Bolu Belediyesi kurduğu tesisle çöpten elektrik üretmeye başladı!
Bolu Belediyesi, kurduğu tesisle çöp depolama alanından çıkan metan gazını enerjiye çevirerek bin evin elektrik ihtiyacını karşılıyor
Bolu Belediyesi, kurduğu tesisle çöp depolama alanından çıkan metan gazını enerjiye çevirerek bin evin elektrik ihtiyacını karşılıyor.
Güney Kore firması işbirliğiyle yap-işlet-devret modeliyle kurulan Katı Atıktan Elektrik Enerjisi Üretim Tesisinde, kağıt, plastik, metal gibi geri dönüşümü sağlanan malzemelerin dışında kalan evsel atıklardan elektrik üretiliyor. Kapasitesi 1,5 megavatsaat olan tesisle şu anda bin eve elektrik sağlanıyor.
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğayla uyumlu bir kent oluşturmak için çalıştıklarını ve çevre projelerine ağırlık verdiklerini söyledi.
Bu kapsamda çöpten elektrik üretmeye başladıklarını anlatan Yılmaz, kurdukları Katı Atık Ayrıştırma Merkezi'nde öncelikle geri dönüşümü mümkün olan çöplerin ayrıldığını, ekonomiye kazandırılamayacak durumdaki kompozit çöplerin de depolama alanına götürüldüğünü dile getirdi.
Romanlara iş imkanı
Merkezin günlük 300 tonluk çöp ayrıştırma kapasitesinin bulunduğunu belirten Yılmaz, ''Örneğin geçen yıl 6 bin ton kağıt ayrıştırıldı. Böylece yaklaşık 110 bin ağaç kesilmekten kurtulmuş oldu'' diye konuştu. Yılmaz, ayrıca Katı Atık Ayrıştırma Merkezi'nde Roman vatandaşları çalıştırarak, onlara iş ve aş imkanı sağladıklarını vurguladı.
Proje kapsamında modern çöp depolama alanı kurduklarını ifade eden Yılmaz, bu alana, çöpten çıkan metan gazının çevreye zarar vermemesi için borular döşendiğini söyledi. Bu borular vasıtasıyla toplanan metan gazının elektrik enerjisine çevrildiğini, ardından kentteki elektrik şirketine satıldığını bildiren Yılmaz, böylece hem çevreye kötü koku yayılmasının önlendiğini hem de çöp alanında patlama riskine karşı önlem alındığını kaydetti.
Bu yöntemle şu anda bin evin elektrik ihtiyacının karşılandığı bilgisini veren Alaaddin Yılmaz, tesis tam kapasiteye ulaştığında ise 2 bin konutun ihtiyacının giderileceğini söyledi.
Kentte katı atıkların önce evlerde ayrılmaya başladığına dikkati çeken Yılmaz, yanık yağ, pil, sanayi yağı ile kimyasal ve elektronik atıkların ayrı ayrı toplanmasına yönelik çalışmaları da sürdürdüklerini belirtti.
Projeye ''Yaşanabilir ve Estetik Şehirler'' konulu yarışmadan ödül
Bolu Belediye Başkanı Yılmaz, Katı Atıktan Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi Projesi'nin, AK Parti Genel Merkezi Yerel Yönetimler Başkanlığı 4. Yerel Yönetimler Sempozyumu kapsamında düzenlenen ''Yaşanabilir ve Estetik Şehirler'' konulu yarışmada, ödüle layık görüldüğünü hatırlattı.
Yılmaz, dünyanın bu konuda geldiği noktayı yakalayıp geçmek zorunda olduklarını vurgulayarak, ''Bizden iyi olanlardan örnek alıyoruz. Bize yaklaşanlara örnek olmaya çalışıyoruz. Kentimiz tabiatın kalbi, Türkiye'deki yaşanabilir kentlerin içinde en iyilerinden birisi. Neden dünyada da yaşanabilir kentler arasında en iyisi olmasın, biz onun için çalışıyoruz'' dedi.
Esra Altınmakas -AA
Yorum Yaz