CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı’nı 93 farklı ülke ziyaret etti!
Avrasya’nın bir numaralı Bilgi, Teknoloji ve İletişim Platformu CeBIT Bilişim Eurasia ve CeBIT Sinerji zirvesi, 29 Kasım – 2 Aralık 2012 tarihlerinde ilk kez CNR Expo Center’da gerçekleşti
Avrasya'nın bir numaralı Bilgi, Teknoloji ve İletişim Platformu CeBIT Bilişim Eurasia ve CeBIT Sinerji zirvesi, 29 Kasım – 2 Aralık 2012 tarihlerinde ilk kez CNR Expo Center'da gerçekleşti.
Fuar ve Zirve, 29 Kasım – 2 Aralık 2012 tarihleri arasında 10 bakanı ağırladı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım CeBIT Bilişim Eurasia 2012'nin açılışını gerçekleştirdi. Fuar süresince, Avrupa Birliği Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, KKTC Bakanları Hamza Ersan Saner, Sunat Atun, Hüseyin Özgürgün, Polonya Ekonomi Bakanlığı Bakan Müsteşarı Darıusz Bogdan ve Polonya Yönetim ve Sayısallaştırma Bakanlığı Bakan Müsteşarı Malgorzata Olszewska organizasyona katılan devlet yetkilileri arasındaydı.
CeBIT Bilişim Eurasia ve CeBIT Sinerji Zirvesi'nin Uluslararası CeBIT Partneri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetiydi. Bu ortaklık, bilişim ve iletişim teknolojileri alanında Kuzey Kıbrıs'ta yatırım ya da işbirliği yapmak isteyen tüm ulusal ve uluslararası şirketlere önemli bir fırsat sundu
Fuarı ziyaret eden ülkelerin sayısı bu yıl 85'ten 93'e yükseldi. Ağırlanan satın alma heyetlerinin çoğunluğu Orta Doğu, Afrika ve komşu ülkelerden geldi. Aynı zamanda, iş heyetlerine özel bir eşleştirme alanı sağlanarak fuar katılımcılarıyla B2B görüşmeler yapma olanağı tanındı.
Fuarda yapılan ticaret anlaşmaları ve uzun vadeli iş sözleşmelerinin yanı sıra, Sosyal Güvenlik Kurulu'nun "Avuç içi damar izi kimlik doğrulama sistemi", Türksat tarafından düzenlenen Uzay fuarı ve Astronot Eğitimi portalı, Türk Telekom'un bulut teknolojisini kullanan çeşitli ürünleri ve uygulamaları, İş Bankası'nın Parakod, anında kart basma cihazı ve Bio-Kimlik Bankamatikleri gibi yenilikçi ürünler ve hizmetler fuarın öne çıkan çalışmaları oldu.
Bu yıl fuar, 23 farklı ülkeden fuar katılımcılarını ağırladı. Bu katılımcılar, Türkiye ve dünyadan gelen ziyaretçilere 1071 farklı markayı tanıttılar. Uluslararası fuar katılımcı sayısı geçen yıl 17 iken bu yıl 23'e yükseldi. Bireysel katılımcıların yanı sıra Çin, Çek Cumhuriyeti, Almanya, İran, Güney Kore ve Tayvan'dan ülke pavyonları da fuardaki yerlerini aldılar. CeBIT Bilişim Eurasia önceki yıllarda olduğu gibi, e-devlet, iş dünyası, nihai müşteri, inovasyon ve Ar-Ge konulu 4 ana bölümünden oluştu.
Türkiye'nin en büyük eğitim projelerinden biri olan ve her çocuğa bir tablet sağlama amacını taşıyan Fatih eğitim projesi, bu yıl da seminerlerde ve konferanslarda ele alınan gündem maddelerinden biriydi. “Fatih Projesi ve Eğitimde Bilişimin Önemi” başlıklı toplantı, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in de katılımıyla 2 Aralık 2012, Pazar günü düzenlendi.
Platform bu sene, “Akıllı Yaşam Konseptleri” ve “Akıllı Belediyelerde Yaşam” konularına odaklandı. Komşu ülkeler için bir karşılaştırma ölçütü olarak Türkiye'nin güçlü konumu göz önünde bulundurulduğunda, büyüyen şehirlerde yaşam standartlarının iyileştirilmesi konusunda yürütülen projelerde bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılarak sorunlara çözümler getirildi. İletişim, güvenlik, ulaştırma, hava kirliliği, eğitim, sağlık ve altyapı alanlarına ağırlık verildi.
