Bursa İnegöl'e 2 yeni OSB yapılacak!
Bursa İnegöl, OSB sayısını 4'e çıkarmaya hazırlanıyor. Bursa'nın mobilya üssü İnegöl 2 yeni organize sanayi bölgesine daha kavuşuyor
İnegöl OSB ve İnegöl Mobilya Ağaç İşleri İhtisas OSB'den sonra Yenice ve Cerrah beldelerindeki sanayi bölgelerinde bir yıldır sürdürülen Islah OSB olma süreci sonunda her iki bölge de düzenli altyapı ve planlı sanayileşmeyle buluşacak. Ayrıca her iki bölgenin enerji ihtiyacının karşılanması için bir de enerji santrali kurulacak. TEİAŞ'ın İnegöl'deki tüm enerji ihtiyacını karşılamak için 380 bin voltluk indirme istasyonu yapacağı, İnegöl OSB'deki trafo alanına; Mobilya İhtisas OSB için 100 megavat gücünde, Yenice ve Cerrah bölgeleri için de 50 megavat gücünde 2 yeni trafo yapılacağı, ayrıca mevcut nakil hatlarının bir bölümün yenileneceği öğrenildi.
İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Anıl, Yenice ve Cerrah'daki sanayi bölgelerinin belde belediyelerinin verdiği ruhsatlarla yapıldığını ifade ederek, "Her ikisi de çarpık i sanayi bölgesiydi. Şimdi sınırları çizildi, planlı bir OSB'ye dönüştürülüyor. Sınırları da belirlendiği için daha fazla büyüme imkanları olmayacak. Islah OSB'lerin başvuru süreci içerisinde önce Yenice için başvuru yapılmıştı. Cerrah'ın başvurusunu da sürece yetiştirdik" dedi.
İnegöl'deki OSB sayısının 4'e yükseleceğine dikkat çeken Anıl, Türkiye genelinde OSB'lerin önce düzensiz sanayi yapılaşmaları olarak kurulduğunu, ardından OSB statüsünde planlanmaya çalışıldığını söyledi. Anıl, "Bursa'daki tek planlı kurulan OSB, Bursa OSB'dir. Diğerleri ilk etapta çarpık yapılaşarak, daha sonra planlanarak bugüne geldi. İnegöl'de de böyle bir çarpık sanayileşmenin farkına vararak bunun önüne geçmek istedik. Yenice ve Cerrah bölgeleri de disipline edilmiş, planlanmış birer OSB alanı olacak" diye konuştu. Her iki bölgedeki sanayi oluşumları arasında 5 kilometrelik bir mesafe bulunduğuna dikkat çeken Anıl, bu nedenle iki ayrı bölge kurulmasının daha doğru bir strateji olarak kabul gördüğünü dile getirdi. Anıl, her iki bölgenin ortasına da enerji ihtiyacının karşılanacağı bir enerji santralinin kurulmasının planlandığını aktardı.
Yenice'de mobilya sektörü ağırlıkta
Yenice sanayi bölgesinde 150 hektarlık alan üzerinde 51 faal firma bulunduğu bilgisini veren Yenice Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Altunbaş, bölgede karma bir sanayi yapılanmasının yer aldığını söyledi. Mobilya, tekstil, ambalaj, karton, meşrubat, ev tekstili, iplik gibi farklı sektörlerin bulunduğu bölgenin yüzde 60'ını mobilya sektörünün oluşturduğunu dile getiren Altunbaş, 5 bine yakın olan istihdamın Islah OSB olunmasıyla 15-20 bine kişiye çıkmasını beklediklerini kaydetti.
Bölgede her firmanın en az 20 ülkeye ihracat yaptığını kaydeden Altunbaş, "Buranın daha fazla yatırım çekmesi açısından bölgenin OSB statüsünde olması önemli. Şu anda bölgemizin 3'te 2'si boş. Yeni yatırım alabiliriz. Arazi fiyatlarımız Bursa merkezdeki OSB'lerden çok daha uygun. Metrekare fiyatları 60 ile 100 TL arasında değişiyor. Buradaki bütün tesislerin altyapısı var. Arıtma ise belediyenin arıtma tesisi aracılığıyla sağlanıyor. Bölge olarak çevreyi kirletici sanayiye sıcak bakmıyoruz. Birçok yatırımcı bölgemizde yatırım yapmak için arsa talebinde bulunuyor. Islah OSB olunduğunda bu süreç daha da hızlanacak ve bölgenin cazibesi artacaktır" açıklamasını yaptı.
Altunbaş, iki bölgenin ortasında bir enerji santrali yapılmasının düşünüldüğünü vurgulayarak, "Bölgenin 50 yıllık enerji ihtiyacını kesintisiz olarak sağlamak için bir yatırım yapılması planlandı. Böylece sanayiciler elektriği bugüne oranla yüzde 25 daha ucuza satın alabilecek. Yenice sanayi bölgesi içerisinde Uludağ İçecek, Göl İplik, Weltew Mobilya ve Donat gibi sektörünün önemli markaları da yer alıyor"şeklinde konuştu.
Ezim: Cerrah'ta hava ve suyu kirleten tesis bulunmuyor
Cerrah Sanayi Bölgesi'nin İnegöl şehir merkezine 5 kilometre mesafede 1993 yılında kurulduğunu belirten Cerrah Sanayici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Ezim, bölgede 56 adet tesisin yer aldığını aktardı. Bu tesislerin 42'sinin imalat konusunda çalıştığını vurgulayan Ezim, 14 tesisin ise hizmet, sağlık, akaryakıt ve gıda sektörlerinde faaliyet gösterdiğini kaydetti. Bölgede altyapı, enerji, doğalgaz ve sınırların düzenlenmesi gibi sorunların çözüm beklediğini belirten Ezim, "Bölgemizin sevindirici bir yanı ise hava ve suyu kirleten tesis bulunmaması. Üretim tesislerinin çoğunluğu mobilyacı. Birkaç adet de metal işleme tesisi var. 12 Nisan'da valiliğe yaptığımız müracaat ile ıslah OSB hüviyetine kavuştuk. Böyle bir oluşumun sürdürülebilir hale gelmesi için Cerrah İş Adamları Derneği'ni kurduk. OSB statüsü ile bölgemiz sorunlarını daha çabuk çözümlemek istiyoruz" ifadesini kullandı.
Esra ÖZARFAT/Dünya
Yorum Yaz