Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kadastro çalışmalarının yüzde 99’unu tamamladı!
Kadastro çalışmalarının yüzde 99’unu bitiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, doğuda güvenlikten, Karadeniz’de göçten dolayı tarım arazilerinin ormana kalması, Ege’de de fıstık ağacından 375 birimde kadastro çalışmalarına başlayamadı
Kadastro çalışmalarının yüzde 99'unu bitiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, doğuda güvenlikten, Karadeniz'de göçten dolayı tarım arazilerinin ormana kalması, Ege'de de fıstık ağacından 375 birimde kadastro çalışmalarına başlayamadı.
Türkiye genelinde bugüne kadar kadastro çalışması yapılmayan 52 bin 457 birimin, 51 bin 700'nün kadastrosu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapıldı. Bakanlık, Türkiye'nin yüzde 99'30'nun kadastrosunu bitirmiş oldu. Bakanlık 375 birimde ise bazı nedenlerden dolayı hiç çalışma yapamadı. En büyük sorun ise doğu, güneydoğu, Karadeniz ve Ege'de yaşandı.
GÜVENLİK SORUNU ÇÖZÜM SÜRECİYLE AŞILACAK
Güvenlik nedeniyle doğu ve güneydoğudaki bazı bölgelerin kadastro çalışmalarına başlayamayan Bakanlık, yaşana barış süreciyle bölge kadastro müdürlüklerine bir takvim hazırlaması için yazı gönderecek. Bakanlık yakın zamanda yeniden bölgede kadastro çalışmalarına başlamayı planlıyor.
KARADENİZDE KIZILAĞAÇ, EGE'DE FISTIK AĞACI
Karadeniz'in bazı alanların da sıkıntı yaşayan bakanlık, daha önce vatandaş kullanımında olan ancak yaşanan göçler nedeniyle ormana kalan araziler nedeniyle kadastro çalışmalarını bitiremiyor. Bakanlık yetkilileri en fazla Doğu Karadeniz'deki arazilerde bakım yapılmadığı takdirde iki üç yıl içinde kızılağaç büyüdüğü bu nedenle arazilerin orman vasfında gözüktüğünden şikayetçi. Buna en büyük neden Karadeniz'de yaşanan göç gösteriliyor.
Ege'de Aydın çevresinde ise bakanlık en fazla fıstık ağacından şikayetçi. Fıstık ağaçları çam ağacı sayılmasından dolayı orman vasfında olması bakanlığın bu alanlarda kadastro çalışması yapamamasına neden oluyor.
KADASTRO ÇALIŞMALARI KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRACAK
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye genelinde kadastro yenileme çalışmalarının da sürdüğünü ifade etti. Bayraktar, 2009-2013 yılları arasında 3 milyon 488 bin 208 parselin yenilendiği, 2014 sonuna kadar bu rakamı 4 milyona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Bayraktar, geçmiş yıllarda üretilen grafik paftaların yenilemeyle birlikte sayısal hale geleceğini ifade etti. Vatandaşın grafik paftalarından dolayı yaşadığı sıkıntıları bu sayede aşılacağını aynı zamanda sayısal verilerin kentsel dönüşüm çalışmalarını da hızlandıracağını belirten Bayraktar, “Kamu kurum ve kuruluşlarının yaptığı çalışmaların verileri sayısal olduğu zaman karar alma süresi kısalıyor. Özellikle kamulaştırma noktasında karar alması çok daha kolaylaşacak. Hemen karar alınacak, anında uygulamaya gidilecek” diye konuştu.
Yorum Yaz