Çanakkale’nin enerjisi Prysmian Group’a emanet!
Prysmian Group’un Türkiye operasyonu olan Prysmian Group Türkiye “Türkiye’yi Yarınlara Bağlıyoruz…” misyonunu somutlaştırdı
Enerji ve telekomünikasyon kabloları sektörünün lideri Prysmian Group'un Türkiye operasyonu Prysmian Group Türkiye, ihalesi 2012 yılında TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletim A.Ş.) tarafından yapılan ve Asya ile Avrupa'yı Çanakkale Boğazı'nda denizaltından bağlayacak olan 380 kV Çanakkale Boğazı Denizaltı Kablo Bağlantı Projesi için, Prysmian Group'a ait 'Giulio Verne' kablo serme gemisi ile çalışmalarına başladı.
Dünya çapında 50 ülkede 91 fabrikası bulunan Prysmian Group'un Türkiye operasyonu olan Prysmian Group Türkiye “Türkiye'yi Yarınlara Bağlıyoruz…” misyonunu somutlaştırdı. TEİAŞ ile Prysmian Group arasında imzalanan 150 Milyon TL değerindeki anlaşmayla temelleri atılan “380 kV Çanakkale Boğazı Denizaltı Kablo Bağlantı Projesi” kapsamında 16 Kasım pazar günü Türkiye karasularına gelen Prysmian Group'a ait Giulio Verne kablo serme gemisi çalışmalarına aralıksız olarak devam ediyor.
Dünya çapında en geniş operasyonel kapasiteye sahip kablo serme gemisi Giulio Verne, 19 Kasım Çarşamba günü TEİAŞ ve Prysmian Group yetkililerinin bir araya geldiği organizasyon kapsamında yetkililer tarafından ziyaret edildi.
Ev sahipliğini Prysmian Group Türkiye CEO'su Hans Hoegstedt ve Prysmian Group Türkiye Taahhüt Grubu Satış Direktörü Faik Kürkçü'nün üstlendiği törene TEİAŞ Ankara, İzmir, Bursa ve Çanakkale bölgelerindeki yetkililerinin yanı sıra Enerji Bakanlığı ve Dünya Bankası gibi önemli kurumların yetkililerinin de aralarında olduğu yaklaşık 80 kişilik bir ekip katıldı. Prysmian Group Türkiye CEO'su Hans Hoegstedt ve Prysmian Group Türkiye Taahhüt Grubu Satış Direktörü Faik Kürkçü'nün sunumlarının ardından Prysmian Group yetkilileri, Daire Başkanları ile birlikte bu ziyaret ve etkinliğe katılımından dolayı TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır'a teşekkürlerini iletti.
Çanakkale'nin enerjisi Prysmian Group'a emanet
Asya ve Avrupa'yı ilk kez denizaltından bağlayan yüksek gerilim projesi olan 380 kV Çanakkale Boğazı Denizaltı Kablo Bağlantı Projesi; Türkiye'nin elektrik iletim ağının Marmara Denizi çevresindeki ring çevrimini tamamlayarak, ülkenin Avrupa tarafındaki ana tüketim merkezleri için Asya tarafından güvenli ve uygun maliyetli bir enerji iletimi sağlamak açısından stratejik önem taşıyor. Bağlantı, Asya tarafında bulunan Lapseki ve Avrupa tarafında bulunan Sütlüce'deki merkezler arasında her biri 1000 MW kapasitede, yaklaşık 4 kilometrelik çift devre alternatif akım (AC) enerji iletim sisteminden oluşuyor. 380 kV XLPE izoleli kablolar Prysmian Group'un Avrupa'daki tesislerinde üretilirken, montaj ise grubun kablo gemisi Giulio Verne tarafından yapılıyor. Çanakkale Boğazı Denizaltı Kablo Bağlantı Projesi'nin bir diğer özelliği ise projede kullanılacak olan, AC YG XLPE kabloların kıtalararası ve uzunluk olarak bir bağlantıda dünyada ilk kez kullanılacak olmasıdır. Prysmian Group, ilklerinin arasına bir yenisini daha ekleyerek Türkiye'nin ilk yüksek gerilim (YG) denizaltı kablo projesine imza atan firma oldu.
Konuyu değerlendiren Prysmian Group Türkiye CEO'su Hans Hoegstedt; “Prysmian Group Türkiye olarak, Türkiye'ye yeni bir teknolojiyi sunmaktan gurur duyuyoruz. ‘Türkiye'yi Yarınlara Bağlıyoruz…' misyonumuzu somutlaştırdığımız 380 kV Çanakkale Boğazı Denizaltı Kablo Bağlantı Projesi'nin en önemli adımlarından birini daha geride bırakmış olmaktan dolayı çok mutluyuz. Bu projeyle enerji denizin altından çok daha güvenli bir şekilde iletiliyor olacak. Türkiye'deki bir ilke imza atmış olmanın yanı sıra bu projeyle birlikte geleceğe olan yatırımımızı da sürdürüyoruz.” dedi.
Prysmian Group dünyanın sayılı projelerinde yer almayı sürdürüyor
Prysmian Group, 2011 yılında gerçekleşen Prysmian-Draka birleşmesi sonrasında, bugün ürün yelpazesi kapsamında her tür enerji ve telekomünikasyon kablosunu sunan, dünya çapında lider konuma yükseldi. Prysmian Group, Italya-Yunanistan, İspanya-Fas I ve II, Sardunya-İtalyan Yarımadası (SA.PE.I.), İber Yarımadası–Mayorka'nın da dahil olduğu tüm Akdeniz bölgesinde, denizaltı kablolama konusunda dönüm noktası sayılan projeleriyle köklü bir geçmişe sahip. Grup aynı zamanda, güneş ve rüzgar santrallerinde üretilen yüksek gerilim doğru akım elektrik enerjisini, Akdeniz'in her iki tarafındaki yük merkezlerine taşınmasını sağlamak amacıyla kurulan “Medgrid”in de kurucu üyesidir.
Bu başarılar, Prysmian Group'un enerji iletimi için ürettiği son teknoloji kablolar konusundaki uzmanlığını ve teknolojilerinin doğruluğunun yanı sıra, dünya çapında akıllı ve daha yeşil güç iletim ağlarına verdiği desteğe bağlılığını da gösteriyor. Prysmian Group'un dahil olduğu diğer büyük ve stratejik geliştirme projeleri arasında New York'taki Hudson Projesi ve San Francisco'daki Trans Bay Cable projesi de bulunuyor. Prysmian Group; Danimarka, Hollanda, İngiltere ve Almanya'daki tamamlanmış ya da devam eden açık deniz rüzgar santrali projeleriyle de Avrupa'da önemli rol oynuyor. Gruba son zamanlarda ihale edilen projeler arasında İskoçya ve İngiltere arasında bulunan ve tüm İngiliz iletim şebekesinin yenilenmesi açısından stratejik önem taşıyan İskoçya-İngiltere Batı HDVC bağlantısı da bulunuyor. Yüksek gerilim kablolarına adanmış 17 fabrika ve denizaltı kablolarına adanmış 3 fabrikasıyla Prysmian Group, endüstrinin her geçen gün büyüyen talebini karşılayabilmek için yatırım yapıyor.
Yorum Yaz