Bursa 2014 yılını yatırımlarla geçirdi!
Ulaşımdan çevreye, spordan tarihi mirasa kadar birçok yatırımı hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, 2014’ü dolu dolu geçirdi.
Yeni açılan yol ve kavşaklarla ulaşım nefes alırken, yeni teleferik, Bilim Teknoloji Merkezi, Bursaray Kestel Hattı gibi dev yatırımlar 2014 yılında Bursalıların hizmetine sunuldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, göreve geldikleri ilk günkü hizmet aşkının aynen devam ettiğini belirterek, “Bursa için daha yapacak çok işimiz var, kaybedecek zamanımız yok” dedi.
Yeni yollarla ulaşım nefes aldı
Her yıl yatırım bütçesinden aslan payını ulaşıma ayıran Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılında hizmete açılan yeni alternatif yollarla ulaşıma nefes aldırdı. Planlara 25 yıl önce işlenmesine rağmen bugüne kadar konuşulmanın ötesine geçilemeyen Soğanlı 30 metrelik imar yolu, 250 binanın kamulaştırılmasının ardından yaklaşık 42,5 milyon TL'lik yatırımla Çelebi Mehmet Bulvarı olarak ulaşıma açıldı. Ankara yolunun yüklerini önemli ölçüde azaltan Çelebi Mehmet Bulvarı'nın yanı sıra kenti dikine geçen yeni yollar da trafiği yüklerinden arındırdı. Kentin batısından Uludağ'a ulaşım için alternatif bir güzergah olarak yaptırılan yaklaşık bin 300 metre uzunluğundaki Dobruca caddesi – İnkaya bağlantı yolu ile 38 binanın yıkılmasıyla genişletilen Davutkadı Dağyolu Caddesi kent içi trafiği rahatlattı.
Bursa'yı demir ağlarla örme hedefi doğrultusunda geçen dönem programda olmamasına rağmen projelendiren Bursaray Kestel hattı da 2014 yılı içinde kentin doğu bölgesine hizmet vermeye başladı. Aynı proje kapsamında yapılan Kestel Kavşağı sayesinde Bursa Ankara yolu üzerinde her iki yöne transit geçiş imkanı sağlanmış oldu.
Yeni teleferiğe yoğun ilgi
Bursa'nın yarım asırlık simgesi olan teleferiğin yenilenmesi çalışmalarında da ilk etap tamamlandı. Teferrüç ile Sarıalan arasında artık daha hızlı ve konforlu ulaşım imkanı bulan yerli ve yabancı turistler, yeni teleferiği büyük ilgi gösteriyor. Yeni sistemle birlikte taşıma kapasitesi de 10 kat artan teleferikle 4 ayda 450 bin kişi yolculuk yaparken, Oteller Bölgesi etabının da yolculu ulaşama açılmasıyla birlikte teleferiğe olan ilgi de arttı.
Dünya mirası oldu
Geçtiğimiz dönem 150'nin üzerinde tarihi ve kültürel miras projesiyle bu alanda Türkiye'ye örnek olan Büyükşehir Belediyesi'nin bu başarısı UNESCO tarafından da tescillenmiş oldu. Bursa'da 8500 yıllık arkeolojik bölgelerden 2300 yıllık Bitinya surlarına, 600-700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapılara kadar her alanda önemli çalışmalara imza atan Büyükşehir Belediyesi, 14 yıl önce başlayan UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girme hayalini de 2014 yılında gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediyesi'nin titizlikle takip ettiği süreç sonunda Cumalıkızık, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi ve Sultan Külliyeleri ile Bursa dünya mirası listesine girmeyi başardı.
Tarih değerini buluyor
Harabe halindeki tarihi eserleri ilk günkü orijinal haliyle yaşayan mekanlara dönüştüren Büyükşehir Belediyesi, hizmete açılan eserlerin yanı sıra 2014 yılında çok sayıda tarihi eser restorasyonu projesinin de startını verdi. Bat Pazarı çarşısındaki 500 yıllık Davut Paşa Mescidindeki restorasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına gelirken, Tophane Endüstri Meslek Lisesi bahçesinde bulunan ve 1450 yılında yaptırılan Çandarlı İbrahim Paşa Hamamı'nda da restorasyona başlandı. Barakfakih'te ilk harç dökülerek temeli atılan Barakfakih Mahalle Konağı'nın ‘kültür merkezi' olarak bölgeye kazandırılması yönündeki çalışmalar sürürken, şehrin kalbindeki Reyhan Paşa Hamamı'nın da orijinal kimliğine kavuşturulması için restorasyona başlandı. Tarihi Umurbey İpek Fabrikası, yer altında kalan Bayazid Paşa Medresesi ve Gemlik Yalı Konak'ta de restorasyon çalışmalarına başlandı.
Yorum Yaz