Bursa'da ‘Avrupa Miras Günleri ’ başladı
Bursa’da, ‘Kırsal ve Kentsel Mirasın Birlikteliği’ temalı ‘Avrupa Miras Günleri’ bugün başladı
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, "Türkiye Cumhuriyeti'nin en değer verdiği bir proje olan Marmaray gecikmişse bu tarihi ve kültürel dokuya verdiğimiz değerden gecikmiştir" dedi.
Tayyare Kültür Merkezi'nde düzenlenen açılış panelinde konuşan Arıcı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bursa Valiliği ile Bursa Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle "Kırsal ve Kentsel Mirasın Birlikteliği" temasıyla gerçekleştirilen "Avrupa Miras Günleri"nin, Bursa'nın mirasına sahip olan bir kent olarak daha iyi yerlere gelmesi açısından önemli olduğunu söyledi.
Avrupa Miras Günleri fikrinin 1984 yılında Fransa'da başlatılan "Kapıları Açık Anıtlar Tasarısı"nın tüm Avrupa'ya yayılmasının önerilmesiyle ortaya çıktığını aktaran Arıcı, "Avrupa Konseyi'nin eğitim, kültür, miras, gençlik ve spor bölümünce yürütülen 'Avrupa Miras Günleri' etkinlikleri 1999 yılından bu yana Avrupa Komisyonu ile Avrupa Konseyi'nin ortak etkinliği olarak düzenlenmekte ve 50 ülkede kutlanmaktadır" dedi.
Bakanlık olarak kültürel ve tarihi mirasa sahip çıktıklarını, bu etkinliği çok önemsediklerini ifade eden Arıcı, "Türkiye Cumhuriyeti'nin en değer verdiği bir proje olan Marmaray gecikmişse bu tarihi ve kültürel dokuya verdiğimiz değerden gecikmiştir. Yenikapı'daki çıkan kültürel miras bu projeyi birkaç sene geçiktirmiş ama geciktirmeye de değmiştir. Biz İstanbul'un tarihini daha da gerilere götürmüş bulunmaktayız. Bu Türkiye Cumhuriyeti'nin ve hükümetinin bakış tarzını göstermektedir" şeklinde konuştu.
Arıcı, Avrupa Miras Günleri çerçevesinde düzenlenen etkinliklerin, bölgede yaşayan halkın kendilerine daha büyük kültürel boyutun bir parçası olduklarını algılamalarına ve kültürel miraslarına sahip olmaları konusunda daha bilinçli davranmalarına katkıda bulunacağını düşündüklerini sözlerine ekledi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Altepe de Bursa'nın tarih ve kültür başkenti olduğunu ve birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını dile getirdi.
Avrupa Miras Günleri'nin, Avrupa kültürünün ve zenginliğinin çeşitliliğini ortaya koymak ve bu bilincin geliştirilmesi için düzenlendiğini aktaran Altepe, Bursa'nın da çalışmalar için en uygun kent olduğunu belirtti.
Dünya kültürel mirasının her türlü birikiminin oluştuğu Bursa'nın tüm alanlarda çalışmaların yapıldığı örnek kentlerden olduğunu vurgulayan Altepe, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kentler kültürlerin ve medeniyetlerin yatağı. Anadolu'da bu kültür ve medeniyetlerin yatağı olmuş Bursa da bunun en önemli merkezlerinden birini teşkil etmektedir. Bursa, 3 bin 500 yıllık kent merkezi tarihi ve yakın çevresinde 8 bin 500 yıla dayanan yerleşimleri olan önemli bir merkezdir. Bizler 'Geleceği sağlam temeller üzerine inşa etmenin yolu tarihi doğru okumaktan geçer' fikrine katılıyoruz. Tüm bu mirasları, kent kültürünü ortaya çıkartma çalışmalarına bu anlamda büyük önem veriyoruz. Son birkaç yıl içerisinde bu birikimlerin her alanda ortaya çıkarılması konusunda Bursa kent yönetimi olarak önemli atılımlarda bulunduk. Bursa ve Anadolu'daki nice eser Avrupa ile bizi birçok ortak noktada buluşturmaktadır. Bizler de yerel yönetimler olarak bu ziniyetlere sahip çıkmanın en güzel örneklerini vermeye gayret ediyoruz."
Altepe, birçok kültür ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Bursa'nın, Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlikten Doğu Roma'ya, Roma'dan Bitinya'ya ve ilk çiftçi topluluklarına, yerleşim yerlerine kadar birçok birikime sahip olduğunu sözlerine ekledi.
Program, "Bursa'nın UNESCO Dünya Mirası Adaylık Süreci ve Yönetim Planı" oturumuyla devam etti.
Açılışa, Bursa Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik, Bursa Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı ile akademisyenler ve davetliler katıldı.
AA
Yorum Yaz