750 bin metrekare kapalı alanı olacak. 60 metreye 3 bin 570 metre büyüklüğüne dev Airbus A-380 uçaklarının ineceği pistler olacak. Tamamlandığında dünyanın üçüncü ya da dördüncü büyük meydanı olacak."
Sadece İstanbul veya Türkiye açısından değil, tüm dünya açısından en önemli hub'lardan biri halini alacak olan yeni havalimanının en göze çarpan özelliklerinden birinin ise ise çok yüksek düzeydeki uçak ve yolcu trafiğini kaldıracak bir kapasiteye sahip olması olduğunu aktaran Bakan Yıldırım, "Çünkü Türkiye havayolları açısından çok önemli bir merkezdir. Türkiye'den 3 saatlik bir uçuşla 52 ülkeye, bir buçuk milyar nüfusa ulaşabilen bir coğrafyadadır. Bu imkanlarımızı avantaja çevirebilmek için 10 yıldır önemli atılımlarda bulunduk ve güzel sonuçlar elde ettik. İstanbul 3. Havalimanı Türk havacılığının bu atılımlarını daha da pekiştireceğine inanıyorum" diye konuştu.
İstanbul'un ekonomisi için gerekli
Yeni havalimanının aynı zanda yapılacağı bölgenin geleceğe yönelik olarak endüstriyel, turistik ve sosyal anlamda gelişmesine olanak tanıyacağını söyleyen Yıldırım, "Ayrıca Türkiye'nin ve İstanbul'un hava ulaşım ihtiyacının karşılanması ile ülke ekonomisinin lokomotifi olan ve dünya için çok önemli bir finansal merkez haline gelmeyi amaçlayan İstanbul'un dinamizmini arttırması ve ilerletmesi için hayati önem taşıyor. Elbette ki, nasıl bir proje, nasıl bir mimarı yapı ortaya çıkacağını henüz bilmiyoruz. Herkes projesiyle yarışacak ama kuşku yok ki, son derece modern ve İstanbul'a yakışır, bir havalimanı olacak" dedi.
Katar ve Çin'den de teklif var
İhalesinin Kasım ayına kadar yapılması beklenen 3'üncü havalimanı ihalesine dünya çapında bir proje olması nedeniyle yerli ve yabancı şirketler de yoğun ilgi gösteriyor. Bakan Yıldırım, "Almanlar, Çinliler, Fransızlar, Körfez ülkeleri, Katar, Dubai, Japonlar ihale için talip oluyorlar. Yerli yatırımcılardan da çok büyük ilgi var. Tabi önemli olan şimdi gösterilen ilgi değil, önemli olan kimlerin ihale dosyasını alıp ihaleye katılacağıdır" dedi.
Leyla İlhan/Dünya
Yorum Yaz