Bir Osmanlı Rüyası: Avrasya Tüneli
Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlama görevini üstlenen Avrasya Tüneli, hem İstanbul hem de Türkiye açısından büyük önem taşıyor.
Proje kapsamında bakılacak olursa Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlama görevini üstlenen Avrasya Tüneli, hem İstanbul hem de Türkiye açısından büyük önem taşıyor.
Avrasya Tüneli İstanbul'un Tarihi Yarımada'sınının doğusundaki trafik sorununu gözle görülür bir biçimde azaltacak. İlk olarak Abdülhamit Han'ın Avrasya Tüneli tarzı bir projeyi hayata geçirmek istediğini biliyoruz. Ancak dönemin koşulları nedeniyle sadece zihinlerde ve kağıt üzerinde kalan o zamanki Avrasya Tüneli gibi bir uygulamanın, İstanbul'un en büyük sorunlarından biri olan trafik probleminin çözümü açısından, şu an hayata geçmesinin ne kadar önemli olduğu da aşikar.
Avrasya Tüneli'nin kazandırdıkları neler olacak?
Uzun yıllardır İstanbul'un var olan en büyük sorununun trafik olduğunu biliyoruz. Avrasya Tüneli, İstanbul'daki trafik probleminin çözümü açısından büyük önem taşıyor. Avrupa ve Asya arası geçişleri süre olarak da kısaltacak olan Avrasya Tüneli, hızın bu denli önemli olduğu bir devirde insanımıza büyük kolaylık sağlayacak.
Avrasya Tüneli'nde geçiş ücretleri tarifesi ne kadar olacak?
Son yılların en önemli projelerinden olan Avrasya Tüneli geçiş ücreti; otomobiller için 4 dolar + KDV, minibüsler için 6 dolar + KDV karşılığı Türk Lirası seviyesinde olacak. Her iki yönde de(Asya'dan Avrupa'ya geçiş ve Avrupa'dan Asya'ya geçiş) ödeme yapılacak.
Avrasya Tüneli hangi güzergahlar'ı kapsayacak?
Göztepe ve Kazlıçeşme arasındaki var olan mesafeyi fazlasıyla daraltacak olan Avrasya Tüneli, 3 bölümden oluşuyor.
a) Avrasya Tüneli Avrupa yakası güzergahı: Kazlıçeşme'den Sarayburnu'na devam eden Kennedy Caddesi üzerindeki U-dönüşü, alt geçit olarak ve engellilerin erişimine uygun hemzemin geçit olarak inşa edilecek. Toplam uzunluğu yaklaşık 5.4 km olan mevcut yolun tamamı genişletilerek 2x3 ve 3x2 şeritten 2x4 şeride çıkarılacak.
b) Avrasya Tüneli Boğaz geçişi: İstanbul Boğazı'nda deniz tabanının altından geçen 5.4 kilometre uzunluğunda iki katlı tünel inşa edilecek. Avrasya Tüneli'nde her katta çift şerit yer alacak. Batı girişinde bir paralı geçiş gişesi ve işletme binası, tünelin her iki ucunda havalandırma bacaları olacak.
c) Avrasya Tüneli Anadolu yakası güzergahı: Göztepe'ye ulaşan D100 yolu üzerinde, 2 adet köprülü kavşak ve engellilerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yaya üst geçidi inşa edilecek. Yaklaşık 3.8 kilometre uzunluğundaki yol genişletilerek 2x3 ve 2x4 şeritten 2x4 ve 2x5 şeride çıkarılacak.
Avrasya Tüneli'nin genel nitelikleri nelerdir?
1) Hızlı: Asya ve Avrupa yakaları arasında 100 dakikaya varan ulaşım süresi Avrasya Tüneli sayesinde 15 dakikaya kadar inecek.
2) Ekonomik: Kazlıçeşme – Göztepe arasındaki en kısa güzergâh olacağı için Avrasya Tüneli yakıt masrafını da düşürecek. Avrasya Tüneli'ndeki akıcı trafik, yakıt ekonomisine katkı sağlayacak. Bununla birlikte aracın bakım masrafları da azalacak. Sadece araç geçiş ücreti alınacak olan Avrasya Tüneli'nde yolcular için ekstra bir ödeme yapılmayacak.
3) Güvenli: Avrasya Tüneli, 24 saat boyunca güvenli, sağlıklı ve kesintisiz trafik akışı için gelişmiş bir sisteme sahip olacak. En ileri tasarım, teknoloji ve mühendislik uygulamalarının ürünü olan Avrasya Tüneli, deprem ve tsunami risklerinden etkilenmeyecek yapıda inşa edilecek. Öyle ki; tünel üstün güvenlik özellikleriyle gerektiğinde sığınak olarak da kullanılabilecek.
4) Konforlu: Avrasya Tüneli, sürüş konforunu iyileştirmek üzere tasarlandı. Modern aydınlatma, yüksek kapasiteli havalandırma ve yolun düşük eğime sahip olması gibi özelliklerle birlikta Avrasya Tüneli, yolculuk konforunu artıracak. Avrasya Tüneli'nin iki katlı olarak inşa edilmesi, yol güvenliğine sağladığı katkı sayesinde sürüş konforunu da olumlu yönde etkileyecek.
5) Çevreye Duyarlı: Avrasya Tüneli, yolculuk mesafelerini kısaltarak ve trafik akışını sağlayarak yakıt tüketimini düşürüp havaya salınan zararlı gaz miktarını azaltacak.
Olası bir depremde Avrasya Tüneli nasıl etkilenecek?
Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden olan Avrasya Tüneli, İstanbul'da beklenen büyük deprem öncesi soru işaretleri de oluşturuyor olabilir. Ancak oldukça güvenilir bir proje olan Avrasya Tüneli; 7.5 gibi şiddetli bir depreme bile dayanıklı olarak yapılandırılıyor. Boğaz'ın altında inşa edilen Avrasya Tüneli, İstanbul'da 500 yılda bir olacak en büyük depremde bile hiç hasarsız hizmete devam edebilecek.
Avrasya Tüneli ile beraber hangi çevreler değerlenecek?
Avrupa ve Anadolu yakalarını karayolu ile birbirine bağlayacak olan Avrasya Tüneli, Kazlıçeşme ile Cankurtaran arasındaki bölgeyi hareketlendirecek ve Sur içindeki bu semtlere değer kazanacak. Samatya, Yedikule, Koca Mustafa Paşa ve Cerrahpaşa ise prim yapacak bölgeler arasında yer alıyor. Bu semtlerde de fiyatların yükselmesi kaçınılmaz. Otel ruhsatı verilmeyen Kumkapı, Küçükayasofya, Nişanca ve Kadırga'da da Avrasya Tüneli sonrası arz-talep sisteminde yatırım yapılabilir hale gelecek.
Yorum Yaz