Cey Group yeni liman özelleştirmeleri ve demiryollarıyla ilgileniyor!
Samsunport'u 125 milyon dolara 36 yıllığına kiralayan ve bu sürede 40 milyon dolarlık yatırım yaptığını açıklayan Cey Group Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, liman özelleştirmelerinin yanı sıra demiryollarının özelleştirilmesiyle de yakından ilgileniyor
Samsunport'u 125 milyon dolara 36 yıllığına kiralayan ve bu sürede 40 milyon dolarlık yatırım yaptığını açıklayan Cey Group Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, liman özelleştirmelerinin yanı sıra demiryollarının özelleştirilmesiyle de ilgilendiklerini açıkladı.
TCDD Samsun Limanı'nı 2008 yılında özelleştirme idaresinden 125 milyon dolara 36 yıllığına kiralayan Ceynak, liman özelleştirmelerinin yanı sıra demiryollarının özelleştirilmesiyle de ilgilendiğini açıkladı. Ceynak'ı çatısı altında bulunduran Cey Group'un Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, demiryollarının da hava alanlarında olduğu gibi altyapı hizmetlerinin kamu tarafından, işletilmesinin de özel sektöre devir yoluyla yapılabileceğini belirterek, "Demiryolları artık özelleştirme sürecine girmiş bulunuyor. Biz de Cey Group olarak yakından izliyoruz. Demiryollarının özelleştirmeden önce altyapısının iyileştirilmesi lazım. Özelleştirmenin nasıl yapılacağına dair uygulamaların da netleşmesi lazım. Bu sürede özelleştirme sürecinin nasıl bir uygulama ile gerçekleştirileceğini izleyeceğiz ve hazırlıklarımıza şekil vereceğiz. Samsunport dolayısıyla demiryolu taşımacılığında da önemli bir deneyim kazanmış durumdayız. Bu alanda iddialıyız. 2015 yılından itibaren demiryollarının özelleştirilmesinin başlayacağını düşünüyoruz" dedi.
CEYNAK HALKA AÇILIYOR
İstanbul'da basın mensuplarıyla bir araya gelen Cey Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, Türkiye'nin en büyük hububat ve likit yağ lojistik firması Ceynak'ı halka açmaya hazırlandıklarını bildirdi. Ali Avcı, "CEY GYO kuruyoruz ve halka açılacağız" dedi. Halka açılmayı 2014'te gerçekleştireceklerini belirten Ali Avcı "Türkiye'de lojistik sektörü büyüyor. Yeni yatırımlar yapmak gerekli. Biz kazandığı ile yeni yatırımlar yapan bir kuruluşuz. Türkiye'nin önemli limanlarında kurduğumuz hububat silolarımızı, likit yağ tanklarımızı ve diğer gayrimenkullerimizi değerlendirdiğimiz CEY GYO'yu halka açarak kendimizi 2023'e hazırlayacağız" diye konuştu.
"DEMİRYOLUNUN YÜK TAŞIMASINDAKİ PAYI ÇOK AZALDI, ŞİMDİ DEMİRYOLUNU TEŞVİK ZAMANI"
Türkiye'de demir yollarının yıllar içinde yük taşımasında öneminin giderek azaldığına dikkat çeken Ali Avcı, "1950'lerde demiryollarında yolcu taşıması yüzde 65, yük taşıma oranı da yüzde 45 idi. Şimdi günümüzde yüzde 3-4'ü oranında ancak yük taşınıyor. Bu oranın yeniden dengeli rakamlara çıkartılması gerekiyor.Yüksek hızlı tren altyapısının biz yük taşımasında da etkin olarak kullanılabileceğini, demiryollarının artan ticaret hacmine orantılı olarak dahili ve harici ticaret emtiasını n taşınmasında yeniden önemli bir rol üstlenebileceğine inanıyoruz" diye konuştu. Ali Avcı, kara yolları,deniz yolları ve demiryollarının birlikte entegre bir sistem halinde birbirine bağlanmasıyla demiryolunun kara ve deniz arasında iyi bir köprü oluşturacağını söyledi.
"KAMYONLA TAŞIMACILIK ARTIK TARİH OLMALI"
Türkiye'de cari açığın en önemli nedenlerinin Türkiye'nin enerji faturasının büyüklüğü olduğunu hatırlatan Avcı, "Türkiye'de kara taşımasında kamyon ve tanker trafiği hala önemli düzeyde. Eğer akaryakıt karayoluyla değil de demiryolu aracılığıyla taşınırsa hem önemli tasarruf sağlanır hem de çevreye verilen zarar önemli oranda düşer. 3 TIR'ın taşıdığı yükü 1 vagonla ile taşımak mümkünken, o kadar maliyet üretmek anlamlı değil. Yakın bir gelecekte kamyon taşımacılığının tarihe karışacağını düşünüyoruz. Samsunport'ta biz demiryolu taşıması konusunda önemli bir mesafe kat ettik. Sivas ve Erdemir'i birbirine bağladık. Divriği'de çıkarılan demir cevherini Samsunport üzerinden Erdemir'e kadar ulaştırıyoruz. Günde 10 bin tona yakın demir cevheri limana girerken en küçük bir toz ve gürültü bile olmuyor. Samsun halkı artık balkonlarını artık rahatlıkla kullanabiliyor, evlerini tozdan koruyabiliyorlar. Amasya'nın mermeri hep karayoluyla taşınırdı, şimdi biz mermeri de demiryoluna kaydırmayı başardık. Mermerin karayoluyla taşınması zaten riskli. Amasya'da üretilen mermeri şimdi demiryoluyla Çin'e, Kazakistan'a ya da dünyanın başka bir ülkesine kadar ulaştırılabiliyor.Biz Samsun'da özel hangarlar ve demiryolu hatlarıyla limanı demiryolu taşımasına uygun hale getirdik" dedi.
