Çanakkale 1915 Köprüsü için etüd çalışmaları başladı
Çanakkale'de Şekerkaya ile Sütlüce'de 1915 Köprüsü için sondaj ve zemin etüdü çalışmalar başladı.
Çanakkale 1915 Köprüsü, dünyanın "en uzun aralıklı köprüsü" olma unvanını alacak. Köprünün ayaklarının bulunacağı Anadolu yakasındaki Lapseki'nin Şekerkaya mevkisi ile Avrupa tarafındaki Gelibolu'nun Sütlüce mevkisinde sondaj ve zemin etüdü çalışmalarına başlandı.
Başbakan Binali Yıldırım'ın 18 Mart 2017'de temelinin atılacağını duyurduğu "Çanakkale 1915 Köprüsü", Trakya'dan Ege ve Akdeniz'e uzanan taşımacılık hattında Çanakkale'yi, Marmara Bölgesi'nde vazgeçilmez bir konuma taşıyacak.
Köprünün temeli atılmadan önce Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından alınan izinlerle bölgeye gelen şirketler, belirlenen noktalarda sondaj ve zemin etüdü çalışmalarına başladı.
Anadolu yakasındaki Lapseki ilçesinde 4 farklı yerde yapılacak çalışmalarda 50 metre derinliğe kadar inilecek.
Zeminden alınacak örnekler, jeoloji mühendislerince incelenerek etüt çalışması yapılacak. Şirketler hazırlayacakları raporları ilgili bakanlığa sunacak.
Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köprünün her geçen gün daha olgun hale gelmeye başladığını söyledi.
Köprünün inşa edileceği alanda zemin etüdü çalışmalarına başlandığını belirten Yılmaz, şöyle konuştu:
"Bölgede 4 noktada sondaj çalışmaları yapılıyor. Bu çalışmalarda ihtiyaç durumuna göre 50 metre derinliğe kadar inilip zemindeki kontroller yapılıyor. Bize iletilen bilgilere göre, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından izinle bölgeye gelen özel şirketler bu çalışmayla bir maliyet çıkaracaklar. Her firma yaptığı zemin etüdü ve sondaj çalışmasıyla maliyeti belirleyecek. Köprünün yapımıyla ilgili süreç başladığı için inşallah bu çalışmalar kısa süre içerisinde tamamlanmış olacak. En kısa sürede bölgedeki ilgili işlemlerin tamamlanmasıyla köprünün temelinin atılması tarihine doğru emin adımlarla ilerliyoruz."
"Hayaldi, gerçek oldu"
Köprü yapımının uzun yıllar konuşulduğunu ancak AK Parti hükümetleri döneminde ilk kez gerçek anlamda masaya yatırıldığını anlatan Yılmaz, artık her şeyin somutlaştığını ve köprünün hayal olmanın ötesine geçtiğini aktardı.
"Adım adım temeli atmaya doğru gidiyoruz." diyen Yılmaz, şöyle devam etti:
"Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım'ın açıklamalarıyla birlikte köprü yapımı konusunda ilana çıkıldı. 26-27 Ocak'ta yapım için ihale gerçekleştirilecek. İnşallah 18 Mart 2017'de temelini atacağız. Lapseki ve Gelibolu arasına inşa edilecek Çanakkale 1915 Köprüsü'nün yapımına başlanmış olunacak. Köprü gerçekten hayaldi, gerçek oldu."
Yılmaz, hükümete teşekkür ederek, köprünün etkisiyle bölgede çok büyük bir hareketlenme söz konusu olduğunu ifade etti. Bu hareketlenmenin en büyük nedeninin ise hükümete duyulan güven olduğuna değinen Yılmaz, "Köprünün gerçekten yapılacak olmasına toplumun tüm kesimleri inanmaya başladı. Köprünün 18 Mart'ta temelinin atılmasıyla 5 yıl içinde tamamlanacağını da Sayın Başbakanımız açıkladı. Hatta ve hatta, geçiş ücretini de açıkladı. Tüm bunlarla beraber bölgede çok büyük ve önemli değişiklikler ve gelişim olacağını görüyoruz." ifadelerini kullandı.
"İki ayağın açıklığı 2 bin 23 metre olacak"
İki yakanın birbirine toplam uzaklığının 3 bin 860 metre olduğunu hatırlatan Yılmaz, köprünün iki ayağının açıklığının ise 2 bin 23 metre olacağını söyledi.
Yılmaz, köprünün 2023'te hizmete açılacağını vurgulayarak, "Toplam otoban uzunluğu ise bize gelen bilgilere göre 354 kilometre olacak. Yol, İstanbul Silivri'den başlıyor, Balıkesir'in Balya ilçesindeki otobanla birleşiyor. Bu tabii ki çok büyük bir proje, tamamlandığında bölgemizi çok geliştireceğine inanıyoruz." dedi.
- Etiketler:
- Çanakkale 1915 Köprüsü
- şekerkaya
- sütlüce
Yorum Yaz