maritbet girişmaritbet
Bursa’da inşaat atıkları ile çevreyi kirletenler takip ediliyor

Bursa’da inşaat atıkları ile çevreyi kirletenler takip ediliyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi, hafriyat ve inşaat atıklarını kaçak olarak çevreye bırakanları takibe başladı

Bursa Büyükşehir Belediyesi, kontrollü döküm sahalarına 55 TL ödemekten kaçıp, hafriyat ve inşaat atıklarını kaçak olarak dere kenarlarına ve tarım alanlarına döken taşıyıcı ve yüklenici hafriyat kamyonlarını uydudan takibe alıyor. Hafriyat ve inşaat atıklarını kaçak olarak doğal ortama bırakan kişilere 42 bin, firmalara ise 126 bin lira para cezası kesilirken, 280 hafriyat kamyonuna uydu araç takip sistemine uyumlu, damper hareketlerine duyarlı GPS cihazı taktırıldı.

Bursa'nın daha sağlıklı ve yaşanılabilir bir kent olması için çevre yatırımlarına ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi, atık sularını doğal ortama bırakan firmalara uyguladığı online takip sisteminin ardından hafriyat ve inşaat atıklarını kaçak olarak doğaya dökerek çevre katliamına yol açan kişi ve firmaları da takibe almaya başladı. Özellikle dere kenarları ve verimli tarım alanlarına kaçak olarak dökülen hafriyatların önüne geçmek için Bursa genelinde 18 adet kontrollü hafriyat döküm sahası oluşturan Büyükşehir Belediyesi, 5 metreküpe kadar olan hafriyatlardan 15 lira, 5-10 metreküp hafriyattan 25 lira, 10-20 metreküp hafriyattan 35 lira ve 20 metreküpün üzerindeki hafriyatlardan ise 55 lira ücret alıyor. 

55 liradan kaçana 126 bin lira ceza

Çevre Şehircilik Bakanlığı Nisan ayından itibaren Çevre Kanuna göre idari yaptırım için Büyükşehir Belediyesine yetki devri yaparken, bu yetki devrinin ardından hafriyat dökümü yapan kişi ve firmalar mercek altına alındı. Çevre Kanunu'nun 20. maddesine göre kaçak olarak hafriyat ve moloz dökümüyle çevre katliamına yol açan kişilere 42 bin 232 lira, firmalara ise 126 bin 296 lira para cezası uygulanırken, Bursa'da son iki ayda 2 kişi ve 2 firmaya para cezası uygulandı. Kaçak döküm yaptığı belirlenen 7 firmayla ilgili işlek yapılırken, bu firmalarla ilgili encümen kararı bekleniyor.

Uydudan takip

Sorunlara kaynağında ve etkin müdahale için hafriyat taşıyan araçların Büyükşehir Belediyesi'nden ‘Hafriyat Toprağı, İnşaat/Yıkıntı Atıkları Taşıma İzin Belgesi' alması gerekirken, bu belgeyi almak isteyenlerin ise araç takip sistemine girmesi gerekiyor. UKOME kararıyla hafriyat taşıyan araçlara, uydu araç takip sistemine uyumlu, damper hareketlerine duyarlı GPS cihazı taktırılması zorunluluğu getirilirken, bugüne kadar 280 adet kamyon GPS'le takibe alındı. Bursa genelinde hafriyat taşıyan yaklaşık bin adet kamyonun sisteme alınması için çalışma ve denetimler de aralıksız sürüyor.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bursa'da Süleyman Çelebi Türbesi'nin bulunduğu alanda külliye yapılacak
  • 16.11.2021 11:38

Bursa'da Süleyman Çelebi Türbesi'nin bulunduğu alanda külliye yapılacak

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başkanlık Konutu ile etrafını ka ...

Bursa Şehir Hastanesine raylı sistemle ulaşım projesinde saha çalışması başladı
  • 01.12.2020 13:08

Bursa Şehir Hastanesine raylı sistemle ulaşım projesinde saha çalışması başladı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Şehir Hastanesine kesintisiz ulaşımın sağ ...

Restore edilen 2 asırlık bina gençlik merkezi olacak
  • 23.06.2021 16:53

Restore edilen 2 asırlık bina gençlik merkezi olacak

Bursa'da restore edilen 2 asırlık bina gençlik merkezi olarak hizmet verecek. ...

Bursa Hanlar bölgesi için acele kamulaştırma kararı
  • 24.04.2021 13:56

Bursa Hanlar bölgesi için acele kamulaştırma kararı

Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi için verilen Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı acele k ...