Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Gölbaşı’nda 494 bitki türü tespit etti!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Özel çevre koruma bölgelerindeki tür ile habibat koruma ve izleme projelerini aralıksız sürdürüyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Özel çevre koruma bölgelerindeki tür ile habibat koruma ve izleme projelerini aralıksız sürdürüyor. Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesinde yapılan çalışmalarda 494 bitki türü, 12 sürüngen türü, 83 kuş türü ve 25 memeli türü tespit etti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü “Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi Habitat ve Tür Koruma izleme Projesi” çerçevesinde yöreye özgü bitki türleri tespit etti.
Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesinde doğa koruma planları geliştirmek ve doğal değerlere zarar verici tüm faaliyetleri disiplin altına almak, zengin biyolojik çeşitliliği koruyabilmek amacıyla ilgili Kamu Kurum ve Kuruluşları ile koordinasyon ve işbirliği halinde; su kaynakları, altyapı, tarımsal kirlilik, erozyon, biyoçeşitlilik vb. konularında Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi Habitat ve Tür Koruma izleme Projesi gerçekleştirildi.
Bakanlık tarafından Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesinde yapılan arazi çalışmalarında 493 bitki türünün bulunduğu ve 47 tanesinin endemik olduğu gözlendi. Fauna çalışmaları sonucunda 3 tane iki yaşamlı tür, 83 farklı kuş türü, 25 memeli türü, 12 farklı sürüngen türü ve 13 farklı balık türü tespit edildi.
-Ramsar'a Aday
Mogan - Eymir Gölleri ve sulak alanları; 227 kuş türü tarafından barınma, üreme, konaklama amaçlı kullanılan ve Türkiye'de Ramsar'a(Ramsar Sulak Alanlar Sözleşmesi) aday gösterilen önemli kuş alanları arasında yer alıyor. Bu kuş türlerinin 40'ı bölgede üremekte, 30'u bütün yıl gözlenmekte diğerleri ise göç zamanı veya sadece göl çevresinde görülüyor.
-Kesinlikle Korunması Gerekli Türler Listesinde
Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesinde bulunan ve Türkiye'nin taraf olduğu Bern Sözleşmesi Annex II'de (Kesinlikle Korunması Gerekli Türler Listesi) yer alan alacabalıkçıl ve küçük balaban, dikkuyruk ve küçük kerkenez korunması gereken mutlak türler arasında yer alıyor.
-Sevgi Çiçeği-
Bölgeyi karakterize eden bitki türleri olarak, Dikmen alıcı, Düğün çiçeği, Gelincik Badem, Ölmez otu ve Sevgi çiçeği sayılabilir. Proje sonucunda endemik bir tür olan Sevgi Çiçeğinin bulunduğu lokalitelerde koruma ve izleme çalışmalarının yapılması, yöre halkının bilinçlendirilmesi ve Sevgi Çiçeğinin tanıtılması amaçlanıyor.
Proje çerçevesinde bölgede Mogan gölü yüzey temizliği, göl etrafı katı atıkların toplanması, bölge halkına okullarda eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yapıldı.
Yorum Yaz