maritbet girişmaritbet
Bisiklet, çevre ve sağlığa 100 milyar dolar sağlıyor!

Bisiklet, çevre ve sağlığa 100 milyar dolar sağlıyor!

Türkiye'de kullanılabilir bisiklet sayısı 30 milyon. Bu bisikletlerin ulaşımda kullanılması halinde yarattığı yıllık ekonomik katma değerin; çevre, sağlık, ulaşım ve spor ile birlikte 100 milyar doları bulduğu ifade ediliyor

Güneşin sıcak yüzünü göstermesiyle birlikte bisikletler de dışarı çıktı. Sihirli tekerlekleriyle kentteki trafik, gürültü, hava kalitesi ve karbon salımı gibi çok sayıda sorunu çözen bisikletin, kullanımı Türkiye'de henüz yaygın olmasa da her geçen yıl artıyor. Artık "karne hediyesi" olmaktan çıkan bisiklet, yetişkinlerde spor, sosyal aktivite, hatta  ulaşım amaçlı kullanılmaya başlandı.

Büyüklüğü 500 milyon lirayı aşan pazarda satılan bisiklet sayısı da 1.3 milyon oldu. Satılanlarla birlikte Türkiye'deki kullanılabilir bisiklet sayısının 30 milyon olduğu belirtilirken, bu bisikletlerin 5-6 kilometreye kadar olan kısa mesafe ulaşımda kullanılması halinde yarattığı yıllık ekonomik katma değerin 24 milyar dolar, çevre, sağlık, ulaşım ve spor eklendiğinde bu rakamın 100 milyar doları bulduğu ifade ediliyor. Türkiye, bisiklet tüketiminin artmasına bağlı olarak yabancılar için de iyi bir pazar sunuyor.

Sadece bisiklet dükkanlarında değil, son yıllarda her türlü spor aletinin satıldığı mağazalar, süper ya da hipemarketlerde de satılır hale gelen bisiklet, karne dönemleri ile birlikte kampanyalar da hız kazanıyor.
Hava kirliliğinin önlenmesi için düşük karbon salımı, gürültü ve şehir içi trafikteki yoğunluğun azaltılması  için çalışmalar yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması için harekete geçerek bir süre önce bisiklet yolları projelerine destek verme yoluna gitti. Türkiye'de bazı belediyeler de bu desteklerden faydalanarak bisiklet yolları yapımına girişti. 

Bisiklet Endüstrisi Derneği (BİSED) Yönetim Kurulu Başkanı Önder Şenkon, DÜNYA'ya yaptığı açıklamada, AB'ye üye ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de bisiklet kullanımının teşvik edilmesi ve geliştirilmesi durumunda, toplum sağlığı, çevre ve hava kirliliği, küresel ısınma, ulaşım, bisiklet sporunun yaygınlaştırılması, bisiklet sanayinin gelişmesi ve istihdamın artması gibi birçok yönden kazanımlar olacağına inandıklarını ifade etti. Şenkon, AB ülkelerinde bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması için ülkelere göre değişen çeşitli destek uygulamaları bulunduğunu, çevre, toplum sağlığı, ulaşım çözümleri gibi birçok yararları olan bisikletin kullanımını teşvik için İtalya örneğinde olduğu gibi dönemsel ya da Hollanda bike-plan örneğinde olduğu gibi bisiklet alıcılarına yönelik devamlı uygulanan bazı destekler olduğunu anlattı.

KDV indirimi desteği çok yararlı olacaktır

 "Ülkemizde de bunlar gibi ya da KDV indirimi desteği uygulaması çok yararlı olacaktır" diyen Şenkon, yerel yönetimler tarafından bisiklet yolları ve bisiklet park yerlerinin yapılmasının bisiklet kullanımının teşvikinde çok önemli yer tuttuğunu söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bisiklet yolları projelerine destek verdiğini, bu desteğin bisiklet kullanımının yaygınlaşması adına büyük bir fırsat olduğunu, bu fırsatın daha sağlıklı toplum, daha temiz hava ve daha  rahat bir ulaşım için yerel yönetimler, bisiklet sivil toplum örgütlerince iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Şenkon, Türkiye'de bisiklet kültürünün yeterince oluşmamasının en büyük nedeninin bisikletin yıllarca karne hediyesi ve sadece çocuklara ait bir ürünmüş gibi görülmesi olduğunu söyledi.

