Çarpık köyleşmeye izin verilmiyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın başlattığı 'tarım reformu' hamlesi meyvelerini veriyor. Köylerde düzenli yapılaşma çalışmaları rekora koşuyor
AK Parti'nin 16 yıllık iktidarı döneminde ivme kazanan, tarım arazilerinin korunması ve köylerde düzenli yapılaşma çalışmaları non-stop devam ediyor. Bu kapsamda, risk altındaki 180 köyde 15 bin 10 adet parsel üretildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Tarım Reformu uygulama alanlarındaki yerleşim birimlerinde; yaşanabilir mekanların oluşturulması, düzensiz yapılaşma ve tarım alanlarındaki yapılaşmanın önlenmesi amacıyla başlattığı köy imar planlama çalışmaları rekora koşuyor.
1991'de başlatılan ancak AK Parti'nin iktidara gelmesiyle son 16 yılda ivme kazanan çalışmalarla 180 köyde 15 bin 10 adet parsel üretildi. Bakanlığın verilerine göre, üretilen 15 bin 10 parselden 7bin 114 adet parsel ihaleyle satılırken, 684 adet parsel hak sahiplerine tahsis edildi. Bin 172 adet parsel ise Milli Emlak Müdürlüğü'ne devredildi.
TARIM ARAZİLERİ KORUNUYOR
Arazi toplulaştırma projesinin uygulandığı ve arazi toplulaştırma projesi kapsamı dışında kalan köylerde vatandaşların talepleri doğrultusunda imar planı çalışmalarına devam ediliyor. Bu kapsamda Karaman, Malatya ve Bingöl'de köy gelişme alanlarının tespiti ve imar planlaması gerçekleştiriliyor.
İŞGALLER ÖNLENDİ
Çalışmalar sayesinde, köylerde düzenli yapılaşma sağlanırken, uygulanan tarımsal projelerle toplulaştırılan veya dağıtılan tarım arazilerine işgaller de önlendi. Gerekli arsalar üretilerek hak sahiplerine dağıtımı gerçekleştirildi. Tarım alanlarını korumak ve yapılaşmanın tarıma elverişli olmayan bölgelere kaydırılması sayesinde çarpık yapılaşmanın da son bulması hedefleniyor.
Yorum Yaz