Bosna'nın Osmanlı camilerini Vakıflar ayağa kaldırıyor
Bosna Hersek'te Vakıflar Genel Müdürlüğü, 1992-1995 yıllarındaki savaşta tamamen yıkılan ya da zarar gören beş camiyi yeniliyor.
Vakıflar Genel Müdürlüğü (VGM), sahip olduğu zengin Osmanlı mirasından dolayı adeta açık hava müzesini andıran Bosna Hersek'te, 1992-1995 yıllarındaki savaşta tamamen yıkılan ya da önemli ölçüde zarar gören beş camiyi yeniden ayağa kaldırıyor.
Bosna Hersek'te ilk olarak başkent Saraybosna'daki tarihi İsa Bey Hamamı'nı onaran, ardından Gradiska şehrindeki Derviş Hanım Medresesi'ni yenileyip hizmete açan VGM, savaşın yıktığı veya zarar verdiği camilerde başlattığı restorasyon çalışmalarını sürdürüyor.
Halk arasında "Bosna Hersek'in en güzel camisi" olarak da anılan Foça şehrindeki Alaca Cami'nin restorasyonunda sona yaklaşılırken, Saraybosna'daki Başçarşı Camisi, Cajnice'deki Sinan Bey Camisi, Travnik'teki Alaca Cami ve Banja Luka'daki Arnaudiye Camisi'nde de çalışmalar sürüyor.
Bosna'daki savaşta yıkılan, zarar gören Osmanlı camileri, VGM sayesinde adeta küllerinden doğacak.
Öte yandan, Saraybosna Üniversitesi İslam Bilimleri Fakültesi Öğrenci Yurdu, Saraybosna Odabaşı Konut ve İşyeri ile Bosna Hersek İslam Birliği idari binasındaki çalışmaların da ilerleyen günlerde tamamlanması bekleniyor.
"VGM'nin desteği Bosna Hersek için çok önemli"
Bosna Hersek İslam Birliği Vakıflar İdaresi Müdürü Senaid Zajimovic, yaptığı açıklamada, VGM'nin desteğinin Bosna Hersek için çok önemli ve değerli olduğunu söyledi.
Mrkonjic Grad'daki Kızlarağası Camisi'nin onarımına ilişkin de protokol imzaladıklarını aktaran Zajimovic, "Geçen yıl da Tesanj şehrindeki Ferhat Bey Camisi ve Tuzla'daki Behram Bey Camisi'nin onarımına ilişkin protokoller imzaladık. Toplam değeri 15 milyon avroya yakın ve kültür mirasımız olan 10 tarihi cami söz konusu. VGM'nin desteği olmasa, kendi imkanlarımızla yıkılan camilerimizi ayağa kaldırmamız mümkün olamazdı." dedi.
VGM'nin Bosna Hersek'te camilerin onarımının yanı sıra eğitim kurumlarına yönelik projeleri de bulunduğunu anlatan Zajimovic, "Bu anlamda Gradiska şehrindeki Derviş Hanım Medresesi onarılarak geçen sene Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem'in katılımıyla açıldı." diye konuştu.
Zajimovic, VGM'nin birçok proje gerçekleştirildiğine işaret ederek, "Bosna Hersek İslam Birliği açısından en önemli projelerden biri de Bosna Hersek İslam Birliği idari binasının inşatı. Bu yaklaşık 6 milyon avroluk bir proje." ifadesini kullandı.
VGM ile ilişkilerinin güçlenerek devam etmesi temennisinde bulunan Zajimovic, "VGM, Bosna Hersek'te 2010 yılından bu yana 25 milyon avro değerinde projeler gerçekleştirdi. Biz İslam Birliği olarak, Boşnak halkı olarak tek başımıza bu projeleri finanse edemezdik. VGM'nin desteği bizim için son derece önemli." değerlendirmesini yaptı.
Zajimovic, VGM'ye ve Türk halkına desteklerinden dolayı teşekkür ederek, şöyle devam etti:
"Bosna Hersek halkı tarafından sevilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla burada birçok proje gerçekleştiren VGM'nin, bunu ortak tarihimiz dolayısıyla yaptığını düşünüyorum. Bosna Hersek İslam Birliği olarak, Türk kardeşlerimizle birlikte Osmanlı'nın bize bıraktığı kültürü, mimariyi ve tüm değerleri korumak için 500 yıl boyunca elimizden geleni yaptık. Şimdi bu eserleri ayağa kaldırmak, yeniden canlandırmak her iki millet için de büyük önem arz ediyor."
Yorum Yaz