Dershaneler ne zaman kapatılacak
Daha önce kapatılması gündeme gelen özel etüt merkezleri aynen devam edecek, dershaneler 1 Eylül 2015'e kadar kapatılacak
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) dershane ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileriyle yapılan görüşmelerin ardından dershane yasa taslağına son şeklini verdi. Taslağa göre, özel etüt merkezleri kapatılmayacak, ancak yaş sınırlaması getirilecek. Çalışan anne-babaları gözönüne alan bakanlık, özel etüt merkezlerine ücret karşılığında 12 yaşa kadar öğrenci almasına izin verecek. Dershanelerin faaliyetlerini sona erdirmeleri için verilen süre ise 1 Eylül 2015 tarihi olarak yasa taslağında yer aldı. Dershanelerde çalışan öğretmenler de yasayla birlikte halk eğitim merkezlerinde görevlendirilecek. Öğretmenlerin bu merkezlerde görev alabilmesi için 5 yıl dershanede sigortalı olarak çalışma kriteri arayacak olan bakanlık, birçok öğretmenin dershanede kayıt dışı çalıştığını, devlete alınacak dershane öğretmen sayının 15 bin civarında olduğunu belirledi. MEB'in araştırmasına göre dershaneler teşvik kategorisinde en çok arsa tahsisini isterken, dönüşülecek eğitim kurumu kategorisinde ise açık lise talebinde bulunuyor. 2015 yılından itibaren özel okula dönüşemeyen dershaneler 2 yıllığına açık lise olarak eğitimlerine devam edebilecek. Böylece 2017'ye kadar tam anlamıyla dershaneler dönüştürülecek. Yasa taslağı ile özel okul olma kriterleri yumuşatılacak.
1- 24 sınav ve öğretmen notuyla liseye geçiş
Dersanelerin kapatılmasındaki en büyük etken SBS sınav sisteminin kaldırılması olacak. SBS'nin yerine 4 yıla yayılmış 4 veya 6 temel dersten sınavlar yapılacak. Buna göre öğrenci 5, 6, 7 ve 8'inci sınıflarda merkezi sisteme bağlı sınava tabi tutulacak. Öğrenci 5'inci sınıfın ilk dönemi 3 dersten ikinci dönemi 3 dersten olmak üzere yılda toplam 6 dersten sınava tabi tutulacak. Öğrenci 8'inci sınıfa kadar toplamda 24 sınava girmiş olacak ve bu sınavların ortalaması alınacak. Diğer yandan öğrencinin okulda öğretmenleri tarafından verilen ve 8'inci sınıfa kadar olan not ortalamaları alınacak. Böylece bakanlığın belirlediği not ortalaması ile okulun belirlediği not ortalamasının sonucu öğrencinin lise dönemini belirleyecek. Ancak bakanlık şu anki kapasitesi yeterli olmadığı için belli bir süre merkezi sisteme bağlı sınavlar sadece 8. sınıflara uygulanacak.
2-Yeni dersaneler için ruhsat verilmeyecek
Sürecin devam ettiği sürede yeni dersanelerle sorunun büyümemesi için yeni dersane taleplerine ruhsat verilmeyecek.
3-Dersaneler yönetmeliği değiştirilecek
Dersaneler ve özel etüt merkezlerine ilişkin yönetmelik değiştirilecek. Yeni yönetmelikte dersanecilikle ilgili uyulması gereken kurallar alanı genişletilecek. Dersane açmak ve faaliyetine devam etmek son derece zorlaştırılacak.
4-Özel okula dönüşüm teşvik paketi
Zorlayıcı tedbirlerin ardından özel okula dönüşüm için bir teşvik paketi açıklanacak. Vergi indirimi, arsa kolaylığı gibi bir takım teşvikler listeler halinde ilan edilecek. Maddi gücü yeterli olmayan dersaneler birleşmesini temin için bazı düzenlemeler hayata geçirilecek. Özel okula dönüşebilmesi için 200 metrekare bahçe şartını da aramayan bakanlık, dershane binalarının müstakil binada olmasını şart olarak koşacak. Bakanlığın dershaneleri, arsa tahsisi, kredi kolaylığı ve borç yapılandırması gibi tüm teşviklerden yararlandıracağı kaydedildi.
5-Atıl okullar dersanelere verilecek
Milli Eğitim Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı ancak somutlaştırmadığı diğer bir konu ise atıl okullar. Bazı bölgelerde atıl olarak bulunan veya kontenjanının çok altında eğitim veren okulları bakanlık dersanelere kiralayacak.
6-Kapatma için dersanelere süre tanınacak
Tüm bu adımların atılmasından sonra Türkiye'deki tüm dersanelerin yeni mevzuata göre okula dönüşmeleri için süre tanınacak. Sürenin dolmasıyla birlikte tüm dersane ruhsatları iptal edilip dersaneler gayri resmi duruma düşürülecek ve kapılarına kilit vurulacak.
internethaber.com
Yorum Yaz