Depreme ne kadar hazırız sorusuna inşaatın patronları cevap verdi!
İçinde bulunduğumuz 1-7 mart Deprem Haftası… Taraf olarak bu hafta Türkiye’nin gerçeğini masaya yatırdık ve sektörün uzman isimlerine depremi, depremden en az zararla kurtulma yollarını sorduk
İçinde bulunduğumuz 1-7 mart Deprem Haftası… Taraf olarak bu hafta Türkiye'nin gerçeğini masaya yatırdık ve sektörün uzman isimlerine depremi, depremden en az zararla kurtulma yollarını sorduk
Türkiye'nin 81 ilinin 55'i birinci derece deprem bölgesinde. Nüfusumuzun ise yüzde 95'i deprem tehdidi altında yaşıyor. Türkiye, depremin zararlarını gelişmiş ülkelere oranla çok daha ağır yaşıyor. Çünkü ülkemizdeki konutların 12 milyona yakını gecekondu ve kayıtsız konutlardan oluşuyor. Konut stokunun yüzde 60'ını 20 yaşın üzerindeki binalar oluşturuyor. 17 Ağustos'ta yaşanan büyük felakete rağmen halkımızın deprem bilinci de yeterince gelişmemiş durumda. Taraf olarak 1-7 Mart Deprem Haftası sebebiyle sektörün uzmanlarına depremi sorduk…
Deprem Türkiye'nin gerçeği (Doç Dr. Oğuz Gündoğdu – İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi)
Deprem maalesef Türkiye'nin bir gerçeği. İstanbul'da yakın bir gelecekte büyük bir deprem beklendiğini artık bilmeyen yok. Bu konuyla ilgili Türk insanının bilincinin artırılması gerektiğini düşünüyorum. Bilinçli insan daha az hata yapar. Bu da depremden doğan can kayıplarının önüne geçer.
Bu işe sosyal sorumluluk projesi gibi bakıyoruz (Melih Şimşek – Akşan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı)
Yapısal çelik sistemleri dünyada özellikle deprem kuşağı üzerinde bulunan ülkelerde uzun süredir kullanılan ancak geleneksel yapı tekniklerinin kullanıldığı ülkemiz için henüz yeni bir sistem. Ancak artık tüketiciler daha bilinçli ve özellikle yapısal çelik konusunu merak ediyorlar, sorup araştırıyorlar. Her geçen gün de tercih edenlerin sayısı artış gösteriyor. Bu durum bizim için son derece sevindirici bir gelişme olmakla birlikte sorumluluklarımızı daha da artıran bir durum. Yapısal çelik sistemini deprem kuşağı üzerinde bulunan ülkemizde hem güvenlik hem de sürdürülebilir enerji tasarrufu sağlamak, çevreci binalar inşa edebilmek için bir sosyal sorumluluk projesi gibi sahiplendik. İzmir'deki 35. Sokak projemizde de vatandaşın bizi tercih etmesinin en önemli sebebi çelik konstrüksiyon oldu.
Yeni binalara yönelin (Cafer Kara – Çukurova Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı)
Marmara Depremi hem sektördeki standartları hem de tüketicilerin bilinç düzeyini arttırdı. Ama yine de tüketici estetik değerlerden çok statik değerleri sorgulamalı. Mümkün olduğunca yeni binalar tercih edilmeli. Kentsel dönüşüm de parselinde bina bazlı dönüşüm olarak değil yaşam alanlarının dönüşümü olarak ele alınmalı.
Zemin etüdü belgesini inceleyin (Hamit Demir – Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı)
Bizim artık bu gerçekle yaşamamız ve kabullenmemiz gerekiyor. Depremin büyüklüğü ve şiddeti çok önemli, ancak hem vatandaş olarak hem de binaları üreten şirketler olarak bilinçlenmek her şeyden daha önemli. Binanın dış cephesi ve duvarları, sağlam olduğunu garantilemez. Konut alacaklar öncelikle binanın zemin etüdü belgelerini görmeli ve incelemeli. Tüketicilerin firmalar üzerinde bu anlamda baskı uygulaması, sektördeki şirketleri kalite standartlarını yukarıda tutmak zorunda bırakacak, böylece daha sağlam yapılar üretilmeye başlanacak.
Deprem bilinci deprem oldukça gelişiyor (Hakan Yalçın – Yalçınlar Group Yönetim Kurulu Başkanı)
Olası bir depremi en az zararla atlatabilmek için, Kentsel dönüşüm projesinin beraberinde, deprem yönetmeliğine uygun binaların inşa edilmesi, halkın deprem konusunda bilinçlendirilmesi, acil durum müdahale binalarının ve araçlarının kullanılabilir durumda olmaları, lojistik planlama ve hızlı etkin müdahale gerekmektedir.
Yıldıray Gökkaya/ Dinçer Bilgener-Taraf
Yorum Yaz