Çevre ve Şehircilik Bakanlığı özel sektöre sığınmaevi açma izni verdi!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının düzenlemesiyle, kadın ve çocuk sığınmaevi, yetiştirme yurdu, şefkat evleri gibi kullanımlar sosyal ve kültürel tesis alanı kapsamına alındı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının düzenlemesiyle, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının işletme ruhsatı vermesi haline özel sektör ve vakıflar da kadın ve çocuk sığınmaevi ile şefkat evleri açabilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği ile kütüphane, sergi salonu, müze, sinema ve tiyatro, kreş, anaokulu, kurs, yurt, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, yaşlı ve engelli bakımevi, rehabilitasyon merkezi, kadın ve çocuk sığınmaevi, şefkat evleri gibi kullanımlar sosyal ve kültürel tesis alanı kapsamına alındı.
Bu çerçevede, uygulama imar planında bu amaçla ayrılan alanlara kamu dışında özel şahıslarca da yatırım yapılabilecek.
Buna göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının işletme ruhsatı vermesi haline özel sektör de kadın ve çocuk sığınmaevi, şevkat evi açabilecek.
"İmar mevzuatı bu tür uygulamalara kısıtlama getirmeyecek"
Bakanlık yetkilileri, AA muhabirine, yönetmeliğe, imar mevzuatının bu tür uygulamalara kısıtlama getirmemesi, mevzuatın uygulamaların arkasından gelmemesi için böyle bir hüküm koyduklarını söyledi.
Bu yerlerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının iznine tabi olduğuna işaret eden yetkililer, şunları kaydetti:
"İmar Kanunu'nda işletme ruhsatına konu alanların ne olduğunu, işletme ruhsatı verilip verilmeyeceğine ilişkin düzenleme yetkisine haiz değiliz. Alan özel sektörün olur, sığınmaevini yapıp kamuya kiralayabilir, Bakanlık özel sektöre ait alanda yapabilir ya da 'Senden hizmeti satın alayım ama benim denetimimde olsun' diyebilir. Bunu bilemiyoruz. Bu, sadece özel ve kamuya ait alanlarda bunların açılabileceğine dair bir hüküm. Bakanlık işletme ruhsatı verirse özel sektörün ya da vakfın bunların işletmesini yapmasının önünde bir engel kalmıyor."
Esra Altınmakas, Eda Ay/AA
Yorum Yaz