Bu köyün mimarisi üniversiteli heykeltıraşlara emanet
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) öncülüğünde Gölpazarı Belediyesi iş birliğinde başlatılan "Köyünü Yaşat Projesi" devam ediyor.
Bilecik'in Gölpazarı ilçesi Tongurlar Köyü'nde güzel sanatlar ve mimarlık fakültesi öğrencileri, yörede çıkarılan doğal taşları sanat eserine dönüştürüp köydeki yapıları yeniliyor.
"Köyünü Yaşat Projesi kapsamda 2013'ten bu yana yapılan çalışmayla eski okul binası ve köy evinin onarımı sürerken, 20-30 yıl öncesine kadar önemli bir ekonomisi bulunan ipek böcekçiliğini tekrar canlandırmak adına da yöre taşı kullanılarak yapılan koza heykelleri tasarlandı. Heykellerin, köyde ve Gölpazarı ilçesinde belirli noktalarda sergilenmesi planlanıyor.
MSGSÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümit Arpacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitenin yürütücülüğünde devam eden proje kapsamında, 4 yıldır heykeltıraş, mimar, şehir bölge plancısı, sanatçı, grafikçiden oluşan öğrenci ve akademisyenin yörede çalışma yaptığını söyledi.
Köy hayatını yeniden şekillendirme kapsamında şehir bölge plancılarının çalışma yaptığını, mimar, öğrenci ve akademisyenlerle çeşitli modeller üzerinde restorasyon çalışması gerçekleştirdiğini anlatan Arpacıoğlu, "Köylerin yeniden şekillendirilmesi üzerinde çalışırken sanatın da burada aktif bir rol alabileceği üzerinde duruyoruz. Özellikle heykel işlevsel bir sanat, ara yüzüyle burada bir çeşme veya köylü için bir mesaj içeren bir heykel ürünü hale geliyor, heykeltıraşlar bu topraktan çıkan taşlar üzerinde çalışıyor ve bu toprağın insanına yeni bir yorumla bir cevap veriyoruz." diye konuştu.
"Geçmişine iz bırakmak istedik"
MSGSÜ Güzel Sanatlar Heykel Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Çınar da yörenin kendi taşını, kendine ve ülkeye tanıtmaya çalıştıklarını söyledi.
Çınar, proje tamamlandığında tasarlanan heykellerin belirli noktalara yerleştirileceğini, bunun da yöreye katkı sağlayacağını ifade ederek, "Proje kapsamında, üç yıl önce başladığım koza heykelini tamamladım. İlçedeki tarihi Taşhan'ın yanına kurduğumuz bu heykel Gölpazarı'nın 20-30 yıl öncesine ait ekonomik geçmişiyle ilgili bir iş. İpek böcekçiliği yapılıyor olması ve böyle bir şey kalmadığı için geçmişine dair bir iz bırakmak istedim." dedi.
Yorum Yaz