Depreme karşı alınacak önlemlerden çok deprem tahminleri konuşuluyor!
Ege'deki 6,2’lik sarsıntı deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattı. Ancak depreme karşı alınacak önlemlerden çok olası deprem tahminleri gündemde daha fazla yer buluyor
Ege'deki 6,2'lik sarsıntı deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattı. Ancak depreme karşı alınacak önlemlerden çok olası deprem tahminleri gündemde daha fazla yer buluyor.
Ege Bölgesi, salı günü yaşanan 6,2'lik depremin korkusunu atamadı. Bozcaada açıklarında meydana gelen ve yaklaşık 1 dakika süren sarsıntının ardından 159 artçı kaydedildi. Yürekleri ağızlara getiren sarsıntılara dün sabah Edremit Körfezi açıklarında, yerin 5 kilometre derinliğinde 4,2 büyüklüğündeki deprem eklendi. Yarım saat sonra aynı bölgede 3,2'lik artçı tespit edildi. Tüm bu hareketlilik, gözleri 99 depreminde yıkılan İstanbul'a çevirdi. ‘Metropolde benzer acılar yaşanır mı?' sorusuna uzmanlardan ortak cevap geldi: “Depremleri değil önlemleri konuşalım.”
Tarihî şehirde çok sayıda çürük bina olduğunu hatırlatan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, “6,2'lik deprem, yıkıcı olmadığı halde binaların zayıflığı çökmelere sebebiyet verebilir. Deprem şiddetini konuşmaktansa bu duruma karşı önlem almak daha akılcı olur.” dedi.
Önümüzdeki yıllarda özellikle Ege'de deprem çemberinin hareketleneceğini öne süren Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan da 2045'e kadar şehirde büyük bir deprem beklemediği tahmininde bulundu. Kentsel dönüşümün önemine değinen Ercan, önümüzdeki 10 yılda gerekli önlemler alınırsa bu süreçlerin hasarsız atlatabileceğini ifade etti: “Yaşanan süreç doğal. Yüzyıllardır dünyanın oluşumunda bu süreçler yaşanıyor. Tüm bu hareketlilik, insanoğlu önlem alırsa doğa olayı, önlem almazsa doğal felaket haline gelir.”
TOKİ Haber
Yorum Yaz