Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 40 bin öğrenciye yurt
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 5 yılda 40 bin öğrenciye yurt
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yurtlarda öğrencilere her türlü imkanı sunduklarını belirterek, "Bakanlık olarak Türkiye genelinde son 5 yılda 40 bin 280 öğrenci kapasiteli 60 yurdun yapımını tamamladık. 25 bin 160 öğrenci kapasiteli 40 yurdun inşası da devam ediyor" dedi.
Bakan Bayraktar, öğrenci yurtlarının Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan ihtiyaç programları doğrultusunda, kullanıcı sayısı ve kitlesi dikkate alınarak projelendirildiğini söyledi.
Yurtları beş yıldızlı otel konforunda inşa ettiklerini belirten Bakan Bayraktar, yurt kampüslerinin içerdiği sosyal donatılarla kendine yetebildiğini vurguladı. Öğrencilerin tesislerde her türlü ihtiyaçlarını karşılayabildiklerini vurgulayan Bayraktar, "Sadece yurt binası yapmıyoruz, öğrencilere sosyal donatı alanlarında her türlü imkanı sunuyoruz" ifadesini kullandı.
Türkiye genelinde son 5 yılda 46 ilde 40 bin 280 kapasiteli 60 öğrenci yurdunu tamamlayarak Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna teslim ettiklerini belirten Bakan Bayraktar, bunlardan 8 bin 450 öğrenci kapasiteli 14 yurdun bu yıl tamamlandığına işaret etti.Bakan Bayraktar, halen 28 ilde 25 bin 160 öğrenci kapasiteli 40 yurdun yapımının sürdüğünü ifade etti.
İmkanlar ölçüsünde her yurt için açık ve kapalı spor tesislerinin planlandığını anlatan Bakan Bayraktar, tören, kutlama, eğlence, toplantı imkanı sağlayacak büyüklükte meydanlar ve uygun bölümlere açık hava amfileri yapmaya çalıştıklarını dile getirdi.
Yurtlarda trafo, jeneratör, su deposu da var
Yurtların trafo, jeneratör, su deposu gibi donanımlarının da bulunduğuna işaret eden Bayraktar, yatak blokları, sosyal tesis ve kampüslerde engelli öğrencilere uygun düzenlemelerin yapıldığını bildirdi.
Bakan Bayraktar, yurtlarda, öğrenci yatak odaları için kapı ve kasalara uyumlu renk ve desenlerde her öğrenci için birer ahşap dolaplı çalışma masası ve gömme giysi dolabının projelendirildiğini kaydetti.
İklim şartları, bölge koşulları ve yurt mimari tasarımına göre dış cephe ve çatı malzemelerinin tercih edildiğine dikkati çeken Bayraktar, "Yurt blokları, engelli öğrenci odası ve 3 kişilik yatak odalarından oluşuyor. Her odada mini buzdolabı yer alıyor. Yatak bölümündeki her kata, öğrenci sayısına göre çamaşır ve kurutma makinesi konumlandırılıyor" dedi.
Yurtlar çevreci anlayışla inşa ediliyor
Yurtlardaki banyo, duş ve lavabolardan gelen atık suların, çeşitli arıtma sistemlerinden geçirilerek tuvalet rezervuarlarında kullanıldığını anlatan Bakan Bayraktar, ayrıca yurtların sıcak su ihtiyacının güneş enerjisinden karşılandığını vurguladı. Bahçe sulamada kullanılmak üzere arsa durumu ve iklim koşulları gözönünde bulundurularak yapılan su sarnıcında yağmur suyunun depolandığını ifade eden Bayraktar, yurtlarda ısı geri kazanımını sağlamak amacıyla da düzenleme yapıldığını söyledi.
Bakan Bayraktar, sosyal tesis bünyesinde öğrenci sayısına göre yemek salonu, kantin, kafeterya, oyun ve internet salonları ve çok maksatlı salonların yer aldığını sözlerine ekledi.
Yeni yurtlar geliyor
Öte yandan, Afyon Bolvadin, Düzce, Erzincan ve Trabzon'da 500, Rize'de 600, İzmir Urla'da 750, Amasya ve Şanlıurfa'da bin, Eskişehir'de bin 500 kişilik öğrenci yurdunun proje çalışmaları devam ediyor.
Afyon Sultandağı'nda 300, Çanakkale'de 1500, Hatay, Niğde, Aydın, Antalya, Gaziantep, Kayseri ve Kütahya'da 1000, Rize Çayeli ve Afyon'da 500, Aksaray'da 750, Artvin'de 500, Burdur Bucak'ta 500, Diyarbakır Silvan'da 300, Erzurum'da 1500, İslahiye'de 300 ve Şanlıurfa Viranşehir'de 300 kişilik öğrenci yurdunun arsa temini çalışmaları sürdürülüyor.
Yorum Yaz