Boğaziçi Üniversitesi, Delhi Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'ne katıldı
Hindistan’da düzenlenen Delhi Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'ne Türkiye'den Boğaziçi Üniversitesi katıldı
Dünya üzerindeki etkin politik, ekonomik, akademik liderleri buluşturan ve Hindistan'da düzenlenen Delhi Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi, tarihinde ilk kez Türkiye'den konuşmacı katılımıyla gerçekleştirildi. Sürdürülebilir Kalkınma üzerine Dünyanın en etkin ve prestijli küresel organizasyonu olan 14. Delhi Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'ne Boğaziçi Üniversitesi katıldı.
Sürdürülebilir Kalkınma çalışmaları ile uluslararası alanda dikkat çeken Boğaziçi Üniversitesi, Zirve'de Türkiye'nin ilk kez temsil edilmesini sağladı. 8 Şubat tarihinde Üniversite'nin Çevre Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Yenigün ile Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu hazırladıkları ortak bildiriyle üniversite merkezli çalışmaların Türkiye'deki sürdürülebilir kalkınma üzerine etkilerini ortaya koymak üzere Zirve'ye davetli konuşmacı olarak katıldılar. Ortak bildiri, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli Başkanı Dr. Rajendra K. Pachauri'nin de katıldığı oturumda sunuldu ve ilgiyle izlendi.
14.sü düzenlenen Delhi Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'nde bu yıl düzenlenen paneller ‘Herkese Enerji, Su ve Gıda Güvenliği Sağlamak' ana teması altında yapılıyor. Sürdürülebilir kalkınmanın tüm yönleri hakkında bilgi alışverişini kolaylaştırmak için düzenlenen Zirve'ye bu yıl Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim ve eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan gibi önemli isimler de katıldı. Zirvenin açılışı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Başkanı Dr. Rajendra Pachauri, Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Kofi Annan, Hindistan Dışişleri Bakanı Salman Khursid, Hindistan Yeni ve Yenilenebilir Enerji Bakanı Dr. Farooq Abdullah ve Seyşeller Başkan Yardımcısı Danny Faure tarafından meşalddnin yakılmasıyla başladı. Bugüne kadar 36 Devlet Başkanı ve 50'yi aşkın ülkeden bakan Zirve'ye katılım gerçekleştirirken bu yıl birçok ülkenin ilgili Bakanları panel tartışmalarında yer adlılar.
Bu yılki Zirve'nin ana başlıkları:
“Akademisyenler için küresel sürdürülebilir bir forum kurulmasını sağlamak
Üst düzey politikacılar, akademisyenler da dahil olmak üzere çeşitli paydaşlar arasındaki diyalogu teşvik etmek
Ekonomik, sosyo-politik, kültürel ve kurumsal değişiklikler için stratejiler önermek
Paydaşlara, sürdürülebilir insani ve sosyal gelişimin tüm yönleri hakkında kendi deneyimlerini ve araştırma sonuçlarını paylaşmak için izin vermek
Sürdürülebilir kalkınma konusunda karşılaşılan pratik zorlukları tartışmak
Gelecekteki iş veya araştırma işbirlikleri için küresel ortaklar bulmak” olarak belirlendi.
Delhi Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi dünyadaki sürdürülebilir kalkınma sorunlarını tartışmak, daha yeşil ve daha sürdürülebilir bir geleceğe adım atmak yolunda çalışmalarını bu yıl da sürdürürken Boğaziçi Üniversitesi aracılığı ile Türkiye Zirve'de ilk kez temsil edildi.
İlki 2001 yılında yapılan Delhi Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından desteklenirken, toplumların karşı karşıya olduğu birçok kritik soruna karşı uygulanabilir çözümler sunmak amacıyla düzenleniyor.
Prof.Dr. Gürkan Kumbaroğlu ve Prof.Dr. Orhan Yenigün, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli Başkanı Dr.Pachauri'i ile Zirve kapsamında yaptıkları görüşmede zirve daveti nedeniyle teşekkür ederken, Dr. Pachauri Türkiye'den konuşmacı düzeyinde ilk kez katılım gösterilmesi nedeniyle teşekkür ederek, bu alanda Türkiye-Hindistan işbirliğinin ileride daha yoğun katılımlarla gelişmesini umduğunu dile getirdi. Dr. Pachauri uzun süredir Türkiye'yi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı düzeyinde Delhi Zirvesi'ne davet ettiklerini ancak bugüne kadar katılım olmamasını üzüntü ile karşıladıklarını ifade etti.
Yorum Yaz