maritbet girişmaritbet
Bursa’da mahallelerin tarihi değeri gün ışığına çıkıyor

Bursa’da mahallelerin tarihi değeri gün ışığına çıkıyor

‘Bursa’nın tarihi mahalleleri’ serinin Karaağaç- Mollaarap, Umurbey ve Yenimahalle’yi ele alan üçüncü kitabı, bursa belgeliğindeki yerini aldı

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi mahallelerin değerlerini gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla hazırladığı ‘Bursa'nın Tarihi Mahalleleri' serinin Karaağaç- Mollaarap, Umurbey ve Yenimahalle'yi ele alan üçüncü kitabı, Bursa belgeliğindeki yerini aldı. Bursa'nın tarihi ve kültürel mirasını ayağa kaldırma çalışmaları kapsamında 2300 yıllık Bitinya surlarından 8500 yıllık arkeolojik bölgelere, Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimari örneği yapılara her alanda yoğun bir çaba harcayan Büyükşehir Belediyesi, soyut olmayan kültürel miras çalışmaları kapsamında da Bursa belgeliğine yeni eserler kazandırmaya devam ediyor. Tarihi mahallelere yönelik bugün kadar hazırlanan 12'nci eser olan Karaağaç- Mollaarap, Umurbey ve Yenimahalle Kitabı, Mahfel'de düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna tanıtıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, gelecek kuşaklara bırakılacak güzel bir eseri daha Bursa'ya kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Tarihi Mahalleler Kitabı'nın herkesin kütüphanesinde bulundurmak isteyeceği güzel bir hazine olduğunu kaydeden Başkan Altepe, kitabın aynı zamanda Bursa Araştırmaları Merkezi, mahalle halkı, muhtarlar ve akademisyenlerin katıldığı önemli bir ortak çalışma ürünü olduğunu vurguladı. 

Bu kitap ile 5 yıl içinde kent kültürüne yönelik hazırlanan eser sayısının 82'ye ulaştığını dile getiren Başkan Altepe, “Belediye başkanlığım döneminde 10 yıl içinde Bursa'ya kazandırdığımı eser sayısı 155'i buldu. Mahalleler üzerine çıkardığımız 12'nci eserle birlikte ele aldığımız mahalle sayısı da 30'a ulaştı. Bu çalışmalarımızla artık, kent kültürü dendiğinde akla ilk olarak Bursa geliyor. UNESCO bizim yaptığımız kent kültürü çalışmalarını örnek aldı ve başlattı. Sultanların kurduğu semtlerden oluşan Bursa'mızın her sokağına bir kitap yazmak mümkün” dedi.

Karaağaç- Mollaarap, Umurbey ve Yenimahalle Kitabı için de 60'tan fazla ev ziyareti yapıldığını, adetlerin, komşuluk ilişkilerinin kayıt altına alındığını ifade eden Başkan Altepe, “Mahallenin geçmişi tekrar yaşandı ve kayıt altına alındı. Mahallelerin kültürel ve iktisadi gelişimi incelendi. Tarihi yapı ve kişilerin kimliklerine ışık tutuldu. Bu çalışmalara katkı veren herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 
Medeniyet ancak şehirler üzerine kurulur

Araştırmaları ile eserin hazırlanmasına katkı veren Prof.Dr. Adem Apak, medeniyetlerin ancak şehirler üzerine kurulabileceğini, bozkırda, çölde medeniyet kurulamayacağını vurguladı. Şehirlerin, insanların bir arada yaşadıkları, birbirlerine tahammül ettikleri mekanlar olduğunu dile getiren Prof.Dr. Apak, “Bursa bu anlamda hem İslam tarihinin hem İslam medeniyetinin örnek şehirlerden ve modern dönemin de örnek şehirlerinden bir tanesidir. Bu, bizler için de büyük bir sorumluluk ve mesuliyettir. Ancak vizyon sahibi yöneticiler böyle bir şehre kalıcı eserler bırakabilirler. Her adımda bir tarih izi görüyorsunuz. Biz öğrencilerimize diyoruz ki ‘Bursa´da bütün otobüs durakları tarihi hatırlatır'. Timurtaş Paşa bir otobüs durağıdır ama Timurtaş kimdir? Bunları öğrenmek Bursa'ya gelen herkesin üzerine bir sorumluluktur. Bu sorumluluğun en büyüğü bu şehri yönetenler üzerinedir. Onlardan sonraki sorumluluk da bizim gibi hocalarındır. Bu değerleri gelecek nesillere aktarmak amacıyla böyle kalıcı eserler bırakmamıza imkan sağlayanlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 
Örnek çalışma
Prof.Dr. Yusuf Oğuzoğlu da Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin 10 yıl önce Osmangazi Belediye Başkanlığı'nın ilk yılında bu mahalle projesini başlattığını hatırlatarak, “Hisar mahallelerinin ele alınıp, kitaba işlenmesinin ardından bu proje büyük ilgi gördü. UNESCO temsilcileri, Tarihi Kentler Birliği ve Çekül Vakfı bunu örnek proje olarak gördü ve Türkiye'nin başka yerlerinde de uygulanmaya başladı” dedi.  

Prof.Dr. Mustafa Kara ise dününü bilmeyenlerin yarını kuramayacaklarını, kursalar da sürekliliğin sağlanamayacağını belirterek, “Bugün Umurbey'i, Çobanbey'i, Mollaarap'ı anıyoruz. Aslında kendimizi anıyoruz, kendimizi tanıyoruz. Çünkü biz onlarla birlikteyiz. Hala yüz yıllardır onların yaptığı camilerde namaz kılıyoruz. Onların yapılarında eğitimizi sürdürüyoruz. Bu şahsiyetleri nasıl unutabiliriz” diye konuştu.

Araştırmacı Orhan Eyigöz ve Yücel Dorukçu da Bursa'nın kent kültürüne yönelik yaptığı çalışmalar nedeniyle Başkan Altepe'ye teşekkür etti.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Emlak Katılım, 5 yeni şube daha açtı
  • 09.05.2024 11:07

Emlak Katılım, 5 yeni şube daha açtı

Emlak Katılım, Bursa'da Demirtaş, İstanbul'da Tuzla Sanayi, Bayrampaşa, Beylikdü ...

Uludağ'ın kıvrımlı yolları her mevsim çok güzel!
  • 24.04.2024 12:43

Uludağ'ın kıvrımlı yolları her mevsim çok güzel!

Türkiye'nin önemli kış turizmi merkezlerinden Uludağ, her mevsim ayrı güzelliğe ...

Togg, İstanbul ve Bursa'da mobil deneyim merkezi açtı
  • 22.03.2023 13:04

Togg, İstanbul ve Bursa'da mobil deneyim merkezi açtı

Akıllı cihazlarını kullanıcılarla doğrudan buluşturan Togg, kullanıcıya daha yak ...

Bursa'daki 6 asırlık medrese bilim meraklılarını ağırlamaya başladı
  • 08.03.2023 13:42

Bursa'daki 6 asırlık medrese bilim meraklılarını ağırlamaya başladı

Fatih Sultan Mehmed'in hocalarından Molla Yegan'ın Bursa'da ders verdiği 6 asırl ...

Depremin 222. saatinde enkazdan sağ çıkarıldı!
  • 15.02.2023 11:25

Depremin 222. saatinde enkazdan sağ çıkarıldı!

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremlerin 222. saatinde, Kahramanm ...

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"
  • 02.01.2023 16:10

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adi Karaismailoğlu, Bursa-Emek-YHT-Şehir Hastanesi M ...