Bursa’da çevre kirliliğinin önüne nasıl geçildi?
Bursa'da evre kirliliğinin önüne geçmek için Ağustos ayında kurulan komisyon, 3 ayda 67 işletmeye 700 bin TL'ye yakın ceza kesti
Bursa Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından çevre kirliliğinin önüne geçmek için Ağustos ayında kurulan komisyon, 3 ayda 67 işletmeye 700 bin TL'ye yakın ceza kesti. Kimsenin çevreyi kirletme hakkının olmadığını belirten Bursa Valisi Münir Karaloğlu, “Çevre konusunda ciddi problemlerimiz var. Hedefimiz ceza kesmek değil ama bu konuda taviz vermeyeceğiz. Kimsenin ‘Ben üretiyorum, istihdam sağlıyorum' diye çevreyi kirletme hakkı yok. Bu konuda toleransımız da yok” dedi.
Bursa Valiliği tarafından 7 Ağustos 2014 tarihinde kurulan Çevre Komisyonu, ikinci toplantısını gerçekleştirdi. Çarşamba'daki valilik binasında Bursa Valisi Münir Karaloğlu başkanlığında gerçekleşen toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Çevre İl Müdürlüğü ve DSİ bürokratları katıldı. Toplantıda, Ağustos ayında kurulan çevre komisyonunun 3 ayda 67 firma üzerinde yaptığı denetimlerin raporları tartışıldı.
“Sanayici çevreye duyarlı olmak zorunda”
Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa'da her sanayicinin çevreye duyarlı olmak zorunda olduğunu söyledi. Hiç kimsenin ‘Ben üretiyorum, istihdam sağlıyorum' bahanesiyle Bursa'nın suyunu, havasını ve toprağını kirletmeye hakkının olmadığını belirten Vali Karaloğlu, “Bu konuda toleransımız yok, olmayacak da. Bunu defaatle söyledik, söylemeye devam ediyoruz. Artık bunu söylemde bırakmıyor, icraatla da gösteriyoruz” dedi. Çevre kirliliğine karşı oluşturulan komisyonun Ağustos ayından bu yana 67 firma üzerinde denetimler yaptığını, atık su mevzuatına aykırılıktan dolayı 503 bin TL, hava emisyon mevzuatına aykırılıktan dolayı da 103 bin TL'lik ceza kestiğini belirten Vali Karaloğlu, “Hedefimiz ceza kesmek değil çevreyi kirletmemek. En büyük temizlik, önce kirletmemektir. Kirlettiğiniz şeyi tekrar temizlemek zordur. Bakın şimdi çırpınıyoruz, ‘Hep beraber Nilüfer Çayı'nı temizleyelim' dile. Kirletmeseydik, böyle sorunumuz olmayacaktı” diye konuştu.
“Dediklerimizi yapın, elinizden tutalım”
Vali Karaloğlu, Bursa sanayisinin çevreye ve insan sağlığına duyarlı üretim yapmasını istediklerini, bu konuda ciddi problemlerinin bulunduğunu ifade etti. Çevre Komisyonu'nun raporları doğrultusunda bunun net olarak görülebildiğini kaydeden Vali Karaloğlu, “Sıkıntıların aşılması noktasında sanayicilerimize yardımcı olmaya, çevre ve insan sağlığına duyarlı hareket eden işletmelerin elinden tutmaya hazırız. Oluşturduğumuz komisyon sadece sorun tespit etmiyor, çözümünü de ortaya koyuyor. Büyükşehir Belediyemiz, BUSKİ Genel Müdürlüğümüz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz herkes üzerine düşeni yapacak. BTSO da masanın bir tarafında bize yardımcı olacak. Bunun başka çaresi yok. Başka Bursa, Türkiye yok” şeklinde konuştu. Kurulan komisyonun faaliyetlerini önemsediklerini vurgulayan Vali Karaloğlu, kentin envanteri çıkıncaya, tüm tesisler denetleninceye kadar çalışmaların süreceğini ifade etti.
“Bursa'da ilk kez…”
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, Bursa'nın üreten bir şehir olduğunu, bir yandan üretim devam ederken diğer yandan çevreyle ilgili eksikliklerin giderilmesi, negatif unsurların düzeltilmesi konusunda kararlı olduklarını söyledi. Çevre kirliliği konusunda valilikle birlikte oluşturdukları komisyonun 3 ayda ciddi mesafeler aldığını, bundan sonra çevreyi kirleterek üretim yapan işletmelere göz açtırmayacaklarını vurgulayan Başkan Altepe, “Bursa'da ilk defa bu derece yoğun bir çalışmanın içerisine girilmiş oldu. Bunda belediyecilikten gelen sayın valimizin emeği büyük. Şimdiden sonra atılacak adımlarla birlikte, çevre konusunda inşallah hedeflerimize ulaşacağız. Şehrimizin vizyonuna uygun olarak, çevreye duyarlı üreten şehir sıfatını yakalamış olacağız. İnşallah kararlılıkla bu işin sonunu en kısa zamanda getirmiş olacağız” ifadelerini kullandı.
BTSO da aktif rol alacak
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası(BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, Bursa'daki yerleşik 13 organize sanayi bölgesi ve 8 ıslah OSB dışındaki bölgelerde kalan sanayi tesislerinin çevreyle ilgili olan problemlerinin giderilmesinde BTSO olarak aktif rol alacaklarını belirtti. Burkay, “İnşallah çok kısa zamanda bu toplantıda ortaya çıkan değerler neticesinde Bursa'nın çevreyle barışık, yeşil büyüme dediğimiz yenilenebilir enerji kaynaklarını devreye alarak hem sanayide sürdürülebilirliğini sağlamak hem de Bursa'nın sosyal hayatını ve coğrafi zenginliğini yeni nesillere taşıyacak yatırımları da beraber gerçekleştireceğiz” açıklamasında bulundu.
Yorum Yaz