Çanakkale'deki Çimpe Kalesi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya!
Osmanlı hanedanına imparatorluk kurma yolunu açan, Türkler’in Rumeli’de aldıkları ilk kale olan Çanakkale’deki Çimpe (Çimbi) Kalesi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Gelibolu’nun Bolayır köyündeki kale, harabe halinde tarih olacağı günü bekliyor.
Osmanlı hanedanına imparatorluk kurma yolunu açan, Türkler'in Rumeli'de aldıkları ilk kale olan Çanakkale'deki Çimpe (Çimbi) Kalesi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Gelibolu'nun Bolayır köyündeki kale, harabe halinde tarih olacağı günü bekliyor.
Otlar kaleyi sardı
Kale 1353'te Orhan Gazi zamanında Bizans'tan alınmıştı. O tarihten sonra Avrupa'ya yapılan fetihlerde üs noktası olan Çimpe Kalesi, karargah vazifesi görmüştü. Kale Çanakkale Boğazı'nı ve Saroz Körfezi'ni gören stratejik bir noktada bulunması nedeniyle imparatorluğun son dönemlerine kadar üs olarak kullanılmıştı. Ancak son yıllarda bakımsızlıktan harabeye döndü. Kalenin içine otlar nedeniyle girmek mümkün olmazken, duvarları arasından da dikenler çıkıyor. Kalenin nerede olduğunu gösteren tabelanın dahi yerlerde olduğunu gören ziyaretçiler ise duruma tepki gösteriyor. Tarihçiler ise yaşananlara tepkili. Doç. Dr. Erhan Afyoncu, “Rumeli'nin fethi Osmanlı tarihinin dönüm noktasıdır. Eğer Osmanlılar Rumeli'ye geçmeselerdi, kısa sürede tarihin tozlu sayfaları arasında kaybolup gideceklerdi. Bir cihan imparatorluğu Rumeli'ye geçiş sayesinde ortaya çıkmıştır. Rumeli'nin fethinde de Çimbi Kalesi çok önemli bir yer tutar. Çimbi Kalesi'nin tabelasına bile çakamamamız tarihimiz için ayıptır” dedi. Dr. Uğur Demir ise “Çimbi Kalesi'nin ve bunun gibi daha nice tarihi öneme sahip eserimizin harabeye yüz tutması tarihle olan çarpık ilişkimizin bir göstergesidir. Bu çarpık ilişki 1940'larda neyse, bugün de o seviyededir” diye konuştu.
Mustafa U. ALTUNTAŞ / VATAN
Yorum Yaz