“Akıllı Yaşam Konseptlerinin” yanı sıra “ERP Alanı” (Kurumsal Kaynak Planlama Alanı) Özel Bölüm'e katılan ERP şirketleri arasında işbirliği ve Türk ERP pazarının gelişimi için önemli bir platform oluşturuldu. Aynı zamanda, Türkiye sektöründe çağdaş yazılımların kullanımının artmasına da destek oldu. Ziyaretçiler farklı ERP/İş yazılımı uygulamalarını tek bir çatı altında deneme fırsatı buldular.
Alman pavyonundan İletişim Teknolojileri ve Telematik Departmanı Yöneticisi Bernd Klusmann şunları belirtti: “CeBIT Bilişim Eurasia 2012' de Alman Pavyonu Alman Federal Ekonomi ve Teknoloji Bakanlığı için büyük bir başarıydı; pavyon, iş ortakları ve destekçileri AUMA (Alman Ticaret Fuarı Endüstrisi Derneği) ve BITKOM (Alman Bilgi Teknolojisi, Telekomünikasyon ve Yeni Medya Derneği) fuarda temsil edildi. Pavyonun bilgi masası CeBIT fuarının dört günü boyunca çok yoğundu. Masa, Türk şirketlerin işbirliği tekliflerini ele aldı ve özellikle Almanya'da iş deneyimi kazanmak isteyen öğrencilerin ve genç BT uzmanlarının sorularını yanıtladı. Alman pavyonunun fuar katılımcıları olan toplam 15 Alman şirketi, ürünlerini ve hizmetlerini ziyaretçilere başarıyla tanıttı.”
Fuarın ana sponsoru Türksat A.Ş., fuardan duydukları memnuniyeti belirterek şunları söyledi: " CeBIT Bilişim Eurasia'nın, ana hizmet alanlarımız olan bilişim, iletişim ve yayıncılık alanında faaliyet gösteren firmaları, kamu kurumlarını, medya kuruluşlarını ve son kullanıcıları bir araya getiren etkin bir platform olduğunu düşünüyoruz. 4 yıldır ana sponsor olarak katılım sağladığımız fuarın, bilişim ve uydu haberleşmesi gibi alanlardaki güncel gelişmelerin, yeni uygulamaların ele alındığı yan etkinlikleriyle beraber, bu yıl yeni fuar alanında daha canlı bir şekilde gerçekleşmiş olmasından memnuniyet duyuyoruz. CeBIT Bilişim Eurasia'yı faaliyet gösterdiğimiz coğrafyada söz konusu alanlarda yürüttüğümüz faaliyetlerimizin, projelerimizin ve markalarımızın daha etkin bir şekilde tanıtılması açısından önemli bir etkinlik olarak görüyoruz. ”
CeBIT Sinerji Zirvesi 2012'nin ana sponsoru Türk Telekom'un yanı sıra, Banka Sponsoru İş Bankası, İletişim Sponsoru Huawei, Televizyon ve Radyo Sponsoru TRT, Dokümantasyon Sponsoru Toshiba ve Havaalanı sponsoru ise Türk Havayolları oldu.
Fuar sırasında, ziyaretçilerden e-atık toplamak ve bunların geri dönüşümünü sağlamak amacıyla Türkiye Yeryüzü Derneği'nin de desteğiyle “ATIKSIZ DOĞA ATIKSIZ BİLİŞİM” sloganıyla bir e-atık toplama kampanyası düzenlendi. Elektronik atıklardaki tehlikeli ve zehirli maddelerin neden olduğu toprak ve su kirliliğine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen kampanya boyunca ziyaretçiler evlerinde ya da işyerlerinde kullanmadıkları cep telefonlarını, şarj aletlerini, elektrikli cihazları standa teslim ettiler.
CeBIT Sinerji Zirvesi kapsamında, dört gün boyunca seminerler, konferanslar ve paneller düzenlendi. Zirve programı, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Bağımsız Devletler Topluluğu Ülkeleri'nden, ülkemizden ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden gelen yerel yöneticilere, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından yetkililere, belediye başkanlarına, belediye başkan yardımcılarını ve bilgi işlem uzmanlarına sunuldu. Zirve, toplam 4770 kayıtlı katılımcıya ev sahipliği yaptı.
Engelli vatandaşlarımızın aktif iş gücüne katılımını sağlamak için Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şubesi, CeBIT Sinerji Zirvesi'nde Türkiye Genç Girişimcileri ve Yenilikçi Gençleri'nin katılımıyla çeşitli forumlar düzenledi. Türk Bilişi
Derneği Yönetim Kurulu, Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu ile birlikte Sinerji Zirvesi çerçevesinde “Engelsiz Bilişim Günü” adında bir günlük seminer organize etti.
Yorum Yaz