maritbet girişmaritbet
‘Denetime giden çay bile içmeyecek’

‘Denetime giden çay bile içmeyecek’

İstanbul’daki asansör faciasının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, işçi temsilcileriyle bir araya geldi

Yapılan toplantıda Kamu İhale Kanunu'nda değişiklik yapılması gündeme geldi. Buna göre, ihale alan şirketler; maliyetlerine iş güvenliği yatırımlarını da ekleyecek.

Bayındırlıkla ilgili bir ihalede birim fiyatların üzerine iş güvenliği yatırım maliyetleri de konularak ihaleye öyle çıkılacak. İhale alıp güvenlik şartlarını belli bir standarta çekmeyenler takip altına alınacak ve yaptırımla karşılaşacak. Bir değer husus da ölümcül kaza yaşanan işletmelerin cezalandırılması, kaza yaşanmayan şirketlerin çeşitli mekanizmalarla teşvik edilmesi olacak.

Kaza yoksa kesinti alınmayacak

Davutoğlu, dün önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik  Bakanı Faruk Çelik ve bürokratlarla, sonra da sendikacılar ile bir araya geldi. Davutoğlu, “Mazaret yok. 24 saat yetmiyorsa 25. saati bulup çalışacaksınız. Kamu olarak bundan sonra yaptırımları  artıracağız. Ama ödülü de artıracağız. Eğer işverinin işyerinde hiç kaza olmamışsa onlardan alınan kesintiler alınmayacak.  Eğer ölümcül bir kaza olmuşsa şimdiki cezalardan çok daha ağır cezalar gündeme gelecek. Ödül - ceza dengesini bir arada tutarak işverenlerimizi teşvik  etmek istiyoruz” dedi.

‘Profesyonel emekçi' geliyor

Denetimin bağımsız olması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, “Denetimciler denetlemeye gittiği yerde çay dahi içmemeli. Barınma yerleri ile yasal tedbirler gerekli ise bunu da alacağız. İş güvenliği ile ilgili ne önlemler alınması gerekiyorsa, alınacak. İhale mekanizmasına işçi güvenliği maliyetini de koyacağız” dedi.
Mesleki eğitimin önemini vurgulayan Davutoğlu, “İşçi ve emekçi tanımı saygın olarak kalacak ama profesyonelleşecek. Artık vasıfsız işçi diye bir tanım kalmaması lazım” dedi.

2 saatlik brifing

Davutoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'ten iş güvenliğiyle ilgili bilgi aldı. Brifinge, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Yadigar Gökalp İlhanda katıldı. Toplantı 2 saat sürdü. Davutoğlu, daha sonra TOBB, Kamu-Sen, DİSK, memur-Sen ve KESK temsilcilerinden oluşan sosyal taraflarla bir araya geldi.

İhale sürecine ayar

Edinilen bilgiye göre toplantıda Kamu İhale Kanunu'nda değişiklik yapılması gündeme geldi. Buna göre, ihale alan şirketler; maliyetlerine iş güvenliği yatırımlarını da ekleyecek. Örneğin bayındırlıkla ilgili bir ihalede birim fiyatların üzerine iş güvenliği yatırım maliyetleri de konarak ihaleye öyle çıkılacak. Her işletmeden iş güvenliğine yatırım yapması için teminat alınacak.

Yatırım yapmayanlar takip altına alınacak ve yaptırımla karşılaşacak. Madencilik ve inşaatçılıkla ilgili ILO sözleşmelerini bir an önce imzalayacak olan hükümet, 1 ay içinde sendikalarla yeniden bir araya gelecek. Bu arada sendikalar ve konfederasyonlar da örgütlü oldukları iş kollarıyla ilgili hükümete rapor sunarak önerilerde bulunacak.

Milliyet

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

‘Denetime giden çay bile içmeyecek’
  • 13.09.2014 10:12

‘Denetime giden çay bile içmeyecek’

İstanbul’daki asansör faciasının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, işçi temsilc ...

'İşçilerin can güvenliği yabancılara emanet'
  • 10.09.2014 12:35

'İşçilerin can güvenliği yabancılara emanet'

Asansör faciası ile yeniden ülke gündemine oturan güvenlik sektöründe, yatırımcı ...

Ölüm asansörlerine mühür gelecek
  • 09.09.2014 10:48

Ölüm asansörlerine mühür gelecek

Mecidiyeköy’deki asansör faciasının ardından hükümet ‘acil eylem planı’ hazırlad ...

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın asansör açıklaması ne oldu?
  • 08.09.2014 14:44

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın asansör açıklaması ne oldu?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı asansör faciasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı ...