maritbet girişmaritbet
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 160 bin şirkete ceza geliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 160 bin şirkete ceza geliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan geçici faaliyet belgesi almayan 160 bin şirkete ceza geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevre düzenlemelerine uygunluğu gösteren Geçici Faaliyet Belgesi almayan 160 bin şirkete yıl sonuna kadar 40 bin ile 1.7 milyon TL arasında ceza kesmeye hazırlanıyor.

Şirketlerin faaliyetlerinin çevre düzenlemesine uygun olduğunu ortaya koyan ve atık alıp verebilmesine imkan veren Geçici Faaliyet Belgesi'nde süre alarmı...

Söz konusu belgeyi yıl sonuna kadar almayan şirketlere cezai uygulama geliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın internet sitesinde temmuz ayında yapılan duyuruya göre, yıl sonuna kadar Geçici Faaliyet Belgesi'ni almayan şirketler 40 bin TL ile 1.7 milyon TL arasında cezayla karşı karşıya kalacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 160 bin şirketi kapsayacak uygulamayla ilgili, “Biz başvurmayanlara yıl sonuna kadar süre verdik. Bu nedenle tüm sektörler sorumlu. Eğer lisansı olmadan bir işletme atık alıyorsa veya bir işletme atığını lisanslı olmayan bir firmaya veriyorsa, ikisi de suçludur” açıklamasını yaptı. Uygulamanın, başta enerji olmak üzere, maden, metal, kimya, ağaç mamulleri gibi önemli sektörleri ve özellikle KOBİ'leri etkiliyeceği tahmin ediliyor. Çok sayıda sektör temsilcisinin ise konudan habersiz olması dikkat çekiyor. 

'En çok KOBİ'lerin başı yanacak'

TOBB Madencilik Meclisi Genel Sekreteri Mustafa Bağan, bakanlığın uygulamasını “Herhalde devlet bütçe açığını böyle kapatmaya çalışıyor” sözleriyle değerlendirdi. Geçici Faaliyet Belgesi'nin temelinde ÇED'lerin olduğunu, hali hazırda ÇED raporu almayan işletmelerin işe başlamasının da zor olacağını belirten Bağan, “Başlarsa da kendini bir sıkıntının içine atmış oluyor. Bu cezalar muhakkak şirketleri olumsuz etkileyecektir. Büyük şirketlerin bu belgeleri aldıklarını düşünüyorum. İhracat yapanlar da dünyadaki rekabette ayakta kalmak adına böyle açıklar vermez. Bu konuda en çok KOBİ'lerin başı yanar” yorumunu yaptı.”

'Bu tür geçişler  daha yumuşak olmalı'

Ağaç mamulleri ve orman ürünlerindeki yatırımcıların ise yüzde 90'ının KOBİ niteliğinde olduğunu ve birçoğunun kurumsal bir yapı edinemediğini söyleyen Akdeniz Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Bülent Aymen, “Bu tür sert uygulamaların üreticiye etkisi olumsuz olur. Şu an ticaret yapmak çok zorlaştı. İhracat pazarlarımız Suriye, Tunus, Mısır ve İran'da büyük bir siyasi kaos var. Hem içerde, hem de dışarda birçok yerden kısıtlanıyoruz. Bu yüzden bu tür geçişlerin biraz daha yumuşak olması gerektiğine inanıyorum. Bu tür kısıtlamalar çalışma alanı vermiyor” diye konuştu. 

Bakanlık onay sürecini yetiştiremez'

Ulus Mühendislik Çevre Danışmanlık şirketi yetkilisi Rahşan Bukni Ulus, söz konusu belgeyi edinmek için geçerli sürenin iki yıl önce sona erdiğini belirtti.  “Çalışma Bakanlığı ceza adını andığında, Çevre Bakanlığı da zannediyorum 'bizim de böyle bir uygulamamız var, biz niye yapmıyoruz' diye düşündü” yorumunu getiren Ulus, 160 bin şirketin gerekli belgeyi yıl sonuna kadar alamayacağını vurguladı. Çevre danışmanlık firmaları yetiştirse bile bakanlığın onay sürecini yetiştiremeyeceğinin altını çizen Ulus, şunları kaydetti: “Cezalar, Çevre Kanunu'nun 20. Maddesine göre verilecek. 40 bin TL'lik cezanın muhattabı çevre izni olmamasıdır. 1.7 milyon TL para cezası da atıkları uygun yönetmemeye verilir. Bakanlık, ceza kesmeyi kafasına koyarsa, şu an tesislerin hepsine dediği rakamları kesebilir. Bunun yasada yeri var. Söz konusu şirketlerin çoğuna 1 milyonun üzerinde ceza kesilirse sanayi durur, her şey durur.”

Danışmanlık firmaları belgeyi verebiliyor

Geçici Faaliyet Belgesi, bir işletmecinin çevre izin ya da çevre izin ve lisans başvurusu yaptığında, yaptığı her faaliyetin ilgili mevzuata uygun olduğunu göstermesi için verilen belge anlamına geliyor. Yönetmelik gereği, çevre izni ya da lisansı, sadece çevre danışmanlık firmaları tarafından veya firma bünyesinde istihdam edilen çevre görevlileri aracılığıyla alınabiliyor. Çevre İzin Belgesi için tesisin teknik olarak uygun hale getirilmesi ve uygun olduğunun bürokratik işlemlerle ispat edilmesi gerekiyor. Bu işlemlerin tamamlanma süreci ise dört ayı buluyor. Tüm işletmelere, gerekli bilgi, belge ve raporların tamamlanması için yetkili merci tarafından en fazla bir yıl süreli geçici faaliyet belgesi verilirken,  çevre izin veya çevre izin ve lisansı beş yıl süre ile geçerli oluyor. 

Gamze ŞENER/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmir Körfezi'ne yönelik "İzmir İçin Nefes" projesi tanıtıldı
  • 20.11.2024 14:47

İzmir Körfezi'ne yönelik "İzmir İçin Nefes" projesi tanıtıldı

Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Gürsel Erul, bakanlıkta düzenlediği basın ...

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!
  • 17.03.2022 09:24

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Göcek Körfezi’ni koruyacak 6 e ...

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!
  • 11.03.2022 10:06

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Angola Bayındırlık ...

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!
  • 15.02.2022 13:39

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ilaç ve kozmetik sektöründe yo ...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!
  • 29.10.2021 09:22

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre ve Şehircilik ...