Bursa’da kentsel dönüşüm projeleri şehre yeni bir yüz kazandırıyor!
Toplam konut alanlarının yüzde 89u yer bilimleri açısından sakıncalı alanlarda bulunan Bursa'da, kentsel dönüşüm projeleri yerel yönetimler ve kamuoyu gündeminde ilk sıralarda yer alıyor. Projeler, Kentsel Dönüşüm Yasasında mevzuatla ilgili belirsizlikler nedeniyle seçim sonrasına ertelenirken, yerel yönetimler kentin çehresini değiştirecek projeleri uygulamaya almak için hazırlıklarını sürdürüyor
Osmangazi dört bölgeye ayrıldı
Osmangazi Belediyesi de hazırladığı master plan ile ilçenin kentsel dönüşüm fotoğrafını çekti. Master Plan çerçevesinde Osmangazi dört farklı müdahale bölgesine ayrılırken; çöküntü alanları, teknik alt yapı ve sosyal donatısı yetersiz olan bölgeler, afet riski taşıyan bölgeler, kaçak konut ve sanayi bölgeleri ortaya çıktı. A-B-C ve D Bölgesi olarak yürütülecek çalışma ile farklı müdahale şekilleri eşzamanlı olarak uygulamaya konulacak. Osmangazi Belediyesi sınırlan içinde yer alan Yalova Yolu, Soğanlı, Alemdar, Küçükbalıklı, Zafer- Atıcılar, Gülbahçe, Santralgaraj, Esentepe, Altıparmak-Çarşamba ve Bağlarbaşı Geçit ve Emek alt bölgelerinde etaplar halinde yapılacak kentsel dönüşüm ve yenileme uygulamalarıyla nitelikli, afet riski en aza indirilmiş, planlı, sosyal ve teknik alt yapı sorunları çözülmüş yeni yaşam alanları Osmangazi'ye kazandırılmış olacak.
İnegöl, 25 yılını planlıyor
Toplu konut atağını ilk uygulamaya sokan belediyeler arasında yer alan İnegöl'de de belediye ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yaptırılan yeni yerleşim bölgesinin ilk etabında yaşam önümüzdeki günlerde başlayacak. Akhisar Mahallesi ile Karalar Köyü arasındaki Yeni İnegöl bölgesinde ikinci etap çalışmaları devam ederken, yıl sonuna kadar tamamlanması planlanan ikinci etapta ise 2 bin kişinin yaşaması bekleniyor. Birinci etapta cami ve ilköğretim okulu bulunurken, ikinci etapta 32 derslikli lise ile üç hekimli bir aile sağlığı merkezi olacak. Öte yandan İnegöl Belediyesi, ilçe merkezinde de bazı düzenlemelere gitmeyi planlıyor. İlçenin 25 yılını düzenlemek için bir master plan hazırlığında olan belediye, şehir plancılarıyla birlikte kent merkezinde yürütülecek kentsel dönüşüm çalışmalarını da planlayacak.
Gemlik'te önemli gelişmeler yaşanıyor
İki aktif fay hattının geçtiği Gemlik'te de önemli gelişmeler yaşanıyor. Kara, hava ve demiryolu ulaşımı açısından lojistik değeri artan ilçe nüfusunun yaklaşık beş yıl içinde 105 binden 250-300 bine çıkacağı öngörülüyor. Bu doğrultuda harekete geçen Gemlik Belediyesi, riskli alanlarda yaşayan yaklaşık 75 bin kişiyi zemini sağlam yamaçlara inşa edilecek konutlara yerleştirmeyi planlıyor. TOKİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayladığı rezerv yapı alanları kapsamında 3 bin konut için yıl sonuna kadar temel atılıp, çalışmalara başlanacak.
Ankara- İzmir yolu eksenine paralel gelişen Bursa'da kentsel dönüşüm ve belediyecilik çalışmaları konusunda en az sıkıntılı ilçe olarak öne çıkan Nilüfer'de de her geçen gün artan nüfus yeni yerleşim merkezleri arayışına neden oluyor. Her yıl ortalama 20 bin kişi göç alan Nilüfer ilçesinde belediye, İzmir yolu üzerinde yer alan bir bölgede 230 bin kişinin yaşayacağı bir Ekokent kurma hazırlığında. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nde onay aşamasında olan Ekokent projesinin yedi yılda tamamlanması düşünülüyor.
