Demirci’den dünyanın dört bir yanına halı!
Halı sektörü, camiler, oteller ve yurtların halı ihtiyacını karşılarken, meslek de dededen toruna devam ediyor.
Bir zamanlar ilmek ilmek el dokuması halı ve kilimleri evlerin vazgeçilmezi olan Manisa'nın Demirci ilçesi, modern teknolojiye geçilmesi ile sektörde sanayileşerek dünyanın tanınmış camii ve otellerinin halı ihtiyacını karşılayan merkezi olmuş.
Türklerin Anadolu'ya yerleşmeleri ve yörük kültürünün önemli bir parçası olan halıcılık tarihi çok eskilere dayanırken, 1970'li yıllara kadar neredeyse her evin altında bir halı tezgahının bulunduğu Manisa'nın Demirci ilçesi bugünlerde dünyaya halı pazarlayan bir merkez konumuna gelmiş. El tezgahlarının, gelişen teknoloji karşısında azalması ile sanayileşen halı sektörü, Avrupa ve Arap ülkeleri başta olmak üzere camiler, oteller, yurtların halı ihtiyacını karşılarken, meslek de dededen toruna devam ediyor.
Ünlü oteller de var, camilerde…
İlçede sektörün sanayileşmesi ile el dokuma tezgahı sayısının azalmasına rağmen sürdüğünü ancak sanayileşen 15'e yakın firmanın üretimlerini sürdürdüğünü belirten Serko Halı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Arslan, dünyanın 35 ülkesine cami halısı ihracatı yaptıklarını söyledi. Yüzde 100 yün halının yanmazlık özelliği ile tercih edildiğini, kendi kalitelerini de Uluslar arası Yün Birliği'ne tescil ettirdiklerini ifade eden Arslan, “Osmanlı döneminde sarayın halıları Demirci'de dokunuyordu. Bugün de AK Saray başta olmak üzere dünyanın çok sayıda ünlü camii ve otelinin halıları ilçemizden gidiyor. Geçtiğimiz yıl, Suudi Arabistan'daki Kral Abdülaziz Camii'nin halıları da firma olarak kendi tesislerimizde üretip, döşemesini de kendimiz yaptık” dedi.
Renk, desen, nakışı bir başka…
Tarihi Türk motiflerinin atalarından kaldığını, bunun yanı sıra günümüz teknolojini iyi takip eden desinatörlerle çalıştıklarını ifade eden Bülent Arslan, “1960'a kadar el halıcılığında marka idik. Bugün ise sanayinin gelişmesine kayıtsız kalmayan ilçemiz, makine halıcılığında da iddialı olduğunu gösterdi. Ürünlerimizde yüzde yüz 100 kullanıyoruz. Yün, hem yanmazlık özelliği, hem de antibakteriyel olması sebebiyle müşterilerimiz tarafından tercih ediliyor ve uzun yıllar dayanıyor. Duvardan duvara formatının gelişmesiyle camiler ve oteller bu halıları kullanmaya başladı. Biz ürünlerimizde boyanmış yün değil, yünü eğirip ip haline getiriyor, ondan sonra boyuyor ve kullanıyoruz. Böylelikle dayanıklılığı artıyor” şeklinde konuştu.
24 ülkeye ihracat
Demirci halılarının ülkenin dört bir tarafındaki cami ve otellere kaplanmasının yanı sıra irili – ufaklı 15 firmadan 35 ülkeye ihracat yapılarak ülke ekonomisine katkı sağlandığına dikkat çeken Arslan şöyle konuştu:
“Yanmazlık özelliği sebebiyle tercih edilen halılarımız Avrupa ve Arap ülkelerine de gönderiyoruz. Kalitenin yanı sıra sağlıklı olması sebebiyle tercih edilen halılarımızla dünyaya açılırken, bu konuda en büyük sıkıntı, katkılı yün kullanıp fiyatı ve kaliteyi düşüren firmalar. Bir de Demirci olarak bir Halı Organize Sanayimiz hala yok”
Yorum Yaz