Bursa’da Gönüllü Kent Rehberleri Projesi’ne start verildi
Bursa’nın turizm altyapısını güçlendirmeye başlayan belediye, Gönüllü Kent Rehberleri Projesi’ne start verdi
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin özel ve devlet okullarıyla temasa geçerek belirlediği İngilizce, Fransızca ve Arapça bilen öğrenciler üzerinde ‘Ask me' (Bana sor) yazılı tişörtleriyle, turistlere kentin tarihi ve turistik değerleri hakkında bilgi veriyor.
Bursa'nın turizmden hak ettiği payı olması için 8500 yıllık arkeolojik bölgelerden 2300 yıllık Bitinya surlarına, 600-700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapılara kadar her alanda yoğun faaliyet gösteren Büyükşehir Belediyesi, çabalarının karşılığını UNESCO Dünya Mirası Listesi ile aldı. Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık ile Bursa'nın Dünya Mirası Listesi'ne girmesine öncülük eden Büyükşehir Belediyesi şimdi de kentin turizm altyapısını güçlendirmeye başladı. Bursa'nın önümüzdeki süreçte UNESCO'nun da tanıtım desteğiyle daha fazla turist ağırlayacağını göz önüne alan Büyükşehir Belediyesi, ‘Gönüllü Kent Rehberleri Projesi'ni başlattı. Benzer çalışmayı önceki yıllarda çeşitli sivil toplum örgütlerine destek vererek hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, projeyi artık Turizm Şube Müdürlüğü bünyesinde yürütüyor. Özel ve devlet okullarından belirlenen 8'inci sınıf ve üstü farklı yaş gruplarından öğrenciler, profesyonel rehberlerin verdiği özel eğitimden geçtikten sonra saha çalışmalarına başladı.
Her turiste bir rehber
Proje kapsamında tek tip şapka, tişört, ayakkabı, çanta, harita ve çeşitli materyalleri Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanan gönüllü turizm elçilerine öğle yemeği ve ulaşım desteği de yine Büyükşehir Belediyesi tarafından veriliyor. Ulucami, Hanlar Bölgesi, Tophane ve Yeşil Türbe olmak üzere 3 önemli noktada görev alan gönüllü turizm elçileri üzerinde ‘ask me' (Bana sor) yazılı tişörtleriyle yabancı turistlere rehberlik ediyor. Bursa'yı turlarla ziyarete gelen turistler genellikle kafile rehberleriyle hareket ederken, bireysel olarak Bursa'ya gelen turistlerin bugüne kadar yaşadığı en önemli sorun olan rehber bulma sorunu da bu proje ile ortadan kalkmış oldu.
Yabancı dilimizi geliştiriyoruz
Pazar ve Pazartesi günleri dışında haftanın beş günü 09.30 –16.30 saatleri arasında projede gönüllü olarak görev alan Cansu Kolay, projeyi okula gelen bir yazı ile öğrendiğini ve yabancı dilini geliştirmek için projede gönüllü olduğunu söyledi. 15 günlük dönemler halinde gerçekleşen projenin ilk dönemine katılmak isteğini dile getiren turizm gönüllüsü genç kız, “Kentimize gelen yabancılara yardımcı olmak, onlarla sohbet etmek, farklı kültürleri öğrenmek o kadar güzel ki yaz tatilimi bu projede değerlendirmek istiyorum. Her gün farklı farklı olaylara tanık oluyoruz. Zaten bir kişinin yabancı olduğunu elindeki haritadan anlıyoruz. Yanına gidip, yardımcı olmak istediğimizi söylüyoruz. Önce kabul etmek istemiyorlar. Para isteyeceğimizi falan düşünüyorlar. Ancak onlara gönüllü olarak bu işi yaptığımızı ve para falan istemediğimizi söyleyince çok şaşırıyorlar. Ulucami önünde bir Amerikalı çiftle tanıştık. Onlara yardımcı olduk, gidecekleri yerlere götürdük. Tarihi yapılar hakkında bilgi verdik. Öğle yemeklerini bile bizimle yediler. Bizi o kadar çok sevdiler ki bize Teksas anahtarlıklarından hediye ettiler. Çok mutlu olduk” dedi.
Bu projenin yabancı dillerinin gelişmesine katkı sağladığını belirten Oğul Mesut Kölce ise, yabancı turistlerle diyalog kurarak kültürlerinin de geliştiğini belirterek, kendilerine bu imkanı sunun Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti.
Yorum Yaz