Akademik odalar temkinli yaklaşıyor
Yerel yönetimlerin 'yeni bir Bursa' hayaliyle hayata geçirmeyi planladığı yeni yerleşim alanlarına akademik odalar temkinli yaklaşıyor. Bursa'da bir kentsel dönüşüm karmaşası yaşandığını öne süren akademik odalar, son dokuz yılda Bursa'da 50 bin kaçak bina yapıldığını, bunun yüzde 30'unun ise Yıldırım ilçesine inşa edildiğini kaydediyor. Planların afet riski göz önüne alınmadan yapıldığını savunan odalar, alınan kararların da aceleye getirildiğini iddia ediyor. Bütüncül planlama yaklaşımından uzak bu durumun başta uygulama olmak üzere birçok açıdan sorunları da beraberinde getireceğine dikkat çekiliyor. Akademik odalar, kentsel dönüşümde ekonomik, toplumsal, fiziksel ve çevresel koşulların bütünleşik olarak ele alınması, kent planından koparılmadan yapılması gerektiğini dile getiriyor. İş olanakları, ulaşım koşullarının göz önüne alındığı, dönüşüm projelerinde yerelin özellikleri ve özgünlüklerinin korunduğu, tek tip mekan üretiminden kaçınılan projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten odalar, tüm kentsel dönüşüm projelerinde başta halkın, ardından da meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin görüş ve önerilerinin dikkate alınmasını istiyor.
Yerel yönetimler 30 Mart 2014'te yapılması planlanan seçimlere hazırlanırken, bugüne kadar yapılan yatırım ve hizmetler de kamuoyuyla paylaşılıyor. Yerel yönetimlerin hizmet yılları değerlendirilirken, güncel tartışma konulan arasında değişen mevzuat, kentsel dönüşüm, katılımcılık, sosyal belediyecilik ve e-belediyecilik algısı öne çıkıyor. Önümüzdeki yıl yapılacak seçimler öncesinde sürece damgasını vuran önemli gündemlerden biri de kentsel dönüşüm çalışmaları. Belediyelerin kentsel dönüşüm sürecine yaklaşımları, eski kaçak yapı ve gecekondulaşmanın yerine daha modern yapılaşmaya gidilmesi, kentsel dönüşüm sürecinin sosyal boyutu, alt yapı, kent estetiği ve çevresel değerleri nasıl etkilediği gibi unsurlar temel tartışma konularını oluşturuyor. Ancak Kentsel Dönüşüm Yasası'nın çıkmasının üzerinden yaklaşık iki yıl geçmesine rağmen mevzuatla ilgili belirsizlikler dönüşümün seçim sonrasına ertelenmesine neden oldu. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden edinilen bilgilere göre, il sınırlan içinde 350 bin civarında bina bulunuyor ve bunların en az yüzde 15'inin acil olarak yıkılması gerekiyor. Bu da ortaya 50 bin binanın yıkılması gerektiği sonucunu çıkarıyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesinin yürüttüğü dönüşüm çalışmaları kapsamında sekiz yılda 2 bin 300 bina yıkılırken, Bursa'da kentsel dönüşüm konusunun ağırlıklı olarak gündeme geldiği ilçeler arasında yerleşimin yoğun olduğu Yıldırım, Osmangazi, Gemlik, İnegöl göze çarpıyor. Bursa'nın 2030 yılı 1/100.000 Ölçekli İl Çevre Düzeni taslak planına göre Bursa'da toplam konut alanlarının yüzde 89'u yer bilimleri açısından sakıncalı alanlarda kurulu. Öte yandan, düzensiz alanların önemli bir kısmı da tarım alanları üzerinde. Hem düzensizliğin, hem de yüksek yoğunluğun riski artırdığı ifade edilirken, kentsel dönüşüm konusunun üst ölçekli planlar doğrultusunda ele alınması gerekliliği de öne çıkıyor. Halk tarafından desteklenen 'insan odaklı bir kentsel dönüşüm' hayali kurulurken, yerel yönetimler de bu konudaki projelerini masaya yatırıyor. Kentsel dönüşüm alanında en sorunlu görülen ilçelerin başında nüfus yoğunluğu ve düzensiz yerleşimi nedeniyle Yıldırım ilçesi geliyor. 700 bini aşkın nüfusuyla Bursa'nın en büyük merkez ilçesi konumunda olan Yıldırım'da 67 semtte, 17 plansız mahalle yer alıyor. Kaçak yapılaşma konusunda sıkıntı yaşanan ilçede, kendi imkânlarıyla yedi adet kentsel dönüşüm projesini hayata geçirerek ilçeye nefes aldırmayı planlayan Yıldırım Belediyesi, son olarak yedi mahalleyi kapsayan 50 bin konutluk dev kentsel dönüşüm çalışması için kolları sıvadı. Belediye, bu kapsamda beş yılda yaklaşık 5 milyon metrekarelik alana 50 bin konut inşa edecek.
Dünya Bölge
Yorum Yaz