Bitlis Ahlat’ta tarihi mağaralar patates deposu olarak kullanılıyor!
Bitlis'in Ahlat ilçesindeki binlerce yıllık geçmişe sahip mağaralar, kamulaştırılması gerekirken sahipleri tarafından patates ve kışlık erzak deposu olarak kullanılıyor. Türkiye'nin ikinci Hasankeyf'i olmaya aday olan 'Hayalet şehir'de çoğu çift katlı 30'dan fazla mağara bulunuyor
Neolitik Çağ'dan kalma mağaralar
Bitlis Eren Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mehmet Demirtaş, Ahlat'ın, Doğu Anadolu Bölgesi olması nedeniyle, mağaraların Neolitik Çağ'dan itibaren kullanılmaya başlandığının tahmin edildiğini söyledi. Demirtaş sözlerine şöyle devam etti: "Bölgede meydana gelen şiddetli depremler, kuraklık nedeniyle sulak vadilere yerleşme ihtiyacı, harp ve istilalar sonucu yerleşmelerin tahrip edilmesi, sert iklim koşulları gibi nedenler mağara yerleşmelerinin ortaya çıkmasında etkili olmuş. Fakat Bitlis'te birçok tarihi değerin harap edildiği gibi burası da eski kiliseler ve mezarlar gibi tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Buranın yok olup gitmemesi için biran önce korunması gerekiyor."
Vatandaşlar ilçede bulunan onlarca mağara evi konserve, turşu, elma, bulgur, soğan, patates gibi gıda maddelerini muhafaza etmek için kullanıyor. Mağaraların içinin yazın serin kışın ise sıcak olmasından dolayı erzaklar uzun süre bozulmadan korunabiliyor. Mağara sahiplerinden Alaaddin Seven, mağaraların vazgeçilmez erzak depoları olduğunu belirterek, “Şu an mağara evlerde bin tona yakın patatesi depoladık ve yaz ayına kadar muhafaza ediyoruz" diyor.
'Denetimimizde'
Bitlis İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri Ahlat'ta bulunan mağara evler konusunda şu bilgileri verdi: "Ahlat Harabe şehrin kesin inşaat yasağı var. Zaten birinci derece arkeolojik sit alanı fakat oradaki mağara evlerin birçoğu vatandaşların mülkiyeti altında ve biz oraları kamulaştıramadık. Kendi malları olabilir ama öyle gelişi güzel kullanıp yıpratılamaz. Harabe şehir bizim denetimimizde depo olarak kullanılarak patates torbaları üst üste istifleniyor"
Evrensel
Yorum Yaz