ÇATIDER’den tropik fırtına uyarısı!
ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, tropik fırtınanın, özellikle çatıların dayanıklı olmasının önemini hatırlattı.
Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, Ege'de etkisini gösteren tropik fırtınanın, özellikle çatıların dayanıklı olmasının önemini tekrar hatırlattığını söyledi. Türkiye'de standartlardan uzak milyonlarca çatı bulunduğunu belirten Baştanoğlu, farklı dönemlerde şiddetli fırtına ve aşırı yağışlar nedeniyle çok sayıda çatının uçtuğunu veya çöktüğünü vurguladı.
Geleneksel yöntemle yapılan çatılar riskli
Baştanoğlu, çatı uçma olaylarının standartlara uyulması halinde yaşanmayacağını belirterek şunları söyledi:
“Vasıfsız kişilerin yaptığı kötü kopya diyebileceğimiz çatıların büyük bölümünün riskli ve şiddetli fırtınaya karşı dayanıksız olduğunu öngörüyoruz. Çatıların projelendirme, yapım veya bakım süreçlerinde; çatı projesinin yapılmaması, yapım tekniklerine uyulmaması, standart dışı malzeme kullanılması veya yapım işlerinin bilgisiz, yetersiz ve belgesiz kişilere bırakılması durumunda yapılar riske açık hale geliyor. Her fırtınada çatı uçmasını beklemeden, can ve mal kaybına yol açan kazalara maruz kalmamak için çatılarımızı standartlara uygun hale getirmeliyiz.”
Çatı, binaya doğru bağlanmalı
Baştanoğlu, ideal çatı uygulamaları hakkında ise şu bilgileri verdi:
“Çatı bütünü içindeki, özellikle kalkan duvar, parapet, baca gibi yapı bileşenleri deprem sırasında yıkılmayacak, yapıdan ayrılarak çevreye savrulmayacak şekilde projelendirilmeli ve projeye uygun olarak inşa edilmelidir. Çatıların betonarme malzemeye bağlantıları, her yönde gelebilecek yükleri alabilecek şekilde uygulanmalıdır. Sadece çivilerle yapılan bağlantılarda uzun vadede performans düşer. Vida ve ankraj sistemleri kullanılmayan yani betonarme yapıya sabitlenmeyen yanlış uygulamalar, bu noktalarda zayıflığa yol açar. Yapılan iş her safhasında çatı konusunda uzman bir teknik eleman tarafından kontrol altında tutulmalıdır. ÇATIDER olarak sektörün ihtiyaç duyduğu uzman uygulama usta ve teknikerleri eğitiyoruz."
Çatılara plansız şekilde su deposu, çanak anten gibi yükler konulmamalı
Çatılarda yer alan su deposu, çanak anten, güneş enerjisi paneli, baz istasyonu gibi yüklerin riskleri artırma potansiyeline sahip olduğuna işaret eden Baştanoğlu, "Bu ekipman ve sistemlerin çatı üzerinde yer almaları bir hesaba ve projeye dayanıyor, usulüne uygun olarak yapılıyor ve yapımları denetleniyorsa sorun yaşanmaz. Örneklerini sıkça gördüğümüz şekilde izinsiz ve bilgisizce yapılan ilaveler, deprem, fırtına gibi olaylarda bulundukları yapı ve çevredekiler için ciddi yaralanma ve ölümlere sebep olabiliyor. Çatının böyle sistemleri taşımadığı görüldüğünde tedbir alınmadan çatı üzerine ilave yükler konulmamalı."
Sağlık sorunlarına da yol açar
Baştanoğlu, çatılardaki yanlış uygulamaların sağlık sorunlarına da yol açtığını belirterek tüketicileri şöyle uyardı:
“Doğru detay ve doğru malzeme ile sistemine uygun projelendirilen ve uzman kişiler tarafından yapılan çatılar, su sızıntılarına, rutubete, küfe, ev içinde kötü kokulara ve hatta romatizma, solunum yolu ve deri hastalıkları gibi insan sağlığını tehdit eden ciddi hastalıklara karşı önlem oluşturur."
Yorum Yaz