Bugün 17 Ağustos'un yıl dönümü
Bugün 17 Ağustos… Resmi rakamlara göre 17 bin 480 insan bundan 15 yıl önce bugün hayatını kaybetti
Saatler 03:02'yi gösterdiğinde Merkez üssü İzmit Gölcük olan depremde 600 bine yakın insan evsiz kaldı. Acılar hala taze… Kandilli Rasathanesi'nin kayıtlarına göre depremin şiddeti 7.8... Türkiye'de deprem sonrası can kayıpları büyük fakat bizden çok ‘sallanan' ülkelerdeki can kayıpları son derece az…
Şili bir deprem ülkesi 5 bin kilometrelik sahil kıyısı olan ülkede 2 Nisan 2014 tarihinde bir deprem yaşandı. 8.2 büyüklüğündeki depremde sadece 6 kişi öldü. Ölü sayısının bu kadar az olmasının nedeni ise alınan basit önlemler. Şili'de devlet deprem bölgesinde olan binaların çelik ile sağlamlaştırılmış olmasını zorunlu kılıyor.
Binaların sağlamlığıyla ilgili olarak sürekli kontroller yapılıyor ve gerek tecrübe sayesinde gerekse yeni teknolojileri takip ederek bu yasalar düzenleniyor. Buna ek olarak 1977'den beri her binanın tatbikat yapma zorunluluğu var. Ayrıca acil durum ekipleri; itfaiyeciler, medikal çalışanlar, savunma personeli sürekli eğitim alıyorlar. Bunun dışında devlet halka ücretsiz deprem eğitimleri veriyor.
VAN DEPREMİ DE AYNI FUKUSHIMA DA
2011'in nisan ayında Japonya'da gerçekleşen Fukushima Depremi dünyanın nükleer santrallere bakışını değiştirdi. 6.6 şiddetindeki deprem Fukushima Nükleer Santrali'ne yakın olmasına rağmen sadece 4 kişi hayatını kaybetti. 10 kişi ise yaralandı. Türkiye'de 23 Ekim 2011'de yaşanan 6.7'lik Van Depremi'nde ise 604 kişi hayatını kaybetmişti.
Japonya depreme karşı sıkı önlemler alan bir ülke. Başkent Tokyo gibi büyük metropollerde inşa edilen binalar sürekli yaylı sistem üzerine bina ediliyor. Böylece depremde ölü sayıları minimize ediliyor.
2012 yılında Endonezya'da yaşanan depremde sadece 4 dört kişi öldü
DÖRDÜ DE KALP KRİZİNDEN ÖLDÜ
Endonezya'da 11 Nisan 2012'de 8.6 şiddetinde deprem oldu. Depremde 4 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden insanların dördü de kalp krizinden öldü. Türkiye'de ise 17 Ağustos Depremi'nden sonra depreme ilişkin önlemler almaya başladı. Bu önlemlere göre
*Özel deprem haritası çıkarıldı. Bu haritada hangi bölgelerin riskli olduğu, binaların dayanıksız olduğu tespit edildi. Ayrıca bu haritada çadırlar ve gece görüşlü helikopter alındı.
*Türkiye, afetlere bölgesel yeterlilik, lojistik planlama, hızlı ve etkin müdahale için 15 bölgeye ayrıldı. Ayrıca riskli bölgelerde geçici barınma alanları belirlendi.
*Halkı depremden sonraki 72 saat için eğitme kararı verildi.
*Kentsel dönüşüm çalışmaları büyük kentler ve Anadolu'da başlatıldı.
Hürriyet/Çise ŞENTÜRK
- Etiketler:
- 17 ağustos depremi
- büyük marmara depremi
Yorum Yaz