Bütün veriler bisiklete işaret ediyor

Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz, dünyada bir değişim olduğunu ifade ederek, köy ekmeğinin tekrar sofralara dönmesi gibi bisikletin de hızla yaşamın içinde yer almaya başladığını, çevreyi koruyan bir yatırım olması nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da bisiklet ile ilgili projeleri desteklediğini hatırlattı. Suyabatmaz, bisikletin orta öğretimde seçmeli ders olmasına ilişkin müfredat hazırlıklarının sürdüğünü ifade ederek, yeşil bina sertifikası alanların bisiklet parkı olması gerektiğini söyledi. "Yani bütün veriler bisiklete işaret ediyor. Bisiklet piyasasının büyük bir geleceği var" diyen Suyabatmaz, satılan ve şu anda varolanlarla birlikte Türkiye'deki kullanılabilir bisiklet sayısının 30 milyon, kullanıcı sayısının da 50 milyon olduğunu düşündüklerini, bu bisikletlerin 5-6 kilometreye kadar olan kısa mesafe ulaşımda kullanılması halinde yarattığı yıllık katma değerin 24 milyar dolar, sağlık, çevre ve ekonomi ile birlikte bu rakamın 100 milyar doları bulduğunu kaydetti.

Decathlon, Türkiye'de kendi markası için üretim planlıyor

Decathlon Ülke Müdürü Boumedienne Boualaoui, kendi markaları olduğu için bisikletlerin çoğunu ithal ettiklerini belirtirken, "Ancak  yakın zamanda Türkiye'de kendi markamız için üretim yapma imkanı da geliştireceğiz" dedi. Ekiplerinin bilgisi, satış sonrası kalite ve mağazalarının büyüklüğünün kendilerine bisiklet için bir dizi fırsat sunduğunu ifade eden Boualaoui, mağazalarında çocuk bisikletleri, şehir bisikletleri, dağ bisikletleri, cadde bisikletleri ve katlanır bisikletler sattıklarını anlattı.

Japonya ve ABD ilk sırada

Verilere göre, dünyada kişi başına düşen bisiklet bakımından Japonya ve ABD ilk sıralarda geliyor. Avrupa'da yılda yaklaşık 18 milyon 750 bin adet bisiklet satılıyor. Türkiye'ye nüfus olarak yakın Almanya'da bu rakam 4.5 milyon olurken, çocuk bisikletleri dahil Türkiye'de satılan bisiklet sayısı 1.3 milyon civarında. Batı bölgelerinde daha fazla bisikletin satıldığı Türkiye'de en çok dağ bisikletleri tercih ediliyor.

Bakanlıktan bisiklet projelerine destek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, geçen yıl, motorlu taşıt kaynaklı hava kirliliği ve iklim değişikliğine neden olan kirleticilerin azaltılması amacıyla bisiklet yollarının yaygınlaştırılmasına yönelik hazırlanan projeleri destekleyeceğini duyurmasının ardından Adapazarı'nda 51 kilometrelik bisiklet yolu projesi onaylandı. Bisiklet yolu projesi olan çok sayıda başka belediye de ihale için kolları sıvadı. Söz konusu proje, onaylandıktan sonra ortaya çıkan bedelin yüzde 45'i Bakanlığın çevre fonlarınca karşılanıyor.

Türkiye'nin ilk bisiklet dostu oteli

Türkiye'nin ilk sertifikalı bisiklet dostu oteli olan Haliç'teki İstanbul Hilton Garden Inn Oteli, personelinin işe bisikletle gidip gelmesine destek oluyor. Uygulama kapsamında personele ücretsiz bisiklet verilirken bazı çalışanların Kadıköy ve Gayrettepe'den işe gidip geldiği öğrenildi. Bisiklet ile işe gelip giden 10'a yakın çalışan bulunuyor.

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmir Körfezi'ne yönelik "İzmir İçin Nefes" projesi tanıtıldı
  • 20.11.2024 14:47

İzmir Körfezi'ne yönelik "İzmir İçin Nefes" projesi tanıtıldı

Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Gürsel Erul, bakanlıkta düzenlediği basın ...

28 ova, "büyük ova koruma alanı" olarak belirlendi
  • 15.11.2024 11:06

28 ova, "büyük ova koruma alanı" olarak belirlendi

Ovaların korunması amacıyla 19 ildeki 28 ova "büyük ova koruma alanı" olarak ila ...

Bakan Ersoy:"Yıl sonu ziyaretçi hedefi 61 milyon"
  • 31.10.2024 17:30

Bakan Ersoy:"Yıl sonu ziyaretçi hedefi 61 milyon"

Türkiye, 23.2 milyar dolar gelirle bir çeyrekte elde edilen en yüksek turizm gel ...

Build4U Fuarı 2025'te Antalya'da düzenlenecek
  • 31.10.2024 17:07

Build4U Fuarı 2025'te Antalya'da düzenlenecek

Bina, Teknolojileri ve Malzemeleri Fuarı, sektör paydaşlarını Antalya'da buluştu ...

Arama kurtarma tecrübeleri Moldova'ya aktarılıyor
  • 31.10.2024 15:52

Arama kurtarma tecrübeleri Moldova'ya aktarılıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Acil Durum ve Afet Müda ...

Türkiye'de eylülde 140 bin 919 konut satıldı
  • 18.10.2024 11:32

Türkiye'de eylülde 140 bin 919 konut satıldı

Türkiye'de yabancılara yapılan konut satışı, eylülde geçen yılın aynı ayına göre ...