"SAMSUN ARTIK ORTA KARADENİZ VE KARADENİZ HAVZASININ ÖNEMLİ BİR LOJİSTİK MERKEZİ"
TCDD Samsun Limanını 2008 yılında özelleştirme idaresinden 36 yıllığına kiraladıklarını ve 2010 yılında devraldıklarını belirten Ali Avcı, Samsunport'taki değişim süreciyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
"Samsun limanı artık Samsunport ismiyle hizmet veriyor. 125 milyon dolarlık ihale bedelinin yanı sıra geçen sürede hem altyapıya hem de üst yapıya 40 milyon dolarlık yeni yatırım yaptık. Yepyeni bir liman haline dönüştürdük. Bize göre Samsun artık liman özelleştirmesinde diğer projelere de örnek haline geldi. Samsunport'u devraldığımızda yılda 3.5 milyon ton olan yükleme boşaltma,elleçleme kapasitesini 11 milyon tona kadar yükselttik. Henüz kapasitenin önemli bir kısmını kullanamıyoruz ama, gemi trafiği cazip hale geldikçe hem ithalat hem ihracatta hem de dahili ticarette Samsunport bir çekim merkezi olacak.Şimdi hedefimiz bu nedenle Samsunport'u bölgenin en önemli ticaret limanı haline getirmek ve gemi trafiğini arttırmaktır. Dünyada nerdeyse görmediğim liman kalmadı. Şimdi yatırımlarımızla Samsunport'u konteyner hizmetleri, demiryolu ve feribot taşımasıyla dünya kalitesinde bir limana dönüştürdük. Daha önce limana sefer yapan kaptanlar Samsunport'taki çarpıcı değişimi görünce başka bir ülkeye geldiklerini zannediyorlar."
"LİMAN ÖZELLEŞTİRMELERİNİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ"
Türkiye'nin tüm limanlarında iş yaptıklarını ve büyük depoları bulunduğunu belirten Ali Avcı, "Tekirdağ'da, Mersin'de alt yüklenici olarak önemli bir yükleme,boşaltma ve lojistik faaliyetlerimiz var. Liman olan her yerde depolarımız, antrepolarımız ve başka yatırımlarımız var. Hedefimiz bir lojistik ağırlıklı şirket olmak. Ticaretin geleceği lojistikte. Liman yatırımlarımızı doğrudan lojistikteki hedeflerimize uygun planlıyoruz. Samsunport bizim için çok önemli bir aşamaya geldi. Şimdi gözümüz Tekirdağ,İzmir,Derince gibi özelleştirilme programındaki limanlarda.Yakından takip ediyoruz. Biz limanlarda özellikle gelişmekte olanlara ve alternatif olabilecek limanlara yatırım yapmayı hedefliyoruz. Sanayi artık büyük şehirlerden çevreye doğru taşınıyor. Biz de sanayilere yakın olmak için hem liman hem de lojistik olarak hizmet verecek şekilde yatırımlarımızı gerçekleştiriyoruz. Edindiğimiz know-how ve tecrübeyi özelleştirme sonucu alabileceğimiz diğer limanlarda da kullanmayı amaçlıyoruz."
"TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK TAHIL DEPOLARI BİZDE"
Ceynak'ın Türkiye'nin en büyük lojistik şirketlerinden biri olarak, önemli ticaret ve sanayi merkezlerinde ve limanlarda büyük çaplı depolama kapasitesine sahip tesisleri bulunduğunu belirten Ali Avcı, "Türkiye'nin en büyük tahıl depoları bizde. Yıllık kapasitemiz 750 bin ton civarında. Hedefimiz bu rakamı 1 milyon tona çıkarmak. Türkiye'de en büyük silolar kuşkusuz TMO'ye ait. TMO'un kapasitesi 5.5 milyon düzeyinde. Özel sektörde ise arada kimse yok. TMO'dan sonra en büyük kapasiteye Cey Group sahip. Buğday ithalatında da ihracatında da bizim tahıl depoları taşıdığı özellikler itibariyle önemli bir rol fonksiyon yerine getiriyor" dedi. -
Haberler.com
Yorum